Πολιτική Ανάλυση

Αδιέξοδο εν μέσω εκβιασμών

Δημοσίευση: 28 Μαϊ 2011 22:24 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:40
Σκληραίνει με άγριο και επικίνδυνο τρόπο το «παιχνίδι» περί την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, με ανοικτούς εκβιασμούς προς την κοινωνία, η οποία τείνει να εξεγερθεί και μάλιστα ανοργάνωτα (μέσω διαδικτύου) με επίμονες σπέκουλες, είτε περί εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, είτε περί δημοψηφίσματος (αν δεν περάσουν τα βάρβαρα μέτρα που ήδη ανακοινώθηκαν) σπέκουλες με τις οποίες «παίζουν» η κυβέρνηση, οι δανειστές της χώρας και οι πάσης φύσεως κερδοσκόποι.
Έχει καταστεί προφανές πως η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί την κρίση και τα επακόλουθά της (ήδη επικρέμαται ως ωμός εκβιασμός, προς τη χώρα και την κοινωνία της, προκειμένου να περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα, η απειλή ότι δεν θα δοθεί η 5η δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ) η αντιπολίτευση βρίσκεται σε άλλο μήκος κύματος, ο δε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συνεκάλεσε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, σε μια ακόμη – ανεπιτυχή, όπως απεδείχθη - προσπάθεια να ευρεθεί ένα διακομματικό modus vivendi προκειμένου να περάσουν τα μέτρα.
Μέτρα τα οποία περιλαμβάνουν εκποίηση της δημόσιας περιουσίας (επί της ουσίας, έτσι όπως θα γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις πρόκειται για ξεπούλημα και για λεηλασία του δημοσίου πλούτου), νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και, κυρίως, νέα φοροεπιδρομή εις βάρος και πάλι των αδύναμων κοινωνικών ομάδων και των συνταξιούχων, εις βάρος, δηλαδή, όσων έχουν ήδη πληγεί από την κρίση και το Μνημόνιο. Μέτρα, τα οποία κατ’ αρχήν, έχουν επικροτήσει οι δανειστές του τόπου, αλλά, όπως σαφώς προκύπτει, από δηλώσεις των κορυφαίων εκπροσώπων τους, δεν τους αρκούν και θέλουν (το λένε δε με απολύτως εκβιαστικό τρόπο) και άλλες αποκρατικοποιήσεις και άλλα μέτρα, απειλώντας ανοιχτά με αναστολή της καταβολής της επόμενης δόσεως του δανείου.
Αναστολή η οποία σημαίνει, σύμφωνα και με τη σχετική κινδυνολογική, αν και υπαρκτή ως σενάριο, επισήμανση του υπουργού των Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ότι μετά τον Ιούλιο δεν θα υπάρχουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις και αυτό ουσιαστικά θα οδηγήσει σε χρεοκοπία της χώρας.
ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ
Ωστόσο, αυτή η εκδοχή, παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς των αδηφάγων δανειστών, θα είναι μεν καταστροφική για την Ελλάδα, αλλά θα είναι καταστροφική και για τους ίδιους και δεν είναι (εν προκειμένω) τυχαία μία δήλωση του «ψύχραιμου» Προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, σύμφωνα με την οποία η Ε.Ε. «θα πράξει το παν ώστε να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, ή πιστωτικού επεισοδίου».
Όμως, την ίδια στιγμή το μεν ΔΝΤ λέει πως δεν θα δώσει το δικό του μερτικό στην 5η δόση του δανείου, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή εγγύηση, η δε Ε.Ε. απαντά πως δεν θα καλύψει το μερτικό του ΔΝΤ – δηλαδή στο πλαίσιο της ενδοκαπιταλιστικής κόντρας το μεν ΔΝΤ πιέζει την Ε.Ε. και η Ε.Ε. από πλευράς της πιέζει την Ελλάδα για περαιτέρω αποκρατικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις, κάτι που ζήτησαν και οι ηγέτες του G – 8 που συνεδρίασαν στη Ντωβίλ της Γαλλίας.
Ας σημειωθεί ότι τελευταίος, αλλά όχι έσχατος, ο υπουργός των Οικονομικών της Ολλανδίας Γιάν Κις ντε Γιάγκερ, παρεμβαίνοντας χωρίς αιδώ στα εσωτερικά της Ελλάδος, απαίτησε να εγγυηθεί και η ΝΔ τη στήριξη των μέτρων της κυβερνήσεως Παπανδρέου, λέγοντας ότι «διαφορετικά, δεν θα δοθούν χρήματα από την Ολλανδία», παράλληλα δε εξέφρασε την επιθυμία να φύγει από τα χέρια της χώρας μας ο έλεγχος των ιδιωτικοποιήσεων. Έφτασε δε στο σημείο να δηλώσει πως αυτά δεν θα αρέσουν στην ελληνική Βουλή, αλλά «νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να λαμβάνει πλέον υπόψη του τέτοιες ευαισθησίες».
ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Τα ανωτέρω δεδομένα – και όχι μόνο – συνιστούσαν το πλαίσιο εντός του οποίου συνεκλήθη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, δεδομένα στα οποία – υπό μορφή εκβιαστικών πιέσεων ιδιαίτερα προς την αντιπολίτευση, για να συναινέσει στο νέο πακέτο άγριας λιτότητας- θα πρέπει να προστεθούν το σενάριο του κινδύνου της εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, το οποίο επέσεισε η κυβέρνηση, αξιοποιώντας σχετικές δηλώσεις της Ευρωπαίας επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, αλλά και δηλώσεις του Προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου περί δημοψηφίσματος.
Σενάριο και δηλώσεις στον πυρήνα των οποίων υπάρχει επί της ουσίας το ίδιο δίλημμα, ή περνάμε τα μέτρα που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση Παπανδρέου, ή φεύγουμε από τη ζώνη του ευρώ.
Η κ. Μαρία Δαμανάκη, η οποία την περασμένη Κυριακή είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό υποστήριξε (λέγουσα πως μεταφέρει το κλίμα που συναντά στις Βρυξέλλες) ότι η απομάκρυνση της Ελλάδος από την ευρωζώνη είναι, ήδη, στο τραπέζι και μεθοδεύεται από κύκλους, τους οποίους δεν κατονόμασε.
Η εν λόγω δήλωση της πρώην βουλευτού του ΚΚΕ, πρώην πρόεδρου του ΣΥΝ και νυν Κοινοτικής Επιτρόπου προκάλεσε σάλο (άλλα είχε ήδη δημιουργήσει το κλίμα φόβου και εκβιασμού προς την αντιπολίτευση) αλλά η κυβέρνηση απέφυγε να αποδοκιμάσει την Επίτροπο, ακόμη κι όταν ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, τόνισε πως «δεν έχει γίνει ποτέ συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος των βιομηχάνων Δημ. Δασκαλόπουλος (πρόκειται για τον πρόεδρο του ΣΕΒ ο οποίος έχει ήδη δηλώσει πως αν δεν γίνουν όσα πρέπει να γίνουν τότε θα πεινάσουμε…) είχε ζητήσει δημοψήφισμα, με το ερώτημα αν η Ελλάδα θα προχωρήσει στο δρόμο, που επιβάλλει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, ή θα αποχωρήσει και θα πορεύεται μόνη, δηλαδή αν θα επιστρέψει στη δραχμή.
Η κυβέρνηση αναφορικά με την πρόταση Δασκαλόπουλου ακολούθησε τη γραμμή ήξεις – αφήξεις (αρχικώς μη αποκλείοντάς την, αλλά τελικώς την απέκλεισε, αν και τη βόλευε ακόμη και ως απειλή προς τους δανειστές της χώρας, οι οποίοι δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι ένα τέτοιο δημοψήφισμα - το οποίο η Αριστερά το θέλει , αλλά με άλλη αφετηριακή λογική - καθώς ουδείς μπορούσε να προεξοφλήσει την έκβασή του) για δε τις δηλώσεις της Μαρίας Δαμανάκη ήταν σαφέστερη και έδειξε να τις αξιοποιεί, ως εκβιαστικό όπλο προς την κοινωνία.
Δηλαδή: Έλληνες πολίτες ή στηρίζετε τα μέτρα, όσο βάρβαρα και άδικα κι αν είναι, ή φεύγουμε από το ευρώ, γυρνάμε στη δραχμή, η οποία θα υποτιμηθεί και, σε καμία περίπτωση, η ισοτιμία της με το ευρώ δεν θα είναι η ίδια με αυτή με την οποία εισήλθαμε στην ευρωζώνη και αυτό σημαίνει, σε τελική ανάλυση, μισθούς της τάξεως των 350 ευρώ το μήνα…
Άλλωστε, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να είπε την περασμένη Τρίτη στον Φώτη Κουβέλη ότι φοβάται πως θα δημιουργηθεί κλίμα εξόδου της χώρας από το ευρώ. Το ίδιο είπε, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες της «Ελευθεροτυπίας» και στην Ντόρα Μπακογιάννη, συνεργάτες της οποίας έλεγαν πως την έξοδο από το ευρώ την είχε θέσει στην πρώην υπουργό, ως ενδεχόμενο, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, αν δεν υπάρξει συναίνεση στη χώρα για τα αναγκαία μέτρα.
Σε ουσιαστική επιβεβαίωση της στοχεύσεως της δηλώσεως της Μαρίας Δαμανάκη, δηλαδή ο εκβιασμός της κοινωνίας και της αντιπολιτεύσεως, ήλθε η αποστροφή της εκπροσώπου της Κομισιόν Αμέλια Τόρες, η οποία τόνισε ότι «πρόθεση και στόχος της κ. Δαμανάκη ήταν να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας και να πείσει τους Ελληνες και τις Ελληνίδες για την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, αύξησης της ανταγωνιστικότητας και ενίσχυσης της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, ώστε τα δημόσια οικονομικά να επανέλθουν σε υγιή βάση».
ΑΔΙΕΞΟΔΟ
Υπό τη σκιά αυτών των δεδομένων, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο Παπούλια απέβη άκαρπη, καθώς μάλιστα δεν είχε υπάρξει προεργασία για να υπάρξει συμφωνία.
Πολλοί μάλιστα μίλησαν για κατ’ ιδίαν συνάντηση Παπανδρέου – Σαμαρά, παρουσία μαρτύρων, καθώς ήταν σαφές πως η κυβέρνηση αναζητά συναίνεση εκ δεξιών, ώστε να συνεχίσει την μνημονιακή της πολιτική…
Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε να ζητεί να συμφωνήσουν οι άλλοι αρχηγοί (και κυρίως ο αρχηγός της ΝΔ) στην πολιτική (που έχει αποδειχθεί ατελέσφορη) γιατί αυτήν θέλει η Τρόικα και μετά κοιτάζουμε πώς θα επαναδιαπραγματευθούμε τους όρους, ο δε κ. Σαμαράς απάντησε πως πρέπει να συμφωνήσουμε να επαναδιαπραγματευθούμε το Μνημόνιο.
Ωστόσο, η Ε.Ε. επιμένει στην ανάγκη να υπάρξει συναίνεση – ο κ. Όλι Ρεν παρενέβη εκ νέου στα εσωτερικά της Ελλάδος και απείλησε λέγοντας πως ο χρόνος τελειώνει – αν και κάτι τέτοιο δεν υπήρχε ως όρος στο Μνημόνιο: Και αυτό σημαίνει πως απαιτεί να εκβιαστεί αυτή η περιβόητη συναίνεση, που την θέτει ως προϋπόθεση για να προχωρήσει ο δανεισμός της Ελλάδος.
Η κατάσταση παραμένει απολύτως ρευστή, όλα τα ενδεχόμενα στο πολιτικό και τον οικονομικό τομέα δεν είναι προβλέψιμα και θεωρείται απολύτως βέβαιο πως το θρίλερ περί την οικονομική κρίση θα συνεχιστεί, με όσους κινδύνους συνεπάγεται για την κοινωνία.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass