Οποία υποκρισία!

Δημοσίευση: 23 Νοε 2011 1:44 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 15:38
 Κυρία διευθυντή,
 Τελευταία έγινε θέμα στον Τύπο αλλά, κυρίως, μεταξύ των ενδιαφερόμενων αγροτών, η πληρωμή ή όχι εισφορών στον Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β.) Θεσσαλίας. Αφορμή στάθηκε η διαμαρτυρία ενδιαφερόμενων αγροτών, σχετικά με την αποστολή ειδοποιητηρίων για να πληρώσουν τις παλαιότερες οφειλές τους, διαφορετικά θα έχουν προβλήματα με την Εφορία κ.λπ.
Θα αναφερθώ, εν συντομία, στο ιστορικό της όλης υπόθεσης, γιατί πολλά ανακριβή ειπώθηκαν, ακόμη και από ανθρώπους που, λόγω θέσης, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί. Πρόκειται, λοιπόν, για οφειλές που δεν πληρώθηκαν όταν έπρεπε, ενώ αντίθετα οι συνεπείς (έστω και σε μικρό ποσοστό) εκπλήρωναν τακτικά αυτή την υποχρέωσή τους. Γιατί περί υποχρέωσης πρόκειται, των ωφελουμένων από τα αποστραγγιστικά έργα που κατασκευάστηκαν από το κράτος και παραδόθηκαν στους Οργ/σμούς Εγγείων Βελτιώσεων προς διαχείριση και συντήρηση, με δαπάνη αυτών των ιδίων αγροτών πλέον.
Δυστυχώς από την εφαρμογή του πρώτου «Καλλικράτη» και μετά, με προτροπή των νέων «αρχόντων», άρχισε ένας ιδιότυπος πόλεμος κατά των Ο.Ε.Β. (γενικά). Ο απλούστατος λόγος ήταν ότι οι νέες «αρχές» εποφθαλμιούσαν τις (υποτίθεται) μεγάλες εισπράξεις των Οργ/σμών και τις ήθελαν για λογαριασμό τους, οπότε οι διαδόσεις στα χωριά και στα καφενεία του τύπου «μην πληρώνετε, θα πάρει τα έργα ο Δήμος», έδιναν και έπαιρναν, πείθοντας παρά πολλούς πράγματι να μην πληρώνουν την ετήσια εισφορά. Αυτήν την εισφορά που συν τω χρόνω αθροίστηκε και έφθασε εδώ που έφθασε. Βέβαια, τα έργα δεν τα πήραν οι νέοι Δήμοι, και δεν υπήρξε ποτέ άλλωστε τέτοια περίπτωση, παρόλου που ο «φίλος Αλέκος» κάτι προσπάθησε στην αρχή, ανεπιτυχώς. Ωστόσο, κατόρθωσαν μέσω του «φίλου» να υφαρπάξουν και τις ελάχιστες πιστώσεις που προορίζονταν για τους Ο.Ε.Β. μέσω του Υπουργείου Γεωργίας, με αποτέλεσμα πολύτιμοι πόροι αντί να κατευθυνθούν σε έργα που αφορούσαν τους αγρότες, να καταλήξουν ένας Θεός ξέρει πού. Τότε όμως κανένας από όσους φωνάζουν σήμερα δεν αντέδρασε, και κυρίως όσοι παριστάνουν τον «τεχνικό σύμβουλο» του ανενημέρωτου σημερινού δημάρχου Κιλελέρ, και είναι μπροστάρηδες στον υποτίθεται δίκαιο αγώνα των συμπολιτών τους. Και λέω «υποτίθεται δίκαιο αγώνα», γιατί ο αγώνας τους δεν είναι για το κοινό όφελος αλλά μόνον για το ατομικό. Εάν πραγματικά ήθελαν έργα στην περιοχή τους, θα ήταν και εντάξει στις υποχρεώσεις τους, όπως άλλοι. Απαιτούν έργα που δεν έγιναν εξαιτίας των ιδίων, αφού ως γνωστόν, αυτά είναι χρηματοδοτούμενα μέσω αυτής της εισφοράς, και δεν χαρίζονται από κανέναν άλλον. Συνεπώς, φωνασκούν όχι μόνο για λόγους εντυπώσεων, αλλά και για πίεση στους πολιτικούς, ώστε, με την απειλή της μη ψήφου, να απαλλαχθούν από την υποχρέωσή τους.
Κι εδώ βέβαια, μπαίνουν και οι πολιτικοί στη μέση - εντελώς φυσιολογικά! Από τη μία βουλευτές (και πολιτευτές) του κυβερνώντος κόμματος, συμπαρίστανται στον «δίκαιο αγώνα», αλλά ξεχνούν πως η ίδια η κυβέρνησή τους ψήφισε τελευταία νόμο σχετικά με την απαιτούμενη βεβαίωση μη οφειλής στους Οργ/σμούς από τους αγρότες, προκειμένου να ασκήσουν τυχόν δικαιώματα κ.λπ. Οποία υποκρισία! Από την άλλη, αντιπολιτευόμενοι δράττονται της ευκαιρίας να φανούν αρεστοί και συμπαραστάτες του αγροτικού «λαού», ιδιαίτερα ο προσφάτως, λόγω ιστορικής συγκυρίας (ελπίζω όχι και λάθους) διορισθείς υφυπουργός κ. Α. Ροντούλης. Τι είπε προχθές, με τη νέα πλέον ιδιότητά του ο κ. Ροντούλης; «Να απαλλαγούν και να διαγραφούν οι εισφορές προς τον Γ.Ο.Ε.Β. Θεσσαλίας» αποδεικνύοντας έτσι πως είναι πιστός στις υποσχέσεις που έδινε στις διάφορες συγκεντρώσεις! Εύγε του! Αλλά του διαφεύγει ότι η θέση που υπηρετεί, πλέον, είναι θέση ευθύνης και δεν μπορεί με υποσχέσεις και κουβέντες καφενείου να συνεχίζει την ίδια λαοπλάνα «πολιτική». Γνωρίζει άραγε ο κ. υφυπουργός πως, το έργο των Ο.Ε.Β. στηρίζεται σε Νόμους και Διατάγματα που εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια με επιτυχία, και όπου απαιτείται διόρθωση, αυτή γίνεται μετά από σοβαρή συζήτηση με συμμετοχή όλων των πλευρών; Αναρωτήθηκε άραγε ο κ. υφυπουργός ότι μια επιπόλαια απόφαση, προκειμένου να εκπληρωθεί μια «κουβέντα καφενείου», μπορεί να έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα σ’ αυτό το οικοδόμημα που με αντίξοες συνθήκες συνεχίζει να υπάρχει για το συμφέρον των αγροτών; Οι Ο.Ε.Β. είναι δημιούργημα και κτήμα των ιδίων των αγροτών και κανένας κυβερνητικός παράγοντας, ιδίως περιορισμένων αρμοδιοτήτων όπως της παρούσας κυβέρνησης, δεν έχει το δικαίωμα να καταστρέψει, για ψηφοθηρικούς λόγους και μόνον. Εάν πραγματικά ενδιαφέρετε ο κ. Ροντούλης για το καλό των αγροτών (και πιθανών ψηφοφόρων του), καλό είναι να τους συστήσει να εκπληρώσουν τις οφειλές τους (έστω και σε δόσεις) προκειμένου να δουν κανένα έργο στα χωράφια τους, και όχι να τους προτρέπει να παραβαίνουν τους νόμους που μια εκλεγμένη κυβέρνηση (όποια και να ναι αυτή) ψήφισε.
Σας ζητώ συγγνώμη για το μακροσκελές της επιστολής μου, αλλά αυτό οφείλεται στο ενδιαφέρον μου για έναν θεσμό που ως υπάλληλος του Γ.Ο.Ε.Β. Θεσσαλίας (επί 34 χρόνια!) αλλά και ως συνδικαλιστικός εκπρόσωπος, επί χρόνια, των υπαλλήλων Ο.Ε.Β. Κεντρ. Ελλάδος, υπηρέτησα.
Σας ευχαριστώ
 
Ευάγγ. Μπούρλης, συνταξιούχος
πρώην υπ. ΓΟΕΒ Θεσσαλίας
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass