Παρενθέσεις

Δεν το γλιτώνουμε το δημοψήφισμα!

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2010 3:34 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:20
Απ’ ό,τι φαίνεται, διπλές εκλογές δεν θα ’χουμε, όπως πολλοί ήλπιζαν ή φοβόταν - ανάλογα πώς το βλέπει κανείς -αλλά «εκλογές δημοψήφισμα» θα έχουμε στις 7 Νοεμβρίου. Μας το είπε άλλωστε και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μπας και υπάρχουν κάποιοι που δεν κατάλαβαν την πολιτική σημασία των επερχόμενων, αυτοδιοικητικών κατά τα λοιπά, εκλογών.
Πριν μερικές ημέρες δε μας το είχε πει και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς σε σχετική συνέντευξή του. Είχε πει δηλαδή ότι αν το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου είναι τέτοιο που το ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να το ερμηνεύσει ως θετικό και ως έγκριση εν πάσει περιπτώσει του κυβερνητικού του έργου, τότε είναι που θα ξεσαλώσει τελείως και δεν θα ξέρουμε κατά πού να κάνουμε από τα μέτρα που θα παίρνει. Βέβαια, δεν το είπε έτσι ακριβώς, το είπε κομματάκι πιο κόσμια, αλλά η ουσία, το μήνυμα και το νόημα ήταν ακριβώς αυτό.
Έρχεται λοιπόν τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου και μας το λέει το πράγμα από τη δική του την πλευρά. Ότι πρόκειται για δημοψήφισμα, υποτίθεται βέβαια για τον «Καλλικράτη», αλλά βεβαίως και για τις «μεγάλες αλλαγές» που προωθεί η κυβέρνηση.
Δηλαδή εμείς είτε από δω το δούμε είτε από κει το πάρουμε, το δημοψήφισμα δεν το γλιτώνουμε θέλοντας και μη στις 7 Νοεμβρίου. Γιατί, είτε το θέλουμε είτε όχι ή που θα ψηφίσουμε υπέρ του μνημονίου ή που θα ψηφίσουμε κατά, ανάλογα με την επιλογή που θα κάνουμε. Και αν ακόμη εμείς, ως ψηφοφόροι, δεν έχουμε κάτι τέτοιο στο μυαλό μας τα πολιτικά κόμματα έτσι ακριβώς θα ερμηνεύσουν το αποτέλεσμά τους και φροντίζουν εκ των προτέρων να μας το καταστήσουν σαφές, μπας και είναι και κανένας που δεν το έχει καταλάβει.
Και προς ενίσχυση της πολιτικής της κυβέρνησης και της σχετικής επιχειρηματολογίας που αναπτύσσει, προκειμένου να υπερασπίσει την πολιτική της, ήρθε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην έκθεσή του για την Ελλάδα δηλώνει την απογοήτευσή του για την αντι-μνημονιακή θέση που έχουν λάβει όλα τα υπόλοιπα ελληνικά κόμματα, πλην του κυβερνητικού. Θα μου πείτε, σιγά την κατάπληξη που πάθαμε! Άμα δεν υποστηρίξει το μνημόνιό του το Δ.Ν.Τ. θα πέσει να το πλακώσει, που λέει ο λόγος. Και βγήκε προχθές και εκείνος ο... συμπαθέστατος Στρος Κραν από τηλεοράσεως και μας παρηγορούσε και μας κατανοούσε γι’ αυτά που περνάμε εκτός μνημονίου, αλλά μας είπε ότι αυτός και το Ταμείο του δεν είναι οι «κακοί», είναι οι «γιατροί» που ήρθαν εδώ να μας γιατρέψουν. Προφανώς, αγνοεί ηθελημένα εκείνο το «η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απέθανε». Διότι προκειμένου να βρει την υγεία της η ελληνική οικονομία, θα την έχουν χάσει οι πολίτες.
Σε κάθε περίπτωση, ο Γ. Παπανδρέου γνωρίζει ότι είναι στριμωγμένος στη γωνία λόγω των στενών, αντιλαϊκών και βάρβαρων κατά περίπτωση μέτρων που έχουν ληφθεί λόγω του Μνημονίου. Και με δηλώσεις όπως αυτή περί δημοψηφίσματος επιχειρεί να αφυπνίσει ή να κρατήσει σε εγρήγορση το κομματικό του ακροατήριο και ό,τι άλλο «τσιμπάει» εκτός ζητώντας τους να καταπιούν την απογοήτευση ή το θυμό τους και να στηρίξουν την κυβέρνηση. Η Ν.Δ. πάλι «εκμεταλλεύεται» το στρίμωγμα αυτό «χτίζοντας» την αντιπολιτευτική της τακτική και προεκλογικά πέριξ του Μνημονίου και ευελπιστώντας ότι θα εισπράξει θετικά η ίδια τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τους κυβερνώντες.
Αναμφίβολα πρόκειται για ένα πολιτικό κρας-τεστ. Η ειρωνεία είναι για τον «Καλλικράτη» και την Αυτοδιοίκηση, η οποία υποτίθεται ότι στις 7 Νοεμβρίου κάνει ένα νέο ξεκίνημα, «καπελωμένη» από την κεντρική πολιτική σκηνή περισσότερο παρά ποτέ.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass