Παρενθέσεις

«Τσιπάκι» όπως στους σκύλους

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2010 2:59 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:24
Ε, καλά. Στο τέλος έτσι που το πάνε αυτοί το μόνο που μένει είναι να μας βάλουν και τσιπάκι, σαν αυτά που βάζουν στους σκύλους τ’ αφεντικά τους για να μην τους χάνουν έτσι και ξεπορτίσουν. Αντί δηλαδή για την παλιά «ταυτότητα» που τους φοράγανε στο λαιμό, η πιο εξελιγμένη μορφή είναι το τσιπάκι, το οποίο μπαίνει κατάσαρκα, οπότε... Οπότε και να θέλει να χαθεί το ζωντανό ή να θέλει κάποιος να το βουτήξει δεν υπάρχει περίπτωση, διότι είναι υπό συνεχή παρακολούθηση. Για το καλό του πάντα.
Ε, λοιπόν, λέω να το πάμε απευθείας ένα βήμα παραπέρα το πράμα και να τελειώνει η Ιστορία μια και καλή. Αφού, έτσι και αλλιώς, μας έχουν υπό διαρκή παρακολούθηση, τι τη θέλουμε την ηλεκτρονική ταυτότητα και την ηλεκτρονική κάρτα φορολογουμένου και την ηλεκτρονική καφετιέρα μη σου πω. Να προσερχόμεθα εις ένα ιατρικό κέντρο και παρουσία αστυνομικού οργάνου ο εντεταλμένος γιατρός να μας «πακτώνει» ένα τσιπάκι - ας το πούμε στο πτερύγιο του αυτιού - ή πίσω στον σβέρκο - με σίριαλ νάμπερ (αύξοντα αριθμό στα αγγλικά), και να τελειώνει το παραμύθι.
... Γιατί για παραμύθι πρόκειται, και μάλιστα κακόγουστο. Καλά, ότι θα γίνουν ηλεκτρονικές οι ταυτότητες με στόχο να διευκολύνουν γενικώς τη ζωή μας και τις συναλλαγές μας, το ξέραμε εδώ και καιρό ότι κάποια στιγμή θα συνέβαινε. Και το ξέραμε, διότι ήδη συμβαίνει σε άλλες χώρες και από τη στιγμή που πλέον η καθημερινότητά μας είναι ηλεκτρονική, αργά ή γρήγορα εκεί θα πήγαινε το πράγμα.
Βέβαια έτσι, εκτός που θα μας διευκολύνουν στην καθημερινότητά μας, θα μας παρακολουθούν και καλύτερα, αλλά τέλος πάντων, αυτή είναι μια μικρή λεπτομέρεια η οποία κανέναν δεν απασχολεί. Ή και αν τον απασχολεί, κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει.
Η άλλη όμως; Αυτή η ηλεκτρονική κάρτα για όλους τους φορολογουμένους, με την οποία από το 2011 θα καταγράφονται οι συναλλαγές; Αυτή τι σόι ταραχή είναι; Για να παθαίνουμε διαρκώς ταραχή; Να μην τολμάμε να αγοράσουμε ούτε τσιχλόφουσκα, χωρίς να ξεφεύγουμε από το άγρυπνο μάτι του κράτους; Δε λέω, από γραφειοκρατικής και χαρτικής πλευράς, κόμοδο θα είναι το σύστημα. Αντί να μαζεύουμε όλους αυτούς τους σωρούς των αποδείξεων θα καταγράφονται οι συναλλαγές αυτομάτως στο τσιπάκι της κάρτας που θα χρησιμοποιούμε για τη συναλλαγή και έτσι θα υπολογίζεται τάκα - τάκα το αφορολόγητο και θα γίνονται όλα υποτίθενται με μια ευκολία και μακριά από τη λαίλαπα της γραφειοκρατίας. Ναι αλλά...
... Ναι αλλά, ο καημός του κράτους δεν είναι να διευκολύνει τους φορολογουμένους να αποφύγουν τη γραφειοκρατία. Άλλωστε, αυτή η ιστορία με τις αποδείξεις είναι και κωμικοτραγική. Καταπώς τους έρχεται και καταπώς τους συμφέρει άλλοτε, συνυπολογίζονται για το αφορολόγητο και άλλοτε όχι. Άλλοτε τους κάνει η μια κατηγορία συναλλαγής και άλλοτε η άλλη, άλλα μας λένε όταν ζητάνε να μαζέψουμε αποδείξεις και άλλα όταν πάμε να τις καταθέσουμε και άλλα τέτοια. Οπότε, όπως έλεγα και πιο πάνω, στο τέλος θα καταλήξουμε να μην μπορούμε να αγοράσουμε το παραμικρό χωρίς αυτό να είναι εις γνώσιν του κράτους. Και εν πάση περιπτώσει κατά έναν έμμεσο αλλά σαφή τρόπο καταστρατηγούνται και τα προσωπικά δεδομένα, διότι δεν σημαίνει ότι ο καθείς θέλει να γίνεται βούκινο σε ό,τι αγοράζει.
Φυσικά η ηλεκτρονική κάρτα δεν γίνεται για τη διευκόλυνση των καταναλωτών αλλά για να επιστρατευθεί ένας ακόμη, ηλεκτρονικός τρόπος για την πάταξη της φοροδιαφυγής εκ μέρους των επαγγελματιών πάσης φύσεως. Εδώ, με το ζόρι που έχει το υπουργείο Οικονομικών το οποίο με άνεση μετακυλίει στους πολίτες, σου λέει ότι απειλούνται με ποινές φυλάκισης οι φοροφυγάδες, ακόμη και για μη έκδοση αποδείξεων ή απόκρυψη έστω και ενός ευρώ φόρου! Ενώ, ξεκινά και εξπρές 48ωρο κλείσιμο επιχειρήσεων για όσους δεν εκδίδουν φορολογικά στοιχεία. Λες, και με τον περονόσπορο που έχει πέσει δεν κλείνουν από μόνες τους η μία μετά την άλλη, κυρίως, οι μικρές επιχειρήσεις.
Αυτό πια δεν λέγεται συμμόρφωση. Αυτό λέγεται τρομοκρατία. Ηλεκτρονική και βάλε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass