Το μεσοπρόθεσμο κατεδαφίζει την υγεία

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2011 1:52 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:49
 *Του Κων. Γιαννακόπουλου
προέδρου Ι.Σ. Λάρισας
 
Το νέο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, όπως ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία, έχουν πείσει και τον τελευταίο Έλληνα πολίτη ότι αποτελούν έγκλημα εκ προμελέτης. Κοινοβούλιο και κοινωνία σε πλήρη αντίθεση! Μέσα 155 βουλευτές είπαν «ναι» στο Μεσοπρόθεσμο, ορισμένοι από αυτούς πιεζόμενοι, εκβιαζόμενοι και τελικά αυτογελοιοποιούμενοι. Έξω πολλές χιλιάδες διαδηλωτών βροντοφώναξαν «όχι» και η φωνή τους ακούστηκε πιο δυνατά από τον θόρυβο των δυνάμεων καταστολής, που είχαν διαταχθεί να επιβάλλουν συνθήκες απροκάλυπτης κρατικής τρομοκρατίας. Ακόμα και με επιθέσεις, πετώντας βόμβες και δακρυγόνα στα ιατρεία που είχαν στηθεί στην πλατεία Συντάγματος και την ώρα εκείνη περιέθαλπαν τραυματίες. Ηρωική φιγούρα του όλου αυτού σκηνικού ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Κουρουμπλής, που είναι ο μοναδικός τυφλός που μπορεί να κοιτάξει τον κόσμο στα μάτια.
Με την εφαρμογή τους δεν θα μείνει τίποτα όρθιο στον τόπο μας. Ξεπουλιούνται τα πάντα! Η δημόσια περιουσία, οι δημόσιες επιχειρήσεις, τα δημόσια κοινωνικά αγαθά. Καταργούνται και συγχωνεύονται υπηρεσίες και οργανισμοί, μειώνεται δραματικά η απασχόληση στο δημόσιο, ενώ η σχεδιαζόμενη «αναδιάταξη των νοσοκομείων της χώρας» θα οδηγήσει στην οριστική κατεδάφιση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Την Τετάρτη το απόγευμα, η Αθήνα είχε γεμίσει δακρυγόνα και τραυματίες, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρονταν εν μέσω συμπλοκών στα νοσοκομεία και ο σταθμός του Μετρό μετατράπηκε σε κολαστήριο από τα χημικά, ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος, που όφειλε να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και να συντονίζει τις υγειονομικές υπηρεσίες, εκείνος κάλεσε στις 5 μ.μ. εκτάκτως συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει τις συγχωνεύσεις!
Στον χώρο της υγείας, ο κυνισμός και η υποκρισία περισσεύουν από τη μεριά του υπουργού, σχετικά με την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας. Ο χώρος αυτός, τους τελευταίους μήνες, δέχεται μια άγρια και χωρίς προηγούμενο επίθεση: συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών, κατάργηση 4.000 κλινών πανελλαδικά (σε πρώτη φάση, με απώτερο στόχο τις 10.000 κλίνες), ιδιωτικοποίηση της υγείας, απογύμνωση νοσοκομείων από προσωπικό και τραγικές ελλείψεις υλικών. Και μέσα σ’ όλα αυτά, ένας υπουργός Υγείας, ο «τροϊκανότερος» των τροϊκανών, να προσπαθεί να πείσει ότι έτσι θα βελτιώσει τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ. Καθημερινά θρηνούμε θύματα ή κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, εξαιτίας των ελλείψεων ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού και υποδομών στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ αυξάνονται, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη απώλεια άνω των 2.500 αποτρέψιμων θανάτων ετησίως, νέων στην πλειοψηφία τους ανθρώπων.
Η «αναδιάταξη των νοσοκομείων της χώρας» δεν αποσκοπεί στη βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών υγείας, αλλά στον ακρωτηριασμό τους, στην οριστική κατεδάφισή τους. Η πολιτική των «συγχωνεύσεων» οδηγεί στο κλείσιμο «μη προσοδοφόρων» κλινικών, νοσοκομείων, Κ.Υ. και προνοιακών ιδρυμάτων, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, με τις ευλογίες του κ. Λοβέρδου, ετοιμάζονται να βάλουν πόδι στις καλύτερες υποδομές των νοσοκομείων της χώρας, αφού παραχωρούνται σ’ αυτές τουλάχιστον 560 κλίνες, σε μια προσπάθεια να γεμίσουν τα ταμεία των Νοσοκομείων. Η πολιτική σκοπιμότητα των γνωστών «εισηγήσεων» για «εφημερία ανά τομέα», για «ενοποιήσεις κλινικών», για «μετατροπές κλινικού αντικειμένου», για «μετακινήσεις προσωπικού» δεν κρύβεται.
Η επιστημονική εγκυρότητα των πολυδάπανων χαρτών υγείας και των περιβόητων χρυσοπληρωμένων «μελετών» του κ. Λιαρόπουλου, αμφισβητούνται σήμερα από ολόκληρο τον ιατρικό κόσμο. Με αλχημείες προσπαθούν να εμφανίσουν πλεονασματικό ιατρικό δυναμικό και προβληματική σχέση κλινών/γιατρό, προσμετρώντας τους ειδικευόμενους, τους αγροτικούς, τους στρατιωτικούς και τους πανεπιστημιακούς γιατρούς (10.300 περίπου) στο ΕΣΥ, ανεβάζοντας έτσι με κουτοπονηριά τον αριθμό στους 25.235 γιατρούς. Παράλληλα, αγνοούν την ειδική γεωμορφολογία της χώρας. Στο εξωτερικό, όντως υπάρχει ένας γιατρός για κάθε τέσσερις ασθενείς, μόνο που αυτός ο γιατρός είναι ειδικευμένος και όχι ειδικευόμενος! Ουσιαστικά κανένας γιατρός δεν μας περισσεύει, απεναντίας χρειάζονται ακόμα περισσότεροι. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η σωστή ανακατανομή του προσωπικού. Να μην υπάρχει υπερπληθώρα γιατρών στα νοσοκομεία των αστικών κέντρων και τα επαρχιακά να στενάζουν από ελλείψεις.
Αλήθεια, πόσο ασφαλής θα ένιωθε κάποιος, αν στην κλινική που νοσηλευόταν αυτός ή το παιδί του, υπήρχε ένας ειδικευμένος γιατρός και 20 ειδικευόμενοι, που δεν έχουν αποκτήσει ακόμη την εμπειρία; Ειδικά αν ήξερε ότι ο ειδικευόμενος γιατρός στο επαρχιακό νοσοκομείο θα είναι ο ίδιος που θα εξετάσει τον παππού με το εγκεφαλικό, τον νεαρό που έχει σπάσει το πόδι του, τον καρδιοπαθή που μόλις έπαθε έμφραγμα, αλλά και κάποιο δερματολογικό περιστατικό; Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και οι «υποτακτικοί» της προσπαθούν για όλα αυτά να πείσουν την κοινωνία ότι, με λιγότερα νοσοκομεία, με λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές, με περικοπές 40% των κονδυλίων για τη δημόσια υγεία, μπορεί να βελτιωθεί το ΕΣΥ, να εξαφανιστούν οι λίστες αναμονής στα Εξωτερικά Ιατρεία και ο συνωστισμός στα ΤΕΠ, να εφημερεύουν καθημερινά όλα τα νοσοκομεία, ενώ οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Τελικά, μετά απ’ όλα αυτά, δεν μπορεί κανένας μας να διαφωνήσει με την ανακοίνωση του προέδρου της ΟΕΝΓΕ κ. Δ. Βαρνάβα, που χαρακτηριστικά αναφέρει «αν δεν είναι κυνικοί και υποκριτές, είναι γελοίοι και επικίνδυνοι».
Κων/νος Γιαννακόπουλος
πρόεδρος Ι.Σ. Λάρισας
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass