Ανάπτυξη για ποιον;

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2010 1:45 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:24
* Του Μπλέκου Ιωάννη, προέδρου Συνδικάτου Οικοδόμων
Το τελευταίο διάστημα πολύς λόγος γίνεται για την ανάπτυξη λες και δεν είχαμε ανάπτυξη τη μεγαλύτερη από το μέσο όρο της ευρωπαϊκής ένωσης την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Η εμπειρία έδειξε κέρδη για τους λίγους μεγαλοκατασκευαστές και μεροκάματα πείνας για τους εργαζόμενους. Ειδικά για τους οικοδόμους την ανάπτυξη αυτήν την πλήρωσαν με 15 νεκρούς στα ολυμπιακά έργα. Ας δούμε λοιπόν πώς έχουν τα πράγματα. Κυβέρνηση και ΝΔ διαγκωνίζονται σε σχέδια και προτάσεις για «ανάπτυξη» που θα βγάλει δήθεν τη χώρα από την κρίση, με αυτό ή κάποιο άλλο μίγμα. Καλούν το λαό να σκύψει το κεφάλι και να αποδεχτεί τα βάρβαρα μέτρα σαν αναγκαία, υποστηρίζοντας ότι από το νέο κύκλο της ανάπτυξης θα ωφεληθούν όλοι, θα βγει κερδισμένος ο λαός. Τι προσπαθούν να κρύψουν; Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας σε επιχειρηματίες στη Νέα Υόρκη στο «Economic Club». Είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να δελεάσει τους επενδυτές: «Μέχρι το 2008, η Ελλάδα παρουσίαζε σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας μας ήταν σημαντικά υψηλότερος, έναντι των αντίστοιχων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, ακόμη και της Γερμανίας». Καθώς επίσης τους πληροφορούσε ότι «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΣΑ, οι Ελληνες είναι ο λαός που εργάζεται περισσότερο από όλους. Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα 60% χαμηλότεροι σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης». Τι δεν είπε; Οτι από αυτή την ανάπτυξη κερδισμένο βγήκε μόνο το κεφάλαιο. Στον αντίποδα, ο λαός βούλιαξε βαθύτερα στη φτώχεια.
Τα δικά τους επίσημα στοιχεία για την περίοδο 1990-2007 μιλάνε από μόνα τους για το πού πήγε ο τεράστιος πλούτος που δημιούργησε ο λαός με τα χέρια και το μυαλό του.
* Το 1990 το ΑΕΠ της χώρας ήταν 38 δισ. ευρώ. Το 2007 ανήλθε στα 208 δισ. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 5,5 φορές.
* Το 1990 - σύμφωνα με τα στοιχεία του «ICAP» - τα κέρδη των επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ) ήταν 575 εκατομμύρια ευρώ. Το 2007 τα κέρδη είχαν εκτιναχθεί στα 16 δισ. ευρώ. Δηλαδή, αυξήθηκαν κατά 28 φορές.
* Το 1990 το ποσοστό των κερδών των επιχειρήσεων σε σχέση με το ΑΕΠ ήταν 1,5%. Το 2007 το ποσοστό των κερδών των επιχειρήσεων ανήλθε στο 7,7% του ΑΕΠ. Που σημαίνει ότι αυξήθηκε πάνω από 5 φορές, ισόποσα δηλαδή προς την αύξηση του ΑΕΠ.
* Στον αντίποδα, το βασικό μεροκάματο μόλις και μετά βίας έφτανε το 2007 στα 30 ευρώ μεικτά!
Τι φανερώνουν τα παραπάνω στοιχεία; Ότι μια χούφτα πλουτοκράτες γέμισαν τα θησαυροφυλάκια από τη ληστρική εκμετάλλευση εκατομμυρίων εργαζόμενων, στη βάση της φιλομονοπωλιακής νομοθεσίας με την οποία τους φιλοδώρησαν διαχρονικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη. Το ίδιο θα επαναληφθεί και τώρα, όποτε και αν ανακάμψει η καπιταλιστική οικονομία. Ο κύκλος της ανάκαμψης θα είναι αναιμικός και μικρής διάρκειας, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε ακόμα χειρότερη μοίρα, μετά το μνημόνιο και τις άλλες ανατροπές σε Εργασιακά και Ασφαλιστικό. Η ανάπτυξη που υπόσχονται τα κόμματα της πλουτοκρατίας δεν αφορά στην ευημερία των εργαζομένων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων. Αφορούν την ενίσχυση της κερδοφορίας των ξένων και εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων. Η δική τους πολιτική εξουσία είναι που πρέπει να ανατραπεί για να δει ο λαός άσπρη μέρα. Με μια δική του λαϊκή εξουσία και οικονομία. Τώρα στις τοπικές εκλογές οι εργαζόμενοι στα χτυπήματα που δέχονται πρέπει να απαντήσουν με την ψήφο τους. Ψήφο στη Λαϊκή Συσπείρωση.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass