Μ. Δευτέρα

Η μνήμη του παγκάλου Ιωσήφ

Δημοσίευση: 18 Απρ 2011 2:47 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:27
 Του Αχιλλέα Πιτσίλκα, διδάκτορα Θεολογίας
Τη Μ. Δευτέρα η Εκκλησία μας προβάλλει στους πιστούς το παράδειγμα του παγκάλου Ιωσήφ, λέγοντας «ο Ιακώβ ωδύρετο του Ιωσήφ την στέρησιν, και ο γενναίος εκάθητο εν άρματι, ως βασιλεύς τιμώμενος. Της Αιγυπτίας γαρ τότε ταις ηδοναίς μη δουλεύσας, αντεδοξάζετο παρά του βλέποντος τας των ανθρώπων καρδίας, και νέμοντος στέφος άφθαρτον».
Αυτό δε γίνεται γιατί ο Ιωσήφ υπήρξε προτύπωση του Μεσσία Χριστού, που, ύστερα από τα ζωντανά πάθη Του, αναστήθηκε τριήμερος και εκάθησε στα δεξιά του Θεού - Πατέρα.
Μαζί με τη μνήμη του παγκάλου Ιωσήφ η Εκκλησία υπενθυμίζει στους πιστούς και το πάθημα της άκαρπης συκής, ώστε να μη ραθυμούν, αλλά να κατεργάζονται τη σωτηρία τους με τη διαρκή φύλαξη και τη νίψη της ψυχής και ταυτόχρονα με την εργασία των εντολών του Χριστού. Για το λόγο άλλωστε αυτό ψάλλεται τις ημέρες αυτές και το υπέροχο τροπάριο του Νυμφίου, δηλαδή το «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός και μακάριος ο δούλος ον ευρήσει γρηγορούντα, ανάξιος δε πάλιν, ον ευρήσει ραθυμούντα. Βλέπε ουν ψυχή μου, μη τω ύπνω κατενεχθής, ίνα μη τω θανάτω παραδοθής και της βασιλείας έξω κλεισθής, αλλά ανάνηψον κράζουσα Άγιος, Άγιος, Άγιος ει ο Θεός ημών, προστασίας των Ασωμάτων ελέησον ημάς».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass