Ο Καρ. Παπούλιας, η Τουρκία και η οικονομική κρίση

Δημοσίευση: 29 Ιαν 2011 21:22 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:03
Άστραψε και βρόντηξε κατά της Τουρκίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσημης επισκέψεως του Προέδρου της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια προσεκτική (ως προς τη διπλωματική της διατύπωση) αντίδραση της Άγκυρας, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εκτίμησαν (βασίμως ή μη, θα φανεί) ότι ο Πρόεδρος βρίσκεται σε «άλλη γραμμή» από αυτήν της κυβερνήσεως, όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο Κάρολος Παπούλιας ξάφνιασε όσους τον άκουσαν στο Προεδρικό Μέγαρο (μεταξύ των οποίων και ο υπουργός των Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας) όταν απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Αρμενίας είπε: «Περάσαμε μαζί συγκλονιστικές στιγμές στην ιστορία μας. Κατακρεουργηθήκαμε από τον ίδιο βάρβαρο».
Η αποστροφή αυτή παρέπεμπε ευθέως στη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915, όσο και στη γενοκτονία, λίγα χρόνια μετά, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, άλλοι δε «είδαν» αναγωγή και στην εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974, που οδήγησε στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή στη Μεγαλόνησο, κατοχή η οποία συνεχίζεται και αποτελεί το σοβαρότερο αγκάθι στις σχέσεις Αθηνών – Αγκύρας.
Ο Πρόεδρος πρόσθεσε με νόημα ότι: «Αν δεν είχαμε το οικονομικό βάρος της ισορροπίας των εξοπλισμών με την Τουρκία, δεν θα είχαμε ανάγκη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», γεγονός που το χαρακτήρισε άδικο, αφού οι Έλληνες είναι ειρηνικός λαός. Ελπίζουμε, όμως, συμπλήρωσε.
ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ
Από πλευράς του ο Αρμένιος Πρόεδρος έκανε λόγο για «δύσκολους γείτονες και σύνθετα προβλήματα», υπονοώντας την Τουρκία και συμπλήρωσε: «Δύσκολους γείτονες που συνεχίζουν να ομιλούν από θέση ισχύος και, όπως πάντα, διεκδικούν τα πάντα και πάρα πολύ γρήγορα».
Η αποστροφή αυτή των δηλώσεων Σαρκισιάν αποτελεί ευθεία αναφορά στην νεο – οθωμανική πολιτική της Τουρκίας, η οποία (με βάση τη στρατηγική επεξεργασία του Τούρκου υπουργού των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου) αναδεικνύεται σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη της ευρύτερης περιοχής μας, η οποία (θέλει να) ομιλεί από θέσεως ισχύος.
ΗΠΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Η «επιθετική» αναφορά του Προέδρου Παπούλια για την Τουρκία (αναφορά η οποία απηχούσε την ιστορική πραγματικότητα) ενόχλησε την Άγκυρα, η οποία επιμένει, από πλευράς της, να κατηγορεί τους άλλους για διαστροφή της Ιστορίας και της αλήθειας, ενώ είναι ιστορικώς δεδομένο πως η αλήθεια και τα ιστορικά ντοκουμέντα δεν τη δικαιώνουν.
«Οι παρατηρήσεις του Έλληνα Προέδρου κ. Παπούλια, που στόχευαν την Τουρκία - κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αθήνα του Αρμένιου Προέδρου - διαστρέφουν ιστορικά γεγονότα, δεν ανταποκρίνονται στην κοινή λογική και δεν αρμόζουν στο σεβαστό θεσμό από τον οποίον εκστομήθηκαν», ανέφερε η, προσεκτικά διατυπωμένη, αν και αιχμηρή, σε ό, τι αφορά τον Κ. Παπούλια, ανακοίνωση που εξέδωσε το Τουρκικό Υπουργείο των Εξωτερικών.
«Η τουρκική και η ελληνική κυβέρνηση κάνουν από κοινού ό,τι μπορούν για να δώσουν νέα ώθηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι, συνεπώς, λογική προσδοκία να περιμένει κανείς ότι θα αποφεύγονται δηλώσεις, που αναμοχλεύουν το κοινό μας παρελθόν και εξετάζουν ιστορικά γεγονότα χωρίς να τα διαστρέφουν, ενώ αναλύουν προσεκτικά την υφιστάμενη κατάσταση», κατέληγε η ανακοίνωση.
ΑΜΗΧΑΝΙΑ
Η κυβέρνηση αισθάνθηκε αμηχανία, αλλά, εκ των πραγμάτων, υποχρεώθηκε να «καλύψει» το Προεδρικό «ξέσπασμα» κατά της Τουρκίας, με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε - την επόμενη ημέρα - το υπουργείο των Εξωτερικών.
«Η ιστορία δεν ξαναγράφεται, δεν παραγράφεται. Η ιστορία διδάσκει πως μπορούμε να χτίσουμε μέλλον ειρήνης, αρκεί να τη σεβαστούμε και να εργασθούμε με συνέπεια για αυτό το σκοπό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
«Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα στην προσπάθεια βελτίωσης των διμερών τους σχέσεων. Όμως, τα πιο μεγάλα και τα πιο δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας", πρόσθεσε και αναφερόμενος, ειδικότερα, στον Κάρολο Παπούλια τόνισε πως «η διαδρομή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αποδεικνύει την καταλυτική προσφορά του στην προσπάθεια ελληνοτουρκικής συνεννόησης. Με τη στάση και τις πράξεις του επιβεβαιώνει καθημερινά ότι οι λαοί της περιοχής μπορούμε να ελπίζουμε και να πετύχουμε ένα μέλλον ειρήνης και συνεργασίας».
Είναι αλήθεια πως οι ανακοινώσεις των δύο υπουργείων των Εξωτερικών ήταν ασυνήθιστα ήπιες – κάποιος παλαιός διπλωμάτης έλεγε στην «Ε», πως αυτή η συγκεκριμένη ανταλλαγή ανακοινώσεων «υπήρξε, γιατί δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς» - και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ανοικτό – παρά τις επίσημες διαψεύσεις – το θέμα του Αιγαίου, όπου «παίζονται πολλά», τα οποία δεν θα ήταν σκόπιμο να σκιαστούν από σκληρές δηλώσεις και αντιδηλώσεις, που ουδέν θα εισφέρουν στην (υποδεικνυομένη και από την Ουάσιγκτον) στρατηγική που προωθείται στο Αρχιπέλαγος.
ΕΣΩΣΕ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, απηχώντας τις απόψεις και τις εκτιμήσεις της κοινής γνώμης, είπε αυτό το οποίο αποτελεί ιστορική πραγματικότητα και η οποία, πράγματι, «δεν ξαναγράφεται» και «δεν παραγράφεται» και, σε τελική ανάλυση, έσωσε τουλάχιστον τα προσχήματα.
Και τα έσωσε, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται – στριμωγμένη ούσα και από την οικονομική κρίση – διαλλακτική έναντι της γείτονος και των απαιτήσεών της, έστω κι αν ο Γιώργος Παπανδρέου – στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ερζερούμ – «τα είπε χύμα» στους Τούρκους διπλωμάτες, αλλά την επαύριον (αφού «τα άκουσε», επικριθείς, γιατί δεν αντέδρασε) ο πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν έσπευσε «να τα μαζέψει» και (μας) είπε πως δεν ήθελε να τα πει, όπως τα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ασχέτως, όμως, αυτών, ο Πρόεδρος Παπούλιας (και με την εμπειρία του ως παλαιού Υπουργού των Εξωτερικών) είναι προφανές πως βρίσκεται «ένα κλικ» πιο μπροστά από την κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία δέχεται μύδρους από την αντιπολίτευση για μυστική διπλωματία, σε σχέση με την Τουρκία και για προώθηση σχεδίων συνεκμεταλλεύσεως στο Αιγαίο.
ΣΕ ΑΛΛΗ ΓΡΑΜΜΗ (;)
Βεβαίως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (αν και αποτελεί μέρος του υφισταμένου πολιτικού συστήματος, το οποίο, ωστόσο, επικρίνει) πολλάκις μοιάζει να βρίσκεται σε «άλλη γραμμή» σε σχέση με την κυβέρνηση, όπως στο θέμα της οικονομικής κρίσεως και του προσφορότερου τρόπου αντιμετωπίσεώς της.
Προσφάτως δε (σε αντίθεση με την κυβερνητική πρακτική) επετέθη σφόδρα στους έχοντες, λέγοντας ότι «έχουν καβούρια στην τσέπη τους», ενώ (αν και είναι γνωστά τα κομματικά παζάρια για τους φερομένους ως εμπλεκομένους σε σκανδαλώδεις υποθέσεις) έχει ευθέως τονίσει πως κάποιος ή κάποιοι που «τα πήραν» πρέπει να μπουν στη φυλακή.
«Συναισθάνομαι την οργή για την κοινωνική αδικία, το συλλογικό αίτημα για παραδειγματική τιμωρία όσων πλούτισαν παράνομα και για σύλληψη της γκρίζας οικονομίας», έχει επισημάνει.
Ο Πρόεδρος έχει κάνει ευκρινείς τις παρεμβάσεις του στο δημόσιο βίο κυρίως με σκοπό να υποδείξει λύσεις, έστω κι αν η κυβέρνηση δείχνει να κωφεύει.
«Η κοινωνική συνοχή βγαίνει από την πάταξη των αδικημάτων εις βάρος του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί να διαφεύγουν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν φόρους και ύστερα να τρέχουν στα κρατικά νοσοκομεία να θεραπευτούν», τόνισε πρόσφατα.
Σημείωσε δε με νόημα ότι «αν είμαστε ειλικρινείς, θα αναγνωρίσουμε ότι η ευθύνη για την ελληνική παρακμή βαραίνει κυρίως την πολιτική τάξη, που έχει την υποχρέωση να καθοδηγεί τις εξελίξεις» και ως εκ τούτου έχει εισηγηθεί (προφανώς , όμως, σε ώτα μη ακουόντων) «μηδενική ανοχή απέναντι σε οποιαδήποτε εξαίρεση πολιτικού από τους κανόνες που ισχύουν για τους πολίτες, είτε πρόκειται για τα μικρά, είτε για τα μεγάλα».
Ο πολύπειρος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μασά τα λόγια του, λέει αυτό που λέει όλος ο κόσμος (κατά το κοινώς λεγόμενο) αποτελεί ένα ανάχωμα στον πλήρη εξευτελισμό του πολιτικού κόσμου και – το κυριότερο – είναι αισιόδοξος.
Κι αν δεν είναι πραγματικά, τουλάχιστον αυτό προσπαθεί να εκπέμπει: «Είμαι από ορεινό χωριό και ξέρω, όταν υπάρχει χαμηλή ομίχλη διαλύεται στο μέσο της μέρας και βγαίνει ένας λαμπρός ήλιος. Βλέπω να έχουμε έναν λαμπρό ήλιο μέχρι το τέλος της χρονιάς», είπε πρόσφατα στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Προεδρικό Μέγαρο.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass