Kolpo Grosso

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2011 2:26 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:47
* Του Γεωργίου Ντόβα συνταξιούχου δημοσίου
Τα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων ημερών μοιάζουν με έξυπνο κόλπο μιας πολιτικής απάτης που παρόμοιά της δεν έχει γνωρίσει ο τόπος. Η πολιτική απάτη αποτελεί κανόνα και έχει ευεργετικά αποτελέσματα όταν γίνεται μετά συνέσεως και προς το συμφέρον των πολιτών και όχι την εκμετάλλευσή τους. Αν προσπαθήσει κανείς να καταγράψει μόνο τα προεκλογικά ψέματα που λέγονται από όλα τα κόμματα θα γεμίσει χιλιάδες σελίδες.
Το σενάριο άρχισε ο κ. πρωθυπουργός που σύντομα πήρε τη μορφή του κόλπο γκρόσο με τη σημασία της απρόσμενης κατάπληξης. Για να δούμε όμως πώς και γιατί κατέπληξε τους πάντες η ανακοίνωση της απόφασής του να παραιτηθεί από εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας χάριν του εθνικού συμφέροντος με όλες τις συνέπειες που συνεπάγεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο!
Ο κ. πρωθυπουργός μετά τις παραιτήσεις δύο βουλευτών του και των πιέσεων της Τρόικας για συναίνεση της αντιπολίτευσης, για το Μεσοπρόθεσμο και την εκταμίευση της 5ης δόσεως του δανείου ύψους 12 δισ. αλλά και του κύματος των αγανακτισμένων πολιτών μέσα και έξω από τις πλατείες, που απαιτούν την έξοδο από το ΔΝΤ και την απόσυρση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012-2015, βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση. Έπρεπε να βρεθεί μια λύση εκτόνωσης της κατάστασης με τη δρομολόγηση μιας ρηξικέλευθης πρωτοβουλίας.
Πρώτη κίνηση ήταν να προτείνει στον κ. Σαμαρά, από τηλεφώνου στις 15:20 το μεσημέρι της Τετάρτης 15-6-2011, κυβέρνηση εθνικής ενότητας για τη σωτηρία της χώρας από τη χρεοκοπία. Ο κ. Σαμαράς για να τηρήσει τα προσχήματα και να μην χρεωθεί την αποτυχία του εγχειρήματος συμφώνησε θέτοντας ορισμένους όρους μεταξύ των οποίων και την παραίτηση του κ. Παπανδρέου.
Δεύτερη κίνηση ήταν ένα τηλεφώνημα στις 18:30 του κ. Σαμαρά προς τον κ. Παπανδρέου όπου ο δεύτερος δέχτηκε να μην είναι πρωθυπουργός ο ίδιος. Ενώ σε όλα είχαν συμφωνήσει έμεινε σε εκκρεμότητα η επιλογή του προσώπου που θα αναλάμβανε πρωθυπουργός και η διάρκεια αυτής της κυβέρνησης. Η συμφωνία είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ και άρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις διαφόρων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έφτασαν μέχρι του σημείου να αποκαλούν την κίνηση αυτή σαν αυτοεξευτελισμό του κόμματος.
Το τρίτο τηλεφώνημα ήταν του κ. πρωθυπουργού προς τον κ. Σαμαρά με το οποίο του ζητούσε συγγνώμη που δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία λόγω της εικόνας που βγήκε προς τα έξω από τις διάφορες διαρροές και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του.
Το βράδυ της Τετάρτης ο κ. πρωθυπουργός με διάγγελμά του εξαγγέλλει ανασχηματισμό της Κυβέρνησής του και ψήφο εμπιστοσύνης. Την Πέμπτη συγκαλείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μετά από κινήσεις πολλών βουλευτών που ζητούσαν ακόμη και αλλαγή ηγεσίας. Μετά από παρεμβάσεις στελεχών υπαναχώρησαν οι «αντάρτες» και έτσι όλα εξελίχθηκαν ομαλά. Με την τακτική του ο κ. πρωθυπουργός επέτυχε πάρα πολλά.
Επέτυχε να εμφανισθεί ως «αντιεξουσιαστής» όπως ισχυρίζεται, παραιτούμενος από πρωθυπουργός για το συμφέρον της χώρας! Την ανάκληση της απόφασής του τη χρέωσε στον κ. Σαμαρά!
Επέτυχε να επιβληθεί και συσπειρώσει το κόμμα του με τον ανασχηματισμό για ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα της Κυβέρνησής του μετά την παταγώδη αποτυχία ενός έτους Μνημονίου σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Επέτυχε να αγοράσει χρόνο ως το Σεπτέμβριο προκειμένου να διαπραγματευτεί το νέο οικονομικό πακέτο 130 δισ. ευρώ, με την ελπίδα κάποιας ευνοϊκής συγκυρίας και την εκτόνωση της λαϊκής οργής που αν συνεχισθεί κανείς δεν γνωρίζει που μπορεί να καταλήξει.
Επέτυχε να εμφανισθεί ως υπέρμαχος της συναινέσεως με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που μας ζητούν επιτακτικά οι δανειστές μας για να μας ελέγχουν απόλυτα καθότι, όπως τους έχει προειδοποιήσει ο κ. πρωθυπουργός μας, έχουν να κάνουν με μεγάλους πλιατσικολόγους και κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους.
Επέτυχε να ταράξει τα νερά στην ΕΕ και το ΔΝΤ που επιθυμούν να διαπραγματεύονται με Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου που λέει ναι σε όλα. Ακόμη και στην υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για την εξασφάλιση των δανειστών. Όμως αυτή η περιουσία ανήκει κατά το 1:12.000.000 σε όλους τους Έλληνες και κανείς δεν μπορεί να την υποθηκεύσει αν δεν έχει την εντολή του λαού.
Πιστεύω ότι ο συνεχής δανεισμός της χώρας δεν θα φέρει την επιθυμητή λύση. Η χώρα έχει ήδη καταστεί δανείων υποτελής κι αν συνεχισθεί ο δανεισμός αυτός θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Αν συμβεί και το απρόσμενο που πάντα ελλοχεύει τότε οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές. Δυστυχώς από την αρχή της θητείας του ο κ. πρωθυπουργός επεδίωξε να βρει τη λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας στην ΕΕ και το ΔΝΤ ενώ θα έπρεπε αμέσως να πάρει μέτρα στο εσωτερικό όπου υπήρχαν μεγάλα περιθώρια. Δεν μπορεί να πτωχεύσει μια χώρα που αποζημιώνει πλουσιοπάροχα τους βουλευτές κι άλλους υψηλόμισθους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Όταν 600 δισ. ευρώ Ελλήνων καταθετών βρίσκονται στις τράπεζες του εξωτερικού και τόσα άλλα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass