Αθλητικά Σχολεία... φίλε άκουσες κάτι;

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2011 2:26 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:41
Του Μιχάλη Τζιατζιά, καθηγητή Φυσικής Αγωγής 6ου Γυμνασίου Λάρισας, προπονητή ποδοσφαίρου
 
Μέσα στη δίνη των προβλημάτων της χώρας μας, στην πορεία προς τη φτώχεια και στην απαξίωση των πάντων έρχεται και η σημερινή κυβέρνηση (;) να «αναβαθμίσει» και την παιδεία. Ελάχιστες δυστυχώς βελτιώσεις έχουμε δει σε αυτό το χώρο, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, παρά τις μεγάλες εξαγγελίες, ενώ τρέχοντα λειτουργικά θέματα προχωράνε με ρυθμούς χελώνας.
Το τσουνάμι καταργήσεων και συγχωνεύσεων πολλών σχολείων θα παρασύρει και τον, εικοσαετή και πλέον, θεσμό των Αθλητικών Σχολείων (τον προτιμώ σαν όρο από ΤΑΔ-ΕΤΑΔ); Για να λέμε όμως και του στραβού το δίκιο τα τελευταία χρόνια ο θεσμός αυτός δεν πάτησε σε γερά θεμέλια, αλλά στηρίχτηκε σε δεκανίκια. Υπεύθυνοι; Πολλοί. Πρώτα και καλύτερα τα εκάστοτε Υπουργεία Παιδείας τα οποία καταρχήν συνέθεταν πολυέξοδες Επιτροπές (ΚΕΑΤ κ.α.) με δυσανάλογα αποτελέσματα.
Σε αρκετές περιπτώσεις ενέκριναν δημιουργία Αθλητικών Σχολείων όπου δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις, ενώ λειτουργούσαν άλλα με ημερομηνία λήξης. Επίσης ξεκινούσε η διαδικασία πρόσληψης καθηγητών Φυσικής Αγωγής Οκτώβριο ή Νοέμβριο, με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά που οι προπονήσεις των μαθητών ξεκίνησαν Ιανουάριο! (το θέμα σίγουρα για πολλά παγκόσμια ρεκόρ). Μεγάλο μερίδιο ευθύνης όμως, για την πορεία των Σχολείων αυτών, έχουν και κάποιοι Κ.Φ.Α. οι οποίοι στο παρελθόν έρχονταν σε ρήξεις μεταξύ τους και με ενστάσεις του ενός προς τον άλλο, χαλούσαν την εικόνα των Αθλητικών Σχολείων.
Εδώ όμως πρέπει να τονιστεί πως η δουλειά των συντριπτικά περισσοτέρων Κ.Φ.Α. ήταν ευσυνείδητη και συχνά γίνονταν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Στην πόλη της Λάρισας το μόνο πλέον δεδομένο είναι η τετράμηνη (!) φετινή λειτουργία του Αθλητικού Γυμνασίου. Οι μαθητές του Αθλητικού Λυκείου εξαναγκάστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας (η αλλαγή του ονόματός του σε Υπ.Π.Δ.Β.Μ. μας μάρανε) να αλλάξουν σχολεία τον Ιανουάριο μήνα (μέσα σε αυτούς και μαθητές της Γ΄ Λυκείου). Αυτό έγινε γιατί δεν υπήρχαν Κ.Φ.Α. (όλοι όμως γνωρίζουμε πως η ειδικότητα αυτή πλεονάζει σε όλους τους νομούς της Ελλάδος)! Κάπως έτσι λήγει η φετινή περιπετειώδης χρονιά και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει του χρόνου. Ο ένας ρωτάει τον άλλο αν ξέρει κάτι, ενώ και οι μαθητές εκφράζουν την ανησυχία τους στους, ανήμπορους να απαντήσουν, καθηγητές τους. Τα παιδιά αυτά δεν ξέρουν σε ποιο σχολείο θα φοιτήσουν του χρόνου! Γιατί εξάλλου πρέπει; Ας μάθουν από τώρα πως ο προγραμματισμός στην Ελλάδα είναι λέξη άγνωστη.
Τα Γραφεία Φυσικής Αγωγής δεν θα υπάρχουν τη νέα σχολική χρονιά, το ίδιο ίσως και η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής στο Υπουργείο της προχειρότητας . Αραγε αυτοί που αποφασίζουν για αυτά τα παιδιά έχουν πάει ποτέ σε κάποια προπόνηση-μάθημα, να δούνε και να συζητήσουν μαζί τους και να καταλάβουν πόσο αγαπάνε αυτό που κάνουν (εξάλλου οι μαθητές αυτοί ξυπνάνε στις 6 το πρωί, πολύ νωρίς για μερικούς); Επειδή όμως στη χώρα μας η γκρίνια και οι αναθεματισμοί περισσεύουν, καλό είναι να γίνονται και προτάσεις, κυρίως από μάχιμους Κ.Φ.Α., οι οποίοι δουλεύουν στο προαύλιο, και όχι από άλλους «ειδικούς» πια. Με οδηγό την εικοσαετή υπηρεσία μου στην Εκπαίδευση, εκ των οποίων τρία σχολικά έτη σε Αθλητικά Σχολεία, έχω και να καταθέσω μερικές σκέψεις που ίσως βοηθούσαν στην αναβάθμιση του θεσμού των Αθλητικών Σχολείων.
Καταρχήν πιστεύω πως τα Σχολεία αυτά πρέπει να ξεκινούν από το Δημοτικό (η δημιουργία τέτοιων τμημάτων στις Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις θα ήταν μια καλή αφετηρία). Επίσης τα σχολεία αυτά πρέπει να είναι ανεξάρτητα (όπως τα Μουσικά) και όχι φιλοξενούμενα . Απαραίτητη είναι και η ύπαρξη ειδικών Αναλυτικών Προγραμμάτων καθώς και η εισαγωγή διδακτικών ενοτήτων που έχουν σχέση με διατροφή, αθλητικές συμπεριφορές, αθλητική ψυχολογία, κανονισμούς αθλημάτων, τραυματισμούς-αποκατάσταση κ.λ.π. Η συνεργασία των Κ.Φ.Α. με τους Ενωσιακούς Προπονητές και η από κοινού έκθεσή τους στις Ομοσπονδίες και στο Υπουργείο, θα βοηθούσε στην αξιοποίηση των ταλέντων. Τα τεστ επιλογής των υποψήφιων μαθητών-αθλητών πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά και πιο επιστημονικά (κάποια γίνονται για να γίνονται). Τέλος κάποιες δράσεις (π.χ. τουρνουά με όμορους νομούς ) θα τόνωναν το ενδιαφέρον των μαθητών και του Σχολείου. Όσον αφορά στους Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, πιστεύω πως η τοποθέτηση ή απόσπασή του πρέπει να είναι τουλάχιστον τριετής. Οι αιτήσεις τους να γίνονται αμέσως μετά την ανακοίνωση των μεταθέσεων, η σύνταξη των πινάκων μοριοδότησης άμεσα και οι τοποθετήσεις ή αποσπάσεις των Κ.Φ.Α. έως το Μάιο, για να συμμετέχουν έτσι στα τεστ αξιολόγησης και επιλογής των μαθητών του Δημοτικού.
Η συνεχής Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών αυτών καλό θα ήταν κάποια στιγμή να γίνει πράξη (εξάλλου νέα δεδομένα προκύπτουν συνεχώς στην Επιστήμη της Φυσικής Αγωγής). Επειδή όμως οι εποχές άλλαξαν, όλα και όλοι είμαστε πλέον αριθμοί, πολλή κουβέντα γίνεται για το κόστος αυτών των Σχολείων. Εδώ να επισημάνω πάλι πως οι Κ.Φ.Α. είναι παντού πλεονάζων προσωπικό, όπως και οι περισσότερες των άλλων ειδικοτήτων, άρα ελάχιστες θα είναι οι ελλείψεις (πιθανή η πρόσληψη κάποιων λίγων αναπληρωτών). Τη δαπάνη μεταφοράς των μαθητών (με ταυτόχρονα εξοικονόμηση δρομολογίων), αν αναλάβουν οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Τόσα σχολεία κλείνουν «ελαφρά τη καρδία», ελέω Δ.Ν.Τ.. Ας στηριχτούν επιτέλους και κάποια… Ας επενδύσουμε σε παιδιά που ξυπνάνε από τα χαράματα για να κάνουν αυτό που αγαπάνε.
Μπορούν άραγε οι κύριοι και οι κυρίες του Υπουργείου Παιδείας, που κάθονται αναπαυτικά στις δερμάτινες πολυθρόνες τους, να το καταλάβουν αυτό; Η επιστημονική κατάρτιση των Ελλήνων Καθηγητών Φυσικής Αγωγής είναι δεδομένη (πολλοί με μεταπτυχιακά και διδακτορικά). Ας τους εκμεταλλευτούμε . Τα αθλητικά ταλέντα υπάρχουν, όπως και η διάθεσή τους για εξέλιξη. Τι λείπει τελικά; Ο προγραμματισμός και η στήριξη όλων αυτών από το Κράτος. Θα υπάρξει; Μήπως ακούσατε κάτι;
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass