Ξενοδοχεία σε κρίση

* Οδηγός επιβίωσης σε μια πόλη χωρίς ταυτότητα

Δημοσίευση: 09 Νοε 2011 1:10 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 15:33
Δεν είναι κρυφό ότι πολλά από τα ξενοδοχεία της Λάρισας διανύουν τη χειρότερη περίοδο από την ίδρυσή τους. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λάρισας, κ. Ειρήνη Παπαϊωάννου, πολλά από τα ξενοδοχεία του κέντρου έχουν ήδη «κάψει το λίπος» που απέκτησαν τα προηγούμενα έτη και πλέον κρατιούνται οριακά στη ζωή. Στη μάχη που δίνουν για την επιβίωση δεν βοηθάει και η ίδια η πόλη που παρά τις καθόλου αμελητέες βελτιώσεις της εικόνας της σε σχέση με το παρελθόν, δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει μια ισχυρή τουριστική ταυτότητα.
Η αλήθεια είναι ότι η Λάρισα ποτέ δεν αποτυπώθηκε στη συνείδηση του μέσου Έλληνα ως τουριστικός προορισμός. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο λόγοι που οι περισσότεροι Έλληνες την έχουν κάποια στιγμή επισκεφτεί είναι η θέση της, η προσβασιμότητά της, οι υποδομές υγείας και αθλητισμού που διαθέτει και ίσως αρκετοί άλλοι, πάντως όχι η ταυτότητα και το κάλλος της. Κι αν αυτοί οι λόγοι ήταν αρκετοί για να συντηρούν για πολλά χρόνια τα ξενοδοχεία του κέντρου, πλέον δεν είναι. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται πιο επιτακτικά από ποτέ είναι: «Μπορούν να κάνουν κάτι οι ξενοδόχοι της πόλης για να αυξήσουν την ελκυστικότητα των ξενοδοχείων τους και αν ναι τι;».
Βεβαίως οι επιλογές σε μία κρίση δεν είναι τόσο πολλές όσο σε περιόδους άνθησης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Μάλιστα πολλές φορές παρουσιάζονται νέες ευκαιρίες ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι επαγγελματίες αναγκάζονται να κάνουν τα αυτονόητα (σε όρους ποιότητας και παροχής υπηρεσιών) τα οποία δεν έκαναν όσο η πελατεία ήταν εξασφαλισμένη και το χρήμα έρρεε άφθονο. Ιδού λοιπόν ορισμένες προτάσεις επιβίωσης στην κρίση:
* 1 Ρίξτε τις τιμές. Όταν το εισόδημα των περισσότερων Ελλήνων έχει μειωθεί κατά 20-30% την τελευταία διετία δεν είναι δυνατό οι τιμές των ξενοδοχείων να παραμένουν ίδιες. Η ζήτηση για τουρισμό παρουσιάζει μεγάλη ελαστικότητα τόσο σε σχέση με την τιμή που το προϊόν προσφέρεται όσο και σε σχέση με το εισόδημα αυτού που το ζητάει. Η μείωση των τιμών αποτελεί κατά την άποψή μου απαραίτητη αλλά όχι ικανή από μόνη της συνθήκη για αύξηση της ελκυστικότητας των ξενοδοχείων της Λάρισας. Σίγουρα πολλοί θα πουν «αυτό το έχουμε ήδη κάνει» και θα έχουν δίκιο.
* 2 Κάντε ό,τι αναβάλλατε μέχρι σήμερα. Δυστυχώς η «σίγουρη πελατεία» λόγω των πλεονεκτημάτων της προσβασιμότητας και των υποδομών που προανέφερα δεν είναι το καλύτερο κίνητρο για να επιδιώκει κανείς τη βελτίωση των υπηρεσιών του. Η επαπειλούμενη βιωσιμότητα όμως είναι. Ό,τι κενά υπάρχουν σε ποιότητα υπηρεσιών, είτε πρόκειται για την αδυναμία ηλεκτρονικής κράτησης είτε για το στρώμα που είναι λίγο παλιό ή για τον καφέ στο πρωινό που σερβιρίστηκε κρύος, πρέπει επιτέλους να διορθωθούν. Και γιατί όχι, να πάτε ένα βήμα παραπέρα. Λίγα φρέσκα λουλούδια στο δωμάτιο κι ένα μικρό βαζάκι γλυκό του κουταλιού μπορούν να σκλαβώσουν τον επισκέπτη (αρκεί βεβαίως να μην προστεθούν στο λογαριασμό!).
* 3 Δώστε χρώμα στα ξενοδοχεία σας. Σε μια πόλη που δεν έχει δυνατή ταυτότητα γιατί να μην προσδίδουν ταυτότητα τα ξενοδοχεία; Σε πολλά μέρη υπάρχουν ξενοδοχεία με άποψη, με ιδιαίτερο χαρακτήρα, που είναι μόνο και μόνο γι’ αυτό ελκυστικά. Δεν χρειάζεται να ξοδευτούν περιουσίες σε ανακαίνιση. Λίγες πινελιές στη διακόσμηση μπορεί να αρκούν για να προσδώσουν το απαραίτητο στιλ. Επίσης, μη διστάζετε να φιλοξενήσετε στο ξενοδοχείο σας τους πίνακες κάποιου ντόπιου ζωγράφου ή μια θεματική έκθεση φωτογραφίας.
* 4 Εκμεταλλευτείτε τις παροχές σας. Όσα ξενοδοχεία έχουν παροχές για συνέδρια απολαμβάνουν αναμφισβήτητα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Υπάρχουν ωστόσο και άλλες παροχές που είναι αξιοποιήσιμες. Αίθουσες συνεδριάσεων, εστιατόρια και χώροι εκδηλώσεων είναι ευκαιρία να «ξανανιώσουν» και να τραβήξουν το ενδιαφέρον ακόμα και του ντόπιου κοινού. Αναθέστε σε έναν αναγνωρίσιμο σεφ να σας φτιάξει το μενού ή προσφέρετε μια ντόπια παραδοσιακή σπεσιαλιτέ στο εστιατόριο κάθε Σάββατο βράδυ. Προσεγγίστε συλλόγους και εταιρίες για να κάνουν στο ξενοδοχείο σας την επόμενη συνεδρίασή τους ή ένα μικρό πάρτι για τα Χριστούγεννα.
* 5 Πακεταριστείτε! Άφησα για το τέλος την πιο πολλά υποσχόμενη κατά τη γνώμη μου ενέργεια που μπορείτε να κάνετε. Οργανώστε διήμερα ή τριήμερα εκδρομών σαν να ήσασταν τουριστικοί πράκτορες. Εμπλουτίστε τη διανυκτέρευση με φαγητό, διασκέδαση, άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, κλείστε συμφωνίες με τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη και πουλήστε τα σαν πακέτο σε δελεαστικές τιμές. Δώστε έτοιμο στον πιθανό επισκέπτη ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων δύο ή τριών ημερών όπου θα εντοπίσει τουλάχιστο δυο-τρία στοιχεία που τον ενδιαφέρουν, θα βγει από τον κόπο να ψάξει μόνος του πώς να γεμίσει το διήμερο / τριήμερο και θα ξέρει εκ των προτέρων τι θα του κοστίσει.
Επειδή το «πακετάρισμα» είναι τόσο σημαντικό επιτρέψτε μου να συμπεριλάβω λίγες ακόμα συμβουλές:
- Η δημιουργία πακέτου πρέπει να ξεκινά από το ερώτημα «ποιον θέλω να προσελκύσω» και να γίνεται με το σκεπτικό του τι θα ήθελε να δει και να κάνει ο συγκεκριμένος τύπος επισκέπτη. Έτσι υπάρχουν πολλές δυνατότητες πακέτων για νέους, ζευγάρια με μικρά παιδιά, άτομα τρίτης ηλικίας, εμπορικούς επισκέπτες, φιλάθλους κ.ά.
- Πρέπει να προτείνει πολλά αλλά να περιλαμβάνει λίγα. Η λογική είναι να μην δεσμεύει υπερβολικά το πρόγραμμα του επισκέπτη, να αφήνει περιθώριο επιλογής και να μην κινδυνεύει να απορριφθεί λόγω ενός πιθανού άστοχου στοιχείου που αυξάνει το κόστος.
- Πρέπει να προβάλλει στο έπακρο τα θέλγητρα της πόλης μας: το αρχαίο θέατρο, το εντυπωσιακό μας γήπεδο, τις πλατείες, τους πεζόδρομους, την πληγωμένη αλλά ακόμα αξιοπρεπή μας αγορά, τον Πηνειό και το πάρκο του Αλκαζάρ, τις αθλητικές διοργανώσεις και τα πολιτιστικά δρώμενα που δεν λείπουν, την ενδιαφέρουσα νυχτερινή διασκέδαση.
- Πρέπει να αξιοποιεί την ευρύτερη περιοχή. Ευτυχώς η περιοχή της Θεσσαλίας έχει πολύ μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον από τη Λάρισα καθεαυτή. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται ο Όλυμπος, ο Κίσσαβος με το Μαυροβούνι και τα παράλια προσφέροντας μια ποικιλία από ορεινά και παραθαλάσσια χωριά, περιπατητικές διαδρομές και εναλλακτικές δραστηριότητες. Λίγο παραπέρα η περιοχή έχει να επιδείξει Μετέωρα, Πήλιο, νησιά Σποράδων, Περτούλι και Λίμνη Πλαστήρα για να αναφέρω μόνο τους ισχυρότερους πόλους έλξης επισκεπτών. Τα ξενοδοχεία της Λάρισας μπορούν κάλλιστα να επωφεληθούν από αυτόν τον πλούτο και θα είναι κρίμα αν δεν το κάνουν.
Κερασία Σειραγάκη Περιβαλλοντολόγος, PhD σε Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass