Τρομάζει το «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω»

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2011 21:09 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:01
 Επίκαιρο, όσο ποτέ άλλοτε στη νεότερη ιστορία μας, φαίνεται πως μπορεί να αποδειχθεί το θεατρικό έργο του Ιταλού συγγραφέα Ντάριο Φο (βραβείο Νόμπελ 1997) «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», αν σκεφθεί κανείς ότι το λεγόμενο «κίνημα των διοδίων», δηλαδή η άρνηση όλο και περισσότερων οδηγών να καταβάλουν το τίμημα στις εθνικές οδούς, είναι πιθανόν να δημιουργήσει προηγούμενο για ενδεχόμενη γενίκευση του φαινομένου και σε άλλες δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας.
Ο Ντάριο Φο στο «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» μας μιλά για την επανάσταση των εργατών, όταν η ακρίβεια φτάσει στο απροχώρητο, όταν οι μαζικές απολύσεις ή οι μειώσεις των αμοιβών γίνουν «ψωμοτύρι» και η ζωή δυσκολεύει όλο και πιο πολύ.
-«Ακριβαίνετε εσείς τα πράγματα; Ε, κι εμείς, λοιπόν, δεν τα πληρώνουμε, τα «απαλλοτριώνουμε». Μας κάνετε τη ζωή μας δυσβάσταχτη; Σας κάνουμε τη δική σας δύσκολη», λένε οι ήρωες του έργου.
Η εκδοχή αυτή, την οποία προβάλλει ο Ιταλός συγγραφέας, με αφορμή και το δικό μας λεγόμενο «κίνημα των διοδίων» τρομάζει την κυβέρνηση του Γ. Α. Παπανδρέου, καθώς φοβάται (και ως φαίνεται βασίμως – εξ ου και οι σπασμωδικές της αντιδράσεις και η προσπάθεια απαξιώσεως προσώπων ή και κομμάτων, που στηρίζουν τέτοιες ενέργειες) ότι μπορεί οι πολίτες να µην πληρώνουν τα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να αρνούνται να πληρώσουν ακόμη και τους φόρους ή τις εισφορές τους σε δημόσια ταμεία…
Εκτός, όμως, από τα διόδια, υπάρχει πρόβλημα για την κυβέρνηση και με τους χώρους που προορίζονται για τη δημιουργία ΧΥΤΑ ανά την Ελλάδα, ή με προστατευόμενες περιοχές της χώρας, οι οποίες πλήττονται από τη λειτουργία λατομείων και ορυχείων.
Την ίδια δε στιγμή κόμματα της Αριστεράς, κοινοβουλευτικά (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) και εξωκοινοβουλευτικά (ΑΝΤΑΡΣΥΑ και «Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης» του Αλέκου Αλαβάνου) καθώς και προσωπικότητες όπως ο διάσημος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης (με τη «Σπίθα» - Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών) στηρίζουν την ανυπακοή των πολιτών και έχουν ταχθεί ( ο καθένας με τον τρόπο του...) υπέρ δυναμικών λύσεων.
Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ειδικότερα το ΚΚΕ είναι το πρώτο (κοινοβουλευτικό) κόμμα το οποίο έχει κάνει «παντιέρα» του το σύνθημα της «ανυπακοής» και της «λαϊκής αντεπίθεσης», με στόχο την ανατροπή του «ευρωμονόδρομου» και των κυβερνητικών μέτρων, που έχουν τσακίσει την κοινωνία, εσχάτως δε επανέφερε και το θέμα της επικαιρότητας του σοσιαλισμού.
Σημειώνεται πως το ΚΚΕ κάνει λόγο για «ταξικό - λαϊκό πόλεμο στον πόλεμό τους, με εργατική αντεπίθεση και ανυπακοή».
Την περασμένη Κυριακή σε ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του, το ΚΚΕ επεσήμαινε πως «το νέο άγριο κύμα υπέρογκων αυξήσεων στα τρόφιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης, στους λογαριασμούς του ρεύματος και του νερού, στα καύσιμα κ.α., που εξελίσσεται απ' την αρχή του 2011, φέρνει απόγνωση στις εργατικές λαϊκές οικογένειες» και τόνιζε πως «η φτώχεια και η εξαθλίωση γενικεύονται, παίρνουν μόνιμα χαρακτηριστικά».
«Είναι ανάγκη ζωτικής σημασίας η εργατική λαϊκή απάντηση να αντιστοιχηθεί με την οξύτητα και το βάθος της επίθεσης, που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, με τη στήριξη και συνεργασία της ΕΕ και του ΔΝΤ. Τώρα, πρέπει να εκφραστεί πιο αποφασιστικά και οργανωμένα η λαϊκή αγωνιστική απειθαρχία, ανυπακοή και αποφασιστικότητα απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική και τα αντιλαϊκά μέτρα», πρόσθετε το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υπογράμμιζε πως «χρειάζεται επειγόντως να οργανωθεί από τους τόπους δουλειάς, τους κλάδους και τις συνοικίες ισχυρή εργατική - λαϊκή συμμαχία απόκρουσης και αντεπίθεσης».
Το ΚΚΕ κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως κατάργηση των διοδίων, δωρεάν εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες κ.ά., αλλά είναι εμφανές πως αυτή η αντεπίθεση την οποία υποστηρίζει θέλει να είναι απολύτως ελεγχόμενη από το κόμμα, ώστε να μην ξεφύγει και καταστεί μη τιθασεύσιμη...
Πάντως, το ΚΚΕ στήριξε ευθέως το μέχρι πρότινος συνεργαζόμενο με το κόμμα, δήμαρχο Στυλίδας Απόστολο Γκλέτσο, στις ακτιβίστικες ενέργειές του με τα διόδια, ενέργειες τις οποίες, εμφανώς για λογαριασμό της κυβερνήσεως, αλλά και των ιδιοκτητών τους (που εμπλέκονται στις εταιρίες με τα διόδια) προσπάθησαν να απαξιώσουν ορισμένα Μέσα μαζικής ενημερώσεως.
ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ
 Υπέρ της ανυπακοής έχει ταχθεί και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στηρίζει ενεργά τις κινητοποιήσεις κατά των διοδίων και των αυξήσεων στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως και τις αντιδράσεις των κατοίκων της Κερατέας για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή, αντιδράσεις οι έχουν οδηγήσει σε συγκρούσεις με τα ΜΑΤ.
Μάλιστα στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε για το ενδεχόμενο γενικεύσεως του φαινομένου «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω».
Κοντά στους κατοίκους της Κερατέας έχει βρεθεί και ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος είχε, επίσης, καλέσει σε ανυπακοή στις εντολές της Τρόικας.
Σ’ αυτούς που κηρύσσουν την ανυπακοή εντάσσεται και ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης (85 ετών, σήμερα, αν και ορισμένοι λένε πως ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά και πιο δυναμικά, αν ήταν μικρότερης ηλικίας) ο οποίος διακηρύττει την «ανυπακοή - ατομική και συλλογική- σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται, μάλιστα κατ’ επιταγή των ξένων επιτηρητών μας και που θίγουν, εκτός από τα συμφέροντα του λαού και της χώρας, την προσωπική, λαϊκή και εθνική μας αξιοπρέπεια».
Έχει δε τονίσει ότι «η πολιτική ανυπακοή δεν είναι μια αυθαίρετη έννοια, αλλά μια ολόκληρη θεωρία της πολιτικής επιστήμης και του Συνταγματικού Δικαίου και κεκτημένο του πολιτικού και συνταγματικού μας πολιτισμού. Ας μην ξεχνάμε την ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματός, σύμφωνα με την οποία «η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων»».
Ο διάσημος συνθέτης τόνισε προ ημερών ότι «πρέπει να εγκαταλείψουμε το δόγμα «Ανήκομεν εις την Δύσιν» και να ενστερνιστούμε το δόγμα «Ανήκουμε στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα»», καθώς «η Δύση μας ταπείνωσε και μας οδήγησε να υπογράψουμε συμφωνίες που θίγουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, τρομάζει στην ιδέα - και μόνο - ότι μπορεί να εκφραστεί αυτή η προτροπή της Αριστεράς για ανυπακοή σε ένα κίνημα «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» και δεν είναι τυχαίες οι επιθέσεις που εξαπολύονται κατά της Αριστεράς, πρωτίστως κατά του ΚΚΕ, αλλά και η προσπάθεια εκβιασμού της, δια του ελέγχου των οικονομικών της.
Υπενθυμίζονται, οι κατά του ΚΚΕ επιθέσεις του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως Θ. Πάγκαλου – «Η κα Παπαρήγα έχει ως στρατηγικό σχέδιο τη διάλυση του κράτους», έχει δηλώσει – ενώ είναι γνωστές οι προσπάθειες να θεωρηθεί ο ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ ως προθάλαμος της τρομοκρατίας!
Το καλοκαίρι, με αφορμή (τότε) το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών, η κυβέρνηση είχε κατηγορήσει τον Περισσό για υποκίνηση ακραίων κινητοποιήσεων και ότι «πρέπει να προσέξει το ΚΚΕ».
Επίσης, ο Υπουργός των Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης προωθεί νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων – θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων και θα καταργηθεί η ανωνυμία της χρηματοδοτήσεως και των ανώνυμων κουπονιών – αλλά το ΚΚΕ δηλώνει αποφασισμένο να μην τηρήσει την απαγόρευση με τα ανώνυμα κουπόνια, κάνοντας λόγο για φακέλωμα.
«Καμία παραβίαση του νόμου δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει και δεν θα γίνει, εκτός και αν αποφασίσει κάποιος αρμόδιος να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος», απαντά ο Γιάννης Ραγκούσης στην ...ανυπακοή αυτή του ΚΚΕ.
Εν προκειμένω, πάντως, η επιχειρηματολογία του ΚΚΕ δεν μπορεί να σταθεί εύκολα, όπως το επιχείρημα ότι αυτή η συζήτηση για τα οικονομικά των κομμάτων έρχεται να ενισχύσει «το αντιδραστικό οπλοστάσιο της άρχουσας τάξης, θεσμικά και κατασταλτικά, με στόχο το χτύπημα του μαζικού λαϊκού κινήματος και των πολιτικών δυνάμεων που αντιπαλεύουν το καπιταλιστικό σύστημα και αγωνίζονται μαζί με το λαό για την απόσπαση κατακτήσεων στο σήμερα, στην προοπτική της ανατροπής του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος».
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
Εσχάτως δε τον «πόλεμο» κατά του ΚΚΕ κήρυξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με αφορμή τα όσα ισχυρίστηκε η Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή για το Αιγαίο (ενέργεια, συνεκμετάλλευση κλπ) τα οποία και διέψευσε, για να λάβει την απάντηση από τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ότι «δεν σας εµπιστευόµαστε».
Ο κ. Παπανδρέου, με σαφώς ιδεολογική επιχειρηματολογία, επέκρινε το ΚΚΕ ότι «ξεπέφτει, καλλιεργώντας εθνικιστικές φοβίες», το κατηγόρησε για «ηττοπάθεια» και πρόσθεσε ότι «είναι στο DNA σας να βλέπετε τις εξελίξεις, ως μια απόμακρη διαδικασία μεγάλων παικτών και, άρα, συνομωσίας».
Προσπαθώντας να απαξιώσει το ΚΚΕ διερωτήθηκε:
«Ε’, πέστε μου, με ποια λογική μπορεί κανείς να μιλήσει μαζί σας; Ποια εμπιστοσύνη μπορείτε να εμπνέετε εσείς, με αυτά τα λόγια σας;».
«Λυπάμαι ειλικρινά που, μια πολιτική δύναμη, που θέλει να λέγεται «προοδευτική», μια πολιτική δύναμη, που κάποτε πρέσβευε τον διεθνισμό και τη συνεργασία των λαών, τώρα ξεπέφτει στο επίπεδο να καλλιεργεί, με δημαγωγικό τρόπο, εθνικιστικές φοβίες», πρόσθεσε.
Και έφτασε στο σημείο να ισχυρισθεί πως με τα όσα λέει το ΚΚΕ έχει «καταντήσει ο καλύτερος προπαγανδιστής των ακραίων τουρκικών θέσεων (...). Ούτε στα όνειρα του πιο ακραιφνούς Κεμαλιστή στρατηγού του βαθέως τουρκικού κράτους, δεν συμβαίνουν αυτά που εσείς λέτε».
Η κατάσταση ολοένα και περιπλέκεται, όσο βαθαίνει η οικονομική και κοινωνική κρίση, δεν είναι δε τυχαίο πως όλο και περισσότεροι αναλυτές εκφράζουν την εκτίμηση πως μια έκρηξη της κοινωνίας, άγνωστο με ποιο τρόπο θα εκδηλωθεί, επίκειται.-
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass