Εκπαιδευτικά

Καλή αρχή στο σχολείο...

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2010 3:23 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:18
 Τα σχολεία ανοίγουν. Τα μικρά μας «πρωτάκια» ετοιμάζονται να κάνουν ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ωρίμανση και την αυτονόμησή τους. Αυτή η μέρα, όμως, μπορεί να προκαλέσει άγχος και δυσφορία, τόσο στο παιδί, όσο και στους γονείς που ανησυχούν για την προσαρμογή του μικρού τους σε αυτό το νέο περιβάλλον.
Πώς μπορείτε να έχετε ένα καλό και «ανώδυνο» ξεκίνημα;
1. Την ημέρα του αγιασμού, πηγαίνετε στο σχολείο μαζί με το παιδί σας λίγο νωρίτερα. Δώστε του την ευκαιρία να δει την αίθουσά του, το σχολείο και το προαύλιο, χωρίς να υπάρχει πολύς άγνωστος κόσμος που θα το φοβίσει. Καλό θα ήταν να γνωρίσει και την καινούρια του δασκάλα. Κατά τη διάρκεια αυτής της μικρής «ξενάγησης», φροντίστε να έχετε ευχάριστη και χαλαρή διάθεση. Ένας χαλαρός γονιός μπορεί να ηρεμήσει πολύ πιο εύκολα το παιδί του!
2. Το παιδί σας θα αισθανόταν πολύ πιο άνετα αν γνώριζε μερικούς από τους συμμαθητές του. Φροντίστε να μάθετε αν κάποια από τα παιδιά της γειτονιάς ή από την παιδική χαρά πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο με το δικό σας παιδί. Θα αισθανόταν πιο άνετα αν ήξερε ότι θα είναι μαζί με οικεία πρόσωπα.
3. Κινήστε του το ενδιαφέρον με παιδικά βιβλία ιστοριών που μιλούν για την πρώτη μέρα στο σχολείο ή ακόμα σκαρφιστείτε εσείς οι ίδιοι μια ιστορία για την πρώτη μέρα του αγαπημένου του ήρωα στο σχολείο. Θυμηθείτε τα δικά σας και διηγηθείτε τη δική σας εμπειρία, ή ακόμα την εμπειρία ενός προσώπου που το παιδί σας συμπαθεί. Όλα αυτά μπορούν να του ξυπνήσουν ευχάριστα συναισθήματα για το σχολείο.
4. Δώστε έμφαση στα θετικά. Πείτε στο παιδί σας πως στο σχολείο θα αποκτήσει πολλούς νέους φίλους, θα μπορεί να διαβάζει μόνο του τις αγαπημένες του ιστορίες και θα μάθει πολλά και συναρπαστικά νέα πράγματα.
5. Καλό θα ήταν, όμως, να είστε και ειλικρινείς μαζί του για τα καθήκοντά του σε αυτόν τον καινούριο χώρο. Θα πρέπει να ξέρει ότι είναι υποχρεωμένος να κάθεται φρόνιμος μέσα στην τάξη, να παίζει όμορφα με τα άλλα παιδιά και να διαβάζει τα μαθήματά του.
6. Η αγορά του σχολικού εξοπλισμού είναι μία καλή ευκαιρία να κάνετε το παιδί σας να ενθουσιαστεί με την ιδέα του σχολείου. Αφήστε του την πρωτοβουλία να διαλέξει την τσάντα, τη μολυβοθήκη και τα τετράδια που του αρέσουν (πάντα μέσα στα όρια που θέτει ο προϋπολογισμός σας...).
7. Συγχαρητήρια! Η πρώτη μέρα πέρασε και το παιδί σας είναι έτοιμο να γυρίσει στο σπίτι. Πηγαίνετε να το πάρετε από το σχολείο και κάνετε μαζί του μία βόλτα πριν γυρίσετε σπίτι. Αφήστε το να σας διηγηθεί όλα όσα έγιναν, όλα όσα έκανε και όλα όσα αισθάνθηκε. Είναι σημαντικό για το παιδί να μοιραστεί μια τόσο δυνατή εμπειρία με εσάς, τους γονείς του.
 
* Η Στέλλα Σκεπετάρη είναι Σχολική Ψυχολόγος
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass