Η αξιοκρατία, ζήτημα Παιδείας και απαράβατων θεσμών

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2010 2:21 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:12
 Είναι αλήθεια ότι η Δημοκρατία λειτουργεί με βάση ορισμένους κανόνες. Όλοι, όμως, οι κανόνες αυτοί δογματικά θα πρέπει να συγκλίνουν στις αρχές της ισονομίας, της ισοπολιτείας και της εξυπηρέτησης του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος.
Σ' αυτό το άρθρο δεν θα προβούμε στην ανάλυση αυτών, ως μη ειδικοί επί του θέματος, θα σταθούμε όμως με επιμονή στην επισήμανση της μεγάλης σημασίας για την πρόοδο της χώρας, της απελευθέρωσης των υγιών κοινωνικών δυνάμεων του τόπου.
Η επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι δυνατή, αν σ' όλα τα μήκη και πλάτη της ελληνικής κοινωνίας λειτουργεί η αρχή της αξιοκρατίας, κάτω από το άπλετο φως της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, πέρα από το βάθεμα της Δημοκρατίας, στην άρση όλων των ορατών και αόρατων εμποδίων πρόσβασης του αξιότερου ανθρώπινου δυναμικού σ' όλους τους τομείς της δημόσιας και κοινωνικής ζωής αυτού του τόπου. Έτσι θα καταστεί ευκολότερη η αξιοποίηση των προικισμένων με τη γνώση και εμπειρία ατόμων, τα οποία καθημερινά θα δίνουν το «παρών» στο προσκλητήριο σάλπισμα της πραγματικής αναγέννησης της χώρας.
Νομίζω ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν όλες οι δραστηριότητες της πολιτείας. Προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της απόρριψης των ιδεών και αντιλήψεων εκείνων οι οποίες θίγουν την ένδοξη πολιτισμική μας παράδοση. Στην εκμετάλλευση του μεγάλου κεφαλαίου της αξιοκρατίας. Αυτή η οποία αποτελεί το αντίδοτο και το αποτελεσματικότερο όπλο κατά της φαυλότητας και της οπισθοδρόμησης. Έτσι θα θέσουμε τέρμα στον παραγκωνισμό των φωτισμένων μυαλών που δεν ανήκουν στην οικογένεια των «ημετέρων». Έτσι θα ελευθερώσουμε τη δράση και την ενέργεια αυτών για το καλό της πατρίδας μας. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα σταματήσουμε το άδικο και επιζήμιο γι' αυτόν τον τόπο. Αυτό που διαχρονικά δημιούργησε την αίσθηση και έμμονη ιδέα στο λαό μας ότι χωρίς «Παραθεό» δεν πρόκειται ποτέ να πας μπροστά.
Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η εκάστοτε κυβέρνηση ενδιαφέρεται διακαώς για την πρόοδο της χώρας και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών της. Όμως για να έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σ' όλες αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να φαρδύνει ακόμα περισσότερο η λεωφόρος της Δημοκρατίας. Και αυτό μπορεί να γίνει, αν η αξιοκρατία καταστεί βασικός και απαράβατος πολιτειακός κανόνας. Αν, μέσω της παρεχόμενης Παιδείας, εδραιωθεί στη συνείδηση και στην καθημερινή πρακτική του λαού μας.
Τότε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει καμία αμφισβήτηση των πολιτειακών δραστηριοτήτων, γιατί όλες αυτές θα φωτίζονται από το φως της απόλυτης διαφάνειας.
Έτσι, νομίζω, πρέπει να λειτουργεί το σύστημα της δημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας. Αυτός ο τόπος πρέπει να γίνει κάποτε ένα περιβόλι χαράς και δημιουργίας για τον πολίτη. Ένα περιβόλι στο οποίο δεν θα υπάρχουν παράσιτα και εμπόδια, τα οποία θα υπονομεύουν τους καρπούς της προόδου και του πολιτισμού. Τον αγώνα για προσφορά και εξέλιξη των ικανότερων, προς όφελος της πατρίδας και του λαού μας.
Αυτό θα το πετύχουμε εργαζόμενοι με επιμονή και υπομονή πάνω σε δύο άξονες: Ο πρώτος θα περιλαμβάνει όλες εκείνες τις νομικές υποχρεώσεις, οι οποίες κατοχυρώνουν και προωθούν, κατά τρόπο αναμφισβήτητο, το ζήτημα της αξιοκρατίας και ο δεύτερος θα περιέχει τη σύγχρονη επαναστατική δραστηριότητα της Παιδείας, η οποία θα καταστήσει την αρχή αυτή συνειδητή συμπεριφορά του Έλληνα πολίτη. Η Παιδεία πάνω στο σοβαρό αυτό θέμα θα πρέπει ν' αρχίζει από την οικογένεια και να βαθαίνει όλο και περισσότερο στο σχολείο και στο Πανεπιστήμιο. Το παιδί θα πρέπει να μαθαίνει από μικρό τις αξίες εκείνες οι οποίες αναβαθμίζουν το δημοκρατικό ήθος και τον πολιτισμό μιας κοινωνίας.
Η προσχολική εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία της εκμάθησης του κώδικα αρχών και αξιών μιας ευνομούμενης και δημοκρατικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας της οποίας η πρόοδος εξαρτάται από την ατομική μας συμπεριφορά. Από μας τους ίδιους. Από το κατά πόσον είμαστε αποφασισμένοι να θυσιάσουμε την ιδιοτέλεια και το προσωπικό μας συμφέρον στο βωμό της προόδου και της εξυπηρέτησης του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος.
Έτσι είναι δυνατόν να εξαλείψουμε τη μιζέρια και την αρρωστημένη αντίληψη της προσωπικής εξυπηρέτησης, μέσω άνομων και ρουσφετολογικών, πολλές φορές, ενεργειών. Και σ' αυτό μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά η διάθεση και η τόλμη της Πολιτείας να συγκρουσθεί με τα πάσης φύσεως συμφέροντα και τις παλιομοδίτικες νοοτροπίες της εξυπηρέτησης των κομματικών φίλων και ημετέρων. Με τα λειτουργήσαντα διαχρονικά πελατειακά συνταγολόγια του διαχωρισμού και της ντροπής.
Αντιλαμβανόμενη η Πολιτεία τη σοβαρότητα της καταστάσεως και το γενικότερο συμφέρον της χώρας δεν έχει παρά να εργασθεί πεισματικά προς την κατεύθυνση της αποκαταστάσεως του κύρους και της αξιοπιστίας του κράτους απέναντι στο λαό του. Δεν έχει παρά να αμβλύνει όλα τα εμπόδια και όλα τα νομικά τερτίπια τα οποία δεν αφήνουν ελεύθερα να λειτουργήσει σ' όλη την έκταση της ελληνικής κοινωνίας η αρχή της αξιοκρατίας.
Μια τέτοια γενναία πολιτική συμπεριφορά θα σημάνει νίκη των δικαιωμάτων του πολίτη εναντίον της φαυλότητας και της οπισθοδρόμησης. Νίκη του πολιτισμού μας. Νίκη του κράτους και του λαού μας απέναντι στις σκοτεινές διακρίσεις και τα κέντρα εκπόρευσης αυτών.
Η Πολιτεία από τη διαμόρφωση μιας τέτοιας καταστάσεως δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Απεναντίας θα πρέπει να την ευλογήσει και να την υπερθεματίσει, γιατί έτσι θα οδηγηθεί αυτή η χώρα στο δρόμο της πλήρους δημοκρατικής νομιμότητας και των κανόνων εκείνων, οι οποίοι προσδιορίζουν ένα κράτος ενταγμένο στην οικογένεια εκείνη των ευρωπαϊκών χωρών, η οποία αποτελεί την κορυφή και το άριστο της λειτουργίας όλων των δημοκρατικών θεσμών.
Σε ό,τι αφορά στη νέα κυβέρνηση, ως προς το θεωρητικό μέρος επιβολής της αξιοκρατίας και διαφάνειας φαίνεται να κινείται στο σωστό δρόμο. Περιμένουμε όμως να δούμε και το πρακτικό μέρος. Το πλέον δύσκολο. Εκεί θα διαπιστώσουμε κατά πόσο θα αντέξει στα συμφέροντα και στις πιέσεις των ημετέρων. Αν κατορθώσει και τσακίσει όλα τα λαμόγια που καιροφυλακτούν με το στόμα ανοιχτό ν' αρπάξουν ό,τι βρουν αδύναμο και απροστάτευτο, τότε πραγματικά θα πετύχει. Διαφορετικά τα πράγματα θα είναι ένα από τα ίδια. Ένα από τα κακώς διαιωνιζόμενα. Αυτά που μας έχουν εκθέσει και διασύρει διεθνώς. Που μας έχουν καταστήσει ανεπανόρθωτα αναξιόπιστους στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συντρίψτε λοιπόν κ. της κυβέρνησης, κάθε απόπειρα εμφάνισης παρακμιακών φαινομένων και απάνθρωπων συμπεριφορών, αν θέλετε να πάει μπροστά αυτός ο τόπος. Πάρτε το επιτέλους χαμπάρι, ότι δεν έχουμε άλλα περιθώρια διαφθοράς και βρόμικων πολιτικών πρακτικών.
Έχουμε κυριολεκτικά καταξευτελισθεί. Λίγο ακόμα και πάμε κατά διαβόλου. Δράστε σύντομα, γιατί «οι καιροί ου μενετοί». Εξουδετερώστε εν τη γενέσει τους όλους εκείνους που προσδοκούν να πλουτίσουν ή να βολευθούν κατά τρόπον δόλιο και σκανδαλώδη. Και ως προς αυτό να επιμείνετε με ιώβεια υπομονή μέχρι της τελικής νίκης. Μέχρι της πλήρους επιβολής του δικαίου. Για να ζήσουμε κάποτε κι εμείς και τα παιδιά μας σ' έναν κόσμο καλύτερο.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass