Παρέμβαση

Υποχρέωση όλων η στήριξη του παραγωγού και η ενημέρωση του καταναλωτή

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2011 22:39 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:45
 * Από τη Ρένα Καραλαριώτου
 Όπως κάθε χρόνο, στις 16 Οκτωβρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO) των Ηνωμένων Εθνών στρέφει την προσοχή μας στην Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων. Φέτος, o FAO εστιάζει στο θέμα: Τιμές των τροφίμων - από την κρίση στη σταθερότητα.
Το θέμα αρκετά επίκαιρο, αν συνυπολογίσουμε την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και την αδυναμία πολλών νοικοκυριών να αγοράσουν τα βασικά καταναλωτικά αγαθά.
Η κρίση αυτή σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσει εις βάρος της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων και σε τελική ανάλυση θυσιάζοντας την ποιότητα των τροφίμων.
Μάλιστα, λόγω της οικονομικής κρίσης το σύνθημα που έχουν υιοθετήσει πολλοί φορείς, όπως η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο, κ.ά. είναι η αναγκαιότητα αγοράς ελληνικών προϊόντων, με στόχο τη στήριξη της εθνικής οικονομίας και των θέσεων εργασίας.
Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας επεξεργάζεται με τη δέουσα προσοχή, τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που κατέθεσαν διάφοροι φορείς για το καλάθι των αγροτικών προϊόντων της Θεσσαλίας.
Με αφορμή λοιπόν τη φετεινή επέτειο για την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, είναι μια καλή ευκαιρία να θυμίσουμε σε όλους τους καταναλωτές τη θετική συγκυρία να ζούμε σε ένα τόπο όπου αφθονούν τα φθηνά, μα προπάντων ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα.
Είναι μια καλή ευκαιρία, συντονισμένα, όσοι πιστεύουμε ότι η θεσσαλική γη είναι ευλογημένη να επιτεθούμε με επιχειρήματα προς την κατεύθυνση αυτή, μέσα και από τη χάραξη της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που είναι σε εξέλιξη για τη διαμόρφωση κανόνων στην αγορά που θα προκρίνουν αυτά τα προϊόντα, περιορίζοντας στα απαραίτητα τις εισαγωγές. Η πολιτική ποιότητας της ΕΕ για τα αγροδιατροφικά προϊόντα συνίσταται -στην ουσία- σε μια προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί, με την εγγύηση της ΕΕ, μια αξιόπιστη γέφυρα για τη μετάδοση μηνυμάτων ακριβείας, μεταξύ καταναλωτή και παραγωγού, σχετικά με ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, αποκλειστικά. Δεν αφορά δηλαδή στα θέματα ασφάλειας των τροφίμων. Τα δε ποιοτικά αυτά χαρακτηριστικά μπορεί να συνδέουν το προϊόν με μια περιοχή (τα γνωστά μας ΠΟΠ και ΠΓΕ), όπως έγινε με το κατσικάκι ή το αρνάκι Ελασσόνας. Το κτίσιμο αυτής της επικοινωνιακής γέφυρας γίνεται με τη δημιουργία συνθηκών, που αποσκοπούν ταυτόχρονα στα παρακάτω: Ο καταναλωτής να ενημερώνεται για τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου και ο παραγωγός να μπορεί να προωθεί το ποιοτικό προϊόν του ως διαφοροποιημένο από άλλα προϊόντα, που φαινομενικά μεν είναι ομοειδή, αλλά στην ουσία υπολείπονται σε ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Ας φροντίσουμε λοιπόν όλοι (κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση, αγροτικοί φορείς) να διαμορφώσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα δίνουν στον καταναλωτή την δυνατότητα να έχει καλύτερη πληροφόρηση και κατά συνέπεια μεγαλύτερο έλεγχο στις επιλογές που κάνει, όντας σε θέση να προβεί σε συγκρίσεις όχι μόνο των τιμών, αλλά και στη σχέση τιμής και ποιότητας μεταξύ διαφόρων προϊόντων και από την άλλη, ο παραγωγός να διασφαλίζει την παραγωγή του από προσπάθειες απομίμησης και κατάχρησης όρων που συνδέονται με τη διαφοροποίηση, από τρίτους.
 
* Η Ρένα Καραλαριώτου είναι αντιπεριφερειάρχης Λάρισας
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass