Επισημάνσεις

«Η Αϊσέ να γυρίσει σπίτι της...»

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2011 2:03 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:08
 Οι λαϊκές κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα, καθώς και η δημόσια αντιπαράθεσή τους με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, δίνουν πολλές και ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλους εκείνους που μέχρι τώρα ενοχοποιούσαν την ελληνοκυπριακή πλευρά για την μη επίτευξη προόδου στις ατέρμονες συνομιλίες που διεξάγονται για την επίλυση του κυπριακού, αφού αναιρούνται πλήρως οι όποιες δικαιολογίες και προσχήματα που η Τουρκία προέβαλλε διαχρονικά, ότι τάχατες η παρουσία της στην Κύπρο στοχεύει στην προστασία και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Φανερώνουν ακόμα, ότι η Τουρκία, θεωρεί το καθεστώς στα κατεχόμενα ως υποτελή σ’ αυτή διοίκηση και ότι μοναδική επιδίωξή της είναι μια λύση στο κυπριακό που να εξυπηρετεί τα ευρύτερα στρατηγικά της σχέδια. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που λειτουργώντας ως ιδιοκτήτης των κατεχομένων κατηγορεί τους Τουρκοκύπριους για συνεργασία με τους Ελληνοκυπρίους και στέλνει το μήνυμα ότι είναι υποτελείς και απολύτως ελεγχόμενοι από την Τουρκία: «Έχω στρατηγικό συμφέρον στην Κύπρο... Οι τουρκοκύπριοι είναι αγέλη που περιμένει από την Τουρκία να την ταΐσει...», δήλωσε κυνικά ο Τούρκος πρωθυπουργός που διέταξε τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου να χώσει όλους τους διαδηλωτές στη φυλακή!
Είναι ο ίδιος «δημοκρατικός» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μόλις λίγες μέρες πριν, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Αίγυπτο ζητούσε να εισακουστεί ο αιγυπτιακός λαός και τα αιτήματά του! Ο Τούρκος πρωθυπουργός που από τη μια απαγορεύει στους Τουρκοκύπριους να διαδηλώνουν, ενώ από την άλλη συμβουλεύει άπαντες όπως σεβαστούν το δικαίωμα του λαού της Αιγύπτου να διεκδικήσει τα δικαιώματά του...
Επιβεβαιώνονται λοιπόν και επίσημα τα πραγματικά κίνητρα της Τουρκίας για τη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και μας προσφέρεται με τον τρόπο αυτό, για πολλοστή φορά, άλλη μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να θέσουμε την Τουρκία προ των ευθυνών της, αφού αναδεικνύεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, αυτό που η Άγκυρα τόσα χρόνια προσπαθούσε επιμελώς να αποκρύψει. Ότι δηλαδή θεωρεί το καθεστώς στα κατεχόμενα ως υποτελή σ’ αυτή διοίκηση. Οι νεοοθωμανικές αντιδράσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, συνιστούν ένα νέο δεδομένο, που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη, τόσο από δικής μας πλευράς, όσο και από τον διεθνή παράγοντα. Σε τούτη την κρίσιμη πολιτική συγκυρία να εκτιμήσουμε πρέπει με απόλυτη νηφαλιότητα και ορθολογισμό τις όποιες δυναμικές που δημιουργούνται εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας και να αποκωδικοποιήσουμε σωστά τα μηνύματα που εκπέμπονται. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι πρώτες αντιδράσεις μόνο θετικές δεν μπορούν να θεωρηθούν,  αφού μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν ακούσαμε κανένα, ούτε στην Αθήνα, ούτε στη Λευκωσία, ούτε στην κυβέρνηση, μα ούτε και στην αντιπολίτευση, να ζητά την καταγγελία της Τουρκίας και του Ερντογάν στον Ο.Η.Ε. και στην Ευρωπαϊκή Ένωση!
Υ.Σ.: «Η Αϊσέ να γυρίσει σπίτι της...», ήταν το κύριο σύνθημα των διαδηλωτών, αξιώνοντας με τον τρόπο αυτό την άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων, καλώντας τον Τούρκο πρωθυπουργό να πάψει να κρύβεται πίσω από το «ναι» που είπαν οι Τουρκοκύπριοι (λέγε έποικοι) το 2004. Θυμίζω, ότι το «η Αϊσέ μπορεί να πάει διακοπές», ήταν το συνθηματικό μήνυμα που έδωσε η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας στους στρατιωτικούς επιτελείς, προκειμένου τα τουρκικά στρατεύματα να ολοκληρώσουν την γνωστή σε όλους μας στρατιωτική επιχείρηση «Αττίλας».
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass