Αγροφύλακες, δασοφύλακες ή τίποτε;

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2011 1:41 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:49
Με αφορμή τις πρόσφατες φωτιές στην Ελλάδα, που απετέλεσαν και τη φετινή πρεμιέρα ήλθε στον νου μου εκείνη η ανεπανάληπτη εκμετάλλευση της πρόσληψης των τελευταίων χιλίων Αγροφυλάκων πριν από τέσσερα-πέντε χρόνια, επί Κυβερνήσεως της «Ν.Δ.».
Για το ιστορικό του θέματος ,οι συγκεκριμένοι είχαν επιλεγεί για πρόσληψη το 1993 (επί Κυβερνήσεως Κ. Μητσοτάκη), σύμφωνα με την ισχύουσα τότε Νομοθεσία, πλην όμως η επομένη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που είχε κερδίσει τις εκλογές, τότε, αρνήθηκε τον διορισμό τους αν και τα ονόματά τους είχαν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως!!
Παρόμοια περίπτωση προϋπήρξε, βέβαια, και για αστυνομικούς που είχαν επιλεγεί για κατάταξη στην ΕΛ.ΑΣ. επί κυβερνήσεως ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1989, πλην όμως η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη που, τότε, είχε κερδίσει τις εκλογές αρνήθηκε την πρόσληψή τους. Τελικά όταν το 1993 επανήλθε στην κυβέρνηση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατέταξε εκείνους που είχε επιλέξει το ίδιο και αρνήθηκε την πρόσληψή τους η προηγούμενη Κυβέρνηση της Ν.Δ.
Δυστυχώς σε μία τέτοια κατάσταση ζούσαμε οι Έλληνες της Ελλάδος. Πελατειακό σύστημα και πελάτες οι ψηφοφόροι. Το σκέφτεσαι και τρομάζεις, λες και ζούσες σε χώρα που ΔΕΝ ΙΣΧΥΑΝ οι νόμοι και η κάθε κυβέρνηση έκανε αυτό που ήθελε.
Ερχόμενοι τώρα στην περίπτωση των αγροφυλάκων, που προσλήφθηκαν σε ηλικία 40 και 45 ετών το έτος 2007 και 2008, η τότε αντιπολίτευση εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο την πρόσληψή τους με κυρίαρχο σύνθημα «Χρήματα για αγροφύλακες υπάρχουν, χρήματα για Νοσοκομεία και νοσηλευτές ΔΕΝ υπάρχουν», αφήνοντας να εννοηθεί ότι όταν θα έλθει στην εξουσία θα τους καταργούσε, διότι «δεν χρειάζονται σήμερα αγροφύλακες», όπως έλεγε χαρακτηριστικά και θα τους είχε μετατάξει σε Νοσοκομεία κ.λπ.
Από τις εκλογές του 2009 μέχρι σήμερα πέρασαν δύο χρόνια και η διαδικασία αυτή δεν τελείωσε ακόμη. Οι αγροφύλακες «που ΔΕΝ χρειάζονται…», όπως τότε ελέγετο, άλλαξαν όνομα και τώρα θα λέγονται «Δασοφύλακες ή Αγροδασοφύλακες», θα εκτελούν τα ίδια καθήκοντα ανήκοντες πλέον σε άλλο Υπουργείο, δηλ. στο Γεωργικής Ανάπτυξης αντί εκείνου της Προστασίας του Πολίτη (πρ. Δημόσιας Τάξης) και θα τοποθετηθούν στα κατά τόπους Δασαρχεία.
Προσωπικά συμφωνώ απόλυτα με την κυβερνητική απόφαση. Οι αγροφύλακες ούτε έπρεπε να καταργηθούν, ούτε να γίνουν τραυματιοφορείς σε Νοσοκομεία ή να μεταταγούν σε άλλη Υπηρεσία χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο. Είναι νέοι άνθρωποι και χρήσιμοι στην ύπαιθρο και για τους αγρούς και για τα δάση. Εάν χρειάζεται εκπαίδευση στα νέα τους καθήκοντα να γίνει. Πρέπει να είναι κοντά στον πολίτη της υπαίθρου και γιατί όχι να μην έχει και νέο αναβαθμισμένο ρόλο, να συνεργάζεται δηλαδή με την Αστυνομία (μικροεγκληματικότητα υπαίθρου, δίωξη καλλιεργητών ή διακινητών ναρκωτικών κ.λπ.).
Τέλος πάντων έτσι είναι η πολιτική και οι Πολιτικοί στην Ελλάδα. Πολλές φορές δεν έχουν αρχές. Άλλα λένε και άλλα εννοούν και άλλα υπόσχονται και άλλα πράττουν. Τουλάχιστον το «πράττουν»,εννοώ το αποτέλεσμα να είναι θετικό για τον τόπο και τους πολίτες. Για την περίπτωση των αγροφυλάκων, θεωρώ θετικό το αποτέλεσμα, έστω και με καθυστέρηση ΔΥΟ ετών. Επιτέλους ας επιταχύνουν τον βηματισμό τους αρμόδιοι φορείς και Υπηρεσίες ώστε οι νέοι αυτοί άνθρωποι (και νέοι αγρο-δασοφύλακες) να αξιοποιηθούν πλήρως κατά τη φετινή περίοδο πυροπροστασίας διότι ήδη ξεκίνησε ενωρίς και προβλέπεται δύσκολη και λόγω των συνθηκών που επικράτησαν (βροχές, ανάπτυξη χόρτων και καθυστέρηση αποψίλωσης λόγω έλλειψης δαπανών και ενδεχόμενης υψηλής θερμοκρασίας το επόμενο διάστημα κ.λπ.).
Το ζήτημα αυτό δεν είναι ζήτημα χρημάτων, οικονομικό δηλαδή, αλλά συντονισμού, οργάνωσης και εποπτείας υλοποίησης των αποφάσεων που λήφθηκαν.
Το κράτος πρέπει και οφείλει να είναι έτοιμο για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών, οι οποίες συνήθως είναι καταστροφικές για την Ελλάδα, πολύ περισσότερο σήμερα σε οικονομικά δύσκολους καιρούς.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass