ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και η «αναφορά» του στους Αμερικανούς

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2011 1:55 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 15:58
Θόρυβος πολύς δημιουργήθηκε μετά τη γνωστοποίηση διπλωματικών τηλεγραφημάτων (από το βρετανικό «Guardian», που συνεργάζεται με την ιστοσελίδα «Wikileaks») τα οποία περιγράφουν τις «αναφορές» που έδιναν ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Λευτέρης Οικονόμου στον (πρώην) Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, «αναφορές», που σχετίζονται με τη λειτουργία της ΕΛΑΣ και των (υποτίθεται) μυστικών υπηρεσιών της Ελλάδος, την τρομοκρατία και την παράνομη μετανάστευση.
Τα εν λόγω κείμενα δημοσιεύθηκαν με πηχυαίους τίτλους στις εφημερίδες, με πιο χαρακτηριστικούς αυτούς της «Ελευθεροτυπίας»: «Όταν ο Υπουργός κάρφωνε στις ΗΠΑ» και του «Ελεύθερου Τύπου»: «”Βαθύ λαρύγγι”» των αμερικανών ο Χρυσοχοΐδης».
Ο σημερινός υπουργός Αναπτύξεως, δεν έκανε τίποτε άλλο (φαντάζομαι πως και ο διάδοχός του το ίδιο θα πράττει - αυτές οι πρακτικές δεν αλλάζουν όσα χρόνια κι αν περάσουν, όπως τουλάχιστον διδάσκει η ιστορία) παρά να ενημερώνει την αμερικανική πρεσβεία, σαν να είναι η προϊσταμένη του αρχή, για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα στον τομέα (της τότε) ευθύνης του.
Σε ένα από αυτά τα τηλεγραφήματα ο Μ. Χρυσοχοΐδης, σύμφωνα με τα όσα καταγράφει ο πρέσβης Σπέκχαρντ, φέρεται να λέει ότι η αστυνομία γνωρίζει τις ταυτότητες όλων των μελών των τρομοκρατικών ομάδων, αλλά δεν έχει στοιχεία να προχωρήσει σε συλλήψεις.
Ακόμη ο υπουργός φέρεται να μιλά απαξιωτικά για την ΕΥΠ, την οποία χαρακτηρίζει «ένα τίποτα», ενώ την επικρίνει ότι είναι «επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια λόγω των ελλείψεών της, αλλά και λόγω του συνδικαλισμού των υπαλλήλων της». Φέρεται επίσης να δηλώνει ότι σκοπεύει να τη «συντρίψει και να την ξαναχτίσει» με νέο νομοσχέδιο.
Ο πρέσβης Σπέκχαρντ γράφει στους δικούς του προϊσταμένους ότι ο Έλληνας υπουργός συμφωνεί με την αμερικανική πρόταση να δημιουργηθεί μια αντιτρομοκρατική ομάδα στην Ελλάδα, με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ και στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας.
Σύμφωνα με το εν λόγω τηλεγράφημα, ο υπουργός φέρεται να τόνιζε ότι «το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν ήθελε να έχει μυστικά από την αμερικανική πλευρά, σε ό,τι αφορά στο έργο εναντίον των τρομοκρατών».
Εξάλλου, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεγράφημα, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Λευτέρης Οικονόμου φέρεται ειπών ότι «είναι σημαντικό να δράσουμε το συντομότερο δυνατόν γιατί οι ομάδες της άκρας Αριστεράς λειτουργούν ως προθάλαμοι για μελλοντικούς τρομοκράτες και λόγω της αυξανόμενης διασταύρωσης των εγχώριων τρομοκρατικών ομάδων και του οργανωμένου εγκλήματος» και καλεί τον πρέσβη Σπέκχαρντ να μην διστάσει να του τηλεφωνήσει αμέσως αν έχει οποιαδήποτε απορία ή πρόβλημα σχετικά με την εγχώρια τρομοκρατία.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (αν πιστέψουμε κατά καιρούς σχετικά δημοσιεύματα) χαίρει ιδιαίτερης εκτιμήσεως από τον αμερικανικό παράγοντα, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την, επί των ημερών του, εξάρθρωση τμήματος του επιχειρησιακού βραχίονα της τρομοκρατικής οργανώσεως «17 Νοέμβρη», ενώ θεωρείται γνωστή η φράση (που φέρεται να του είχε πει πριν το θέμα αυτό ο τότε διοικητής της CIA Τζορτζ Τένετ) «γαμώ το στανιό μου, κάντε κάτι με την τρομοκρατία»!!!
Οι αντιδράσεις στα όσα φέρεται ειπών ο (τότε) υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν πολλές, με κοινό παρανομαστή το γεγονός ότι έδινε «αναφορά» στον Αμερικανό πρέσβη, εκδοχή που απέρριψε η κυβέρνηση. "Έχουμε να κάνουμε με τη βούληση μιας κυβέρνησης που αποδεικνύει πόσο ανεξάρτητη είναι, πόσο εθνικά υπερήφανη πολιτική ασκεί και πώς βλέπει το ρόλο της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι», δήλωσε ο κ. Γ. Πεταλωτής, χωρίς φυσικά να στηρίξει πουθενά τον ισχυρισμό του...
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ενοχλημένος από τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα, ανέφερε πως δεν υπάρχει καμιά αποκάλυψη στα όσα γνωστοποιήθηκαν διά του Τύπου και ότι εν πάση περιπτώσει όλα όσα ενημερωτικά είχε «αναφέρει» στον πρέσβη Σπέκχαρντ τα είχε πει και δημοσίως. Για δε την αποδοχή της προτάσεως για τη δημιουργία ομάδας κατά της τρομοκρατίας, με τη συμμετοχή της αμερικανικής πρεσβείας και στελεχών της ΕΛΑΣ, τη δικαιολόγησε λέγοντας ότι οι διεθνείς συνεργασίες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών κτλ είναι καθημερινό φαινόμενο, γιατί το έγκλημα είναι διεθνικό και πρόσθεσε ότι «οι συνεργασίες με ξένες υπηρεσίες δεν είναι κάτι καινούριο ή κρυφό».
Ο υπουργός μιλώντας με όρους πολιτικού ρεαλισμού (για να μην πούμε κυνισμού) έχει εν προκειμένω δίκιο, αλλά δεν είναι τόσο φυσιολογικό (τουλάχιστον για τον κοινό νου) να συκοφαντεί σε ξένους παράγοντες υπηρεσίες που υποτίθεται ότι θεωρούνται κλειδιά για την ασφάλεια του τόπου.
Αλλά και αυτό, αν ανατρέξουμε στη νεότερη Ιστορία του τόπου, φαίνεται πως για τους πολιτικούς μας ταγούς είναι φυσιολογικό.
Άλλωστε, η σημερινή ΕΥΠ, γεννήθηκε το 1953 ως ΚΥΠ, στα πρότυπα της CΙΑ και επικεφαλής της τέθηκε ο στρατηγός Αλέξανδρος Νάτσινας, μεταβάλλοντας την υπηρεσία σε κράτος εν κράτει. Στη δεκαετία του ’50 και εντεύθεν σύνδεσμος της CΙΑ και της ΚΥΠ ήταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος.
Για το ρόλο της CΙΑ στη νεώτερη μας ιστορία έχουν χυθεί τόνοι μελάνης, αλλά - για τα πιο πρόσφατα - αξίζει να θυμίσουμε τις υποθέσεις μεταγωγών υπόπτων για τρομοκρατία από τη CΙΑ, μέσω Ελλάδας, τις απαγωγές των Πακιστανών που ζούσαν και εργάζονταν στην Ελλάδα, λίγες ημέρες μετά το μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο (2005) και το ανεξερεύνητο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Όμως, όπως είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, «οι συνεργασίες με ξένες υπηρεσίες δεν είναι κάτι καινούριο ή κρυφό».
Και κάτι τελευταίο.
Η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας, μετά την υπαγωγή της στο Μνημόνιο.
Γιατί, λοιπόν, αυτές οι... ενημερώσεις και «αναφορές» στον αμερικανικό παράγοντα μας κάνουν εντύπωση;
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass