Κάτω τα χέρια από το Δημοτικό Θέατρο Λάρισας

Δημοσίευση: 07 Απρ 2011 2:49 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:24
 Διαβάζουμε και βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο ότι παντού προωθείται και ένας Καλλικράτης. Καλλικράτης στην τοπική διοίκηση για να μειωθούν οι ευθύνες του κρατικού προϋπολογισμού, για την κάλυψη όλων των κοινωνικών λαϊκών αναγκών. Καλλικράτης στα δημόσια Νοσοκομεία με το κλείσιμο ή τη συγχώνευση τμημάτων και κλινικών, Καλλικράτης στα σχολεία με την κατάργηση ή τη συγχώνευση σχολικών μονάδων και διαβάζουμε ότι ο υπουργός Πολιτισμού αρχίζει διαβούλευση -το γνωστό παραμύθι- για να προωθήσει το κλείσιμο των δημοτικών περιφερειακών θεάτρων των γνωστών ΔΗΠΕΘΕ. Σκοπεύουν να κλείσουν δημοτικά θέατρα και να δημιουργήσουν ένα θέατρο σε κάθε περιφέρεια , δηλαδή έντεκα στον αριθμό- με τη μορφή επιχείρησης με μετόχους τους δήμους κάθε περιφέρειας, την περιφέρεια και το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η οργανωτική μορφή ενός θεάτρου μπορεί να είναι επιχείρηση, ή κρατικό θέατρο, δημοτικό θέατρο, εταιρικός θίασος η σύλλογος όπως ήταν η Θεσσαλική πνευματική πορεία και είχε ένα τμήμα το παλιό Θεσσαλικό Θέατρο.
Το σημερινό θέατρο της Λάρισας το ΔΗΠΕΘΕ δεν έχει καμιά σχέση με το παλιό Θεσσαλικό Θέατρο ως προς την οργανωτική του μορφή. Η μεγάλη του επιτυχία κατά τη γνώμη μου από την ίδρυση το 1983 ως σήμερα βεβαίως έχει σχέση με πολλούς παράγοντες και αιτίες και η πιο βασική είναι η οργανωτική του μορφή, δηλαδή ότι είναι δημοτικό Θέατρο.
Το έχω πει και το έχω γράψει πολλές φορές το δημοτικό θέατρο όπως και άλλοι δημοτικοί οργανισμοί ( Ωδείο, Πινακοθήκη κ.λπ.) έχουν το πλεονέκτημα ότι θεωρούνται από τους δημότες οι οποίοι τα στηρίζουν ότι είναι δικοί τους οργανισμοί . Αυτό είναι το βασικό τους πλεονέκτημα σε σχέση με τις άλλες οργανωτικές μορφές θεάτρου όπως οι επιχειρήσεις, τα κρατικά θέατρα και οι εταιρικοί θίασοι.
Η κατάργηση του Δημοτικού Θεάτρου και η αντικατάστασή του με μια ανώνυμη εταιρία όπως και να ονομάζεται θα είναι καταστροφική για το θέατρο και τη λειτουργία του.
Αντίθετα πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά και σε υποδομές και να βελτιώσει τη λειτουργία του για να εδραιώσει την πεποίθηση στους δημότες ότι αυτό το θέατρο με την πλούσια ιστορία του είναι δικό τους θέατρο που αξίζει να στηριχθεί.
Ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο δεν πρέπει να συμμετέχουν στο έγκλημα που ετοιμάζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Οι δημότες πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο γιατί είναι δική τους υπόθεση. Εμείς οι υπόλοιποι τουλάχιστον όσοι έχουμε συμβάλλει στην ίδρυσή του και στη λειτουργία του έχουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχόμενου. Το θέμα πρέπει να απασχολήσει όλους τους βασικούς φορείς αυτής της πόλης.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass