Έχετε χίλιους λόγους να αγανακτήσετε

Δημοσίευση: 16 Ιουν 2011 1:54 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:45
* Του Στέλιου Παπαθεμελή
προέδρου Δημοκρατικής Αναγέννησης
Το χαρακτηριστικό όλων που συγκεντρώνονται τις τελευταίες μέρες στις πλατείες είναι ο αυθορμητισμός. Δεν είναι καθοδηγούμενοι. Δεν έχουν πίσω τους ινστρούχτορες. Είναι όντως αγανακτισμένοι. Ο καθένας έχει τη δική του αιτία να αγανακτεί.
Το σύστημα μπορεί να προβεί σε κάποιες δευτερεύουσες, συμβολικές, παραχωρήσεις προς τους αγανακτισμένους για να εκτονώσει την κατάσταση. Ευελπιστούμε ότι δεν θα βρει αποδέκτες.
Οι κομματικές νομενκλατούρες και τα καθεστωτικά ΜΜΕ αιφνιδιάστηκαν. Στην αρχή επέδειξαν συνωμοσία σιωπής και μετά είδαν και απόειδαν επιχείρησαν να ερμηνεύσουν μάλλον παρερμηνεύοντας το φαινόμενο.
Έχοντας οι ίδιοι τους βγάλει την πατρίδα σε πλειστηριασμό, αδυνατούν να πιστέψουν ότι υπάρχουν πολίτες -και είναι η συντριπτική πλειοψηφία- που κινούνται εξ αγαθού συνειδότος και κόντρα στη λογική της μαφίας του διεθνούς και εγχωρίου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.
Στις πλατείες συγκεντρώνονται πρωτίστως νέα παιδιά. Αυτά που συνειδητοποιούν πια ότι θα ζήσουν χειρότερα απ’ τους γονείς τους. Μαζί τους και μεγαλύτερες ηλικίες. Η θουκυδίδεια επιστημολογία επισημαίνει ότι «νεότητα και γήρας άνευ αλλήλων μηδέν δύνασθαι». Η ορμή των μεν με την εμπειρία των δε δημιουργεί αρμονική σύνθεση.
Είναι η ώρα της οργής. Οργής εναντίoν του προαποφασισμένου ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας μας, οργής εναντίον της αδικίας και της βαρβαρότητας των επιβαλλόμενων μέτρων. Θλιβερή ανακολουθία το μνημονιακό μανιφέστο των «32».
Ο πιο ώριμος και ταυτόχρονα νεανικής καρδιάς αγανακτισμένος, ο 93 ετών συγγραφέας του «ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΤΕ» Στεφάν Εσέλ καλούσε πρόσφατα τον κόσμο να αναζητήσει ο καθένας τις δικές του αιτίες αγανάκτησης και να ενωθεί με το μεγάλο ρεύμα της ιστορίας: «Για μια αληθινά ειρηνική εξέγερση και για μια αντίσταση στα μέσα ενημέρωσης που παρουσιάζουν -κυρίως αυτά- ως μοναδική προοπτική για τη νεολαία τη μαζική κατανάλωση, την περιφρόνηση για τους αδύναμους, την αδιαφορία για τον πολιτισμό, τη γενικευμένη αμνησία και τον ξέφρενο ανταγωνισμό όλων εναντίον όλων».(ενθ αν. 42).
Τώρα τα χρεοκοπημένα κόμματα κάνουν κινήσεις προσέγγισης των ανθρώπων της πλατείας και μαζί τους όλο το σύστημα. Δεδομένου ότι το τελευταίο διαθέτει όλα τα μέσα προπαγάνδας και την απαραίτητη τεχνογνωσία είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να χειραγωγήσει τον λαϊκό ξεσηκωμό. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να ξεχωρίσει ή να «φυτέψει» κάποιους ελεγχόμενους από αυτό με ηγετική στόφα και να τους δούμε τις επόμενες μέρες να γίνονται οι συνήθεις καλεσμένοι των συνήθων καλούντων. Οπότε ενός κακού μύρια έπονται.
Η απόλυτη κυριαρχία των αγορών οδήγησε τον κόσμο στη χειρότερη σύγχρονη συστημική κρίση και την Ελλάδα που επέλεξαν ως πειραματόζωο στη μεγαλύτερη ύφεση.
Όσοι αμφισβητούν τους Αγανακτισμένους τους επιρρίπτουν τη μομφή ότι δεν συγκροτούν οργανωμένη πολιτική έκφραση. Καλά κρασιά! Φυσικά και δεν είναι οργανωμένη πολιτική έκφραση, αλλά ξέρουν την παθογένεια του συστήματος, τη ζουν στο πετσί τους και θέλουν να αποτινάξουν τον ζυγό των Μνημονίων και να εμποδίσουν άλλα Μνημόνια. Θέλουν να λειτουργήσει η Δημοκρατία, να εφαρμοσθεί το Σύνταγμα. Θέλουν σοβαρό και τίμιο κράτος. Αυτοί που ψάχνουν απολιθωμένα ιδεολογήματα δεξιά και αριστερά να διαβάσουν τον Καστοριάδη για να μάθουν ότι εκείνο το ρήγμα έχει επιχωματωθεί. Σε κάθε περίπτωση οι «πλατείες» δίνουν καινούρια διάσταση και προοπτική στη λαϊκή κυριαρχία.
Η εξουσία επιχείρησε πρόσφατα να πολλαπλασιάσει τη δόση αναισθητικού με τον εφιαλτικό βομβαρδισμό για επικείμενη συντέλεια της χώρας αν δεν υπάρξει συναίνεση ή οποία όμως προϋπήρξε. Απλώς παίχτηκε ένα κακόγουστο επικοινωνιακό παιχνίδι. Και μάλιστα υψηλού εθνικού κόστους: Μόνο σ’ ένα πρωινό δικαιολογημένα πανικόβλητοι πολίτες απέσυραν 1,5 δισ. ευρώ από τις τράπεζες.
Το Δεκέμβριο του 1823 ο Μπάιρον προειδοποιούσε τον Μαυροκορδάτο:
«Η Ελλάς βρίσκεται μπροστά σε τρεις δυνατότητες, ή να ανακτήσει την ελευθερία, ή να γίνει υποτελής των Ευρωπαίων ηγεμόνων ή να καταντήσει πάλι μια τουρκική επαρχία. (...) Αν, όμως θέλει η Ελλάς να γίνει για πάντα ελεύθερη και ανεξάρτητη, πρέπει να το αποφασίσει τώρα, ή δεν θα ‘χει πια ευκαιρία...».
Τότε δυστυχώς δεν το αποφάσισε η Ελλάς. Γι’ αυτό τα τραβούμε έκτοτε.
Καιρός να το αποφασίσουμε τώρα!
www.papathemelis.gr
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass