ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Η σιωπή του Κ. Καραμανλή και η αμηχανία της Ν. Δημοκρατίας

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2010 2:27 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:21
Μύλος έχουν γίνει στο χώρο της Κεντροδεξιάς για «τα μάτια» του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος (τουλάχιστον ως την ώρα που γραφόταν το κείμενο αυτό) επέμενε στην αιδήμονα και (για πολλούς) ένοχη σιωπή του, όχι μόνο για τα πεπραγμένα της 5ετούς διακυβερνήσεως του, αλλά και για υποθέσεις στις οποίες έχει εμπλακεί το όνομά του και ερευνώνται από τη Βουλή, υποθέσεις που, όπως όλα δείχνουν, έχουν «άρωμα σκανδάλου», όπως αυτή του Βατοπαιδίου.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται (με δεδομένο ότι ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει, προσώρας, στη θέση του πως «εγώ δεν θα πουλήσω τον Καραμανλή») πως με τη στάση του ο πρώην πρωθυπουργός, αφενός μεν επιδεινώνει δραματικά την πολιτική του θέση (και μάλιστα δείχνει να μην το αντιλαμβάνεται- εκτός κι αν ευελπιστεί πως το θέμα θα ξεχαστεί) αφετέρου δε δυσχεραίνει τις όποιες προσπάθειες του αρχηγού της ΝΔ να ανασυγκροτήσει το κόμμα. Ο Κώστας Καραμανλής (του το επισημαίνει, άλλωστε, και η φιλική προς τη ΝΔ εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος») οφείλει να σπάσει τη σιωπή του και να μιλήσει για τα πεπραγμένα του και αυτό το χρέος δεν το έχει μόνο απέναντι στην Ιστορία, αλλά κυρίως απέναντι στους «γαλάζιους» οπαδούς και ψηφοφόρους που τον εμπιστεύτηκαν, αλλά και στο κόμμα που ίδρυσε ο θείος του το 1974.
Ο πρώην πρωθυπουργός βάλλεται επί ένα χρόνο (κομψά, είναι αλήθεια, από το σημερινό πρωθυπουργό σε προσωπικό, όχι, όμως και σε πολιτικό επίπεδο) για το σημερινό κατάντημα της χώρας, κατάντημα που, σύμφωνα με την κυρίαρχη αντίληψη, μας οδήγησε στο Μνημόνιο και στη διεθνή εποπτεία, ενώ ο ίδιος όταν (αρχικώς) βρέθηκε αντιμέτωπος με τις συνέπειες της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσεως, επέλεξε να δραπετεύσει από την εξουσία.
Η στάση αυτή του Κώστα Καραμανλή έχει προκαλέσει σοβαρούς πονοκεφάλους στον Αντώνη Σαμαρά, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τις βόμβες της συμβολαιογράφου κ. Κατερίνας Πελέκη, συζύγου του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη (σ.σ. αυτού που, έξω απ’ όλα τα άλλα, έμπλεξε και τις έννοιες του ηθικού και του νόμιμου...) κατά του πρώην πρωθυπουργού στην κατάθεσή της ενώπιον της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση του Βατοπαιδίου.
«Προφανώς υπήρξε κεντρική πολιτική απόφαση, που ελήφθη με ευθύνη του πρωθυπουργού (σ.σ. του Κ. Καραμανλή) και μεταβιβάστηκε στους υπουργούς από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Εγώ ξέρω ότι οι άντρες φοράνε παντελόνια και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, όπως τις αναλαμβάνω εγώ που δεν φοράω», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Πελέκη.
Κι ανέφερε ονομαστικά τους (πρώην) Υπουργούς κ. Μπασιάκο, Κοντό, Κιλτίδη και Δούκα.
Υπενθυμίζεται πως η σύζυγος του Γ. Βουλγαράκη, η οποία ήταν η συμβολαιογράφος που χειρίστηκε την πλειονότητα των υποθέσεων των ανταλλαγών του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπαιδίου, υποστήριξε, επίσης, ότι «δεν πιστεύω ότι υπάρχει σκάνδαλο», καθώς «δεν έχω στοιχεία ότι ζημιώθηκε το Δημόσιο» από τις ανταλλαγές.
Ο Κ. Καραμανλής παρά το «χαστούκι» της κ. Πελέκη, επέλεξε να της απαντήσει μέσω κύκλων του περιβάλλοντός του, που διέψευδαν το περιεχόμενο της καταθέσεως της συμβολαιογράφου, ενώ, πιθανώς αύριο, θα αποφασιστεί αν ο πρώην πρωθυπουργός θα κληθεί ενώπιον της προκαταρκτικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση του Βατοπαιδίου.
Το αίτημα διατύπωσε σε υψηλούς τόνους ο ΛΑΟΣ και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως ψάχνεται, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζε από τη συνεδρίαση της επιτροπής, στην οποία ετέθη το αίτημα, η δε ΝΔ έχει αποχωρήσει από τις εργασίες της .
Ας σημειωθεί, ως χαρακτηριστικό στοιχείο του Κεντροδεξιού «μπάχαλου», ότι ο αδελφός της Ντόρας Μπακογιάννη, βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επέκρινε ανοιχτά την απόφαση της Ρηγίλλης να αποχωρήσει από την Επιτροπή και ίσως (λένε κάποιοι) να αντιμετωπίσει ακόμη και το φάσμα της διαγραφής.
«Όσο κι αν κάποιοι σπεύδουν να προδικάσουν τα αποτελέσματα των εξεταστικών επιτροπών ή των προανακριτικών, πιστεύω ότι πάντα κάτι χρήσιμο μπορεί να βγει από αυτή την ιστορία», τόνισε.
«Ενδεχομένως», είπε, «να μην μάθουμε ποτέ όλη την αλήθεια, αλλά θα μάθουμε περισσότερα από αυτά τα οποία θα γνωρίζαμε, εάν αυτές οι επιτροπές δεν είχαν συσταθεί».
Η ηγεσία της ΝΔ έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση, αν και επιλέγει να προβάλλει τον (αληθή, κατά τα λοιπά) ισχυρισμό (και να κρύβεται πίσω από αυτόν) ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να κρατά σε ομηρία το κόμμα της μείζονος αντιπολιτεύσεως.
Προσπάθησε δε «να βγει μπροστά», με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο να δηλώνει πως «η σκανδαλολογία, η οποία πάει τον τόπο πίσω, όλη αυτή η διάθεση του κ. Παπανδρέου να βυθίσει τον πολιτικό διάλογο σε μία αποφορά, δυσοσμία σκανδαλολογίας, επιθέσεων, αντεπιθέσεων, μισαλλοδοξίας κομματικής και πολιτικής, αυτή μας πάει πίσω και δεν αφήνει πραγματικά τον τόπο να σταθεί στα πόδια του, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση πρωτοφανή».
Όμως, στο μείζον θέμα, αυτό με τον Κώστα Καραμανλή, η ηγεσία της ΝΔ (αντί αυτού που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει για τον Ανδρέα Παπανδρέου, ότι έναν πρωθυπουργό, έστω και πρώην, δεν τον στέλνεις στη φυλακή, αλλά στο σπίτι του – δηλαδή στην αποστρατεία) επιλέγει να λέει πως «ένας πρώην πρωθυπουργός επιλέγει εκείνος την ώρα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μιλήσει και θα απευθυνθεί στην ελληνική κοινή γνώμη».
Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει, «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».
Όμως, υπάρχει κι ένα άλλο ζήτημα.
Που έχει να κάνει με την άγρια διαμάχη στην Κεντροδεξιά πολυκατοικία.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ο οποίος (σύμφωνα με ορισμένες πολιτικές εκτιμήσεις) κινδυνεύει με απώλειες στις αυτοδιοικητικές εκλογές, παραλλήλως δε διεκδικεί μερίδιο από τη συντηρητική πίττα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι παίζει το ρόλο του «θώρακα» του Κ. Καραμανλή στο θέμα της κλήσεώς του στην προανακριτική για το Βατοπαίδι.
Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, του απάντησε λέγοντας:
«Τι φοβάστε; Φοβάστε που ο πρώην πρωθυπουργός θα συμπαρασταθεί και θα σταθεί δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ; Μήπως φοβάστε επειδή είστε το κόμμα που ψήφισε το Μνημόνιο θα υποστεί κατακραυγή και δεν θα ξαναμπεί στη Βουλή;».
Κι αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».
Οι επόμενες μέρες, εξ άλλου, θα δείξουν αν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι ίσως να υπάρχει μυστική συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, ώστε να μην κληθούν οι κ. Κώστας Καραμανλής και Κώστας Σημίτης για τις υποθέσεις του Βατοπαιδίου και της Siemens αντίστοιχα.
Δηλαδή και πάλι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass