Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε την πόλη 20 χρόνια μετά!!!

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2010 2:17 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:32
* Του κ. Θεόφ. Καραχάλιου, αναπληρωτή καθηγητή Ορθοπαιδικής, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου 2ης εκλογικής περιφέρειας Δήμου Λαρισαίων, συνδυασμός «Λάρισα - Πόλη του Αύριο» του Κώστα Τζανακούλη
Πίσω από τον θεαματικό και επικοινωνιακά ελκυστικό τίτλο αυτού του άρθρου κρύβεται η αναγκαιότητα εκπόνησης μακροπρόθεσμου σχεδίου ανάπτυξης της πόλης της Λάρισας, με βασικούς άξονες την οικιστική ανάπτυξη, τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό, τη βιώσιμη κινητικότητα και προσβασιμότητα στην πόλη, τη σύγχρονη διαχείριση προβλημάτων ενέργειας, την εικαστική και αθλητική δραστηριότητα και γενικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.
Στην Ευρώπη σήμερα το 80% των πολιτών ζουν σε πόλεις. Εκτός από ορισμένες μεγάλες αστικές περιοχές, η ευρωπαϊκή επικράτεια αποτελεί ένα πυκνότατο δίκτυο μικρών και μεσαίων πόλεων. Υπολογίζεται ότι το 20% των πολιτών ζει σε πόλεις μεσαίου μεγέθους με 50.000 έως 250.000 κατοίκους και το 40% του πληθυσμού ζει σε μικρότερα αστικά κέντρα με 10.000 έως 50.000 κατοίκους. Οι μεσαίες πόλεις είναι, λόγω κλίμακας, ο καταλληλότερος χώρος για την εφαρμογή ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού, με καινοτόμες λύσεις και προηγμένες περιβαλλοντικές τεχνολογίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα θεωρεί ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα παρουσιάζουν εγγενή- δυσεπίλυτα προβλήματα, ενώ οι μεσαίου μεγέθους πόλεις είναι το καλύτερο μοντέλο για μικρής και μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις, όπου η αναπτυξιακή οικονομική επένδυση έχει σχεδόν βέβαιο αποτέλεσμα.
Η γενικότερη ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική είναι αποκεντρωτική. Επιπλέον ο νέος γεωγραφικός χάρτης της χώρας με τους νέους οδικούς άξονες που δημιουργούνται, αναμένεται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα οι κοινωνικές, εκπαιδευτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες να μετατοπίζονται από τα συνήθη αστικά κέντρα προς τις περιοχές στις οποίες εκτείνονται αυτοί οι οδικοί άξονες. Παράλληλα με τη μετατόπιση αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί και μετατόπιση του πληθυσμού στην περιφέρεια των σημερινών αστικών κέντρων. Η πόλη της Λάρισας πρέπει να αναμένει ένα πιθανό ενδεχόμενο σαν αυτό και να προετοιμαστεί ανάλογα.
Είναι γεγονός ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς επιμέρους θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη της πόλης. Πολύ συχνά, επιπλέον, ερχόμαστε σε επαφή με δημόσιες τοποθετήσεις που αφορούν μεμονωμένα στο πράσινο, τα συγκοινωνιακά προβλήματα, τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, τη διαχείριση υδάτινων πόρων, τη διαχείριση απορριμμάτων, αποβλήτων κ.λπ. Η αναγκαιότητα όμως εκπόνησης ενός συνολικού μακροχρόνιου σχεδίου ανάπτυξης σπάνια αναδεικνύεται και συζητείται. Σε αντίθεση η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την έννοια της μακροχρόνιας ισόρροπης ανάπτυξης του αστικού περιβάλλοντος στα θέματα υψηλής προτεραιότητας, έχει ενεργοποιήσει προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης και πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Λέριδα στην Ισπανία και η Οξέρ και η Ναρμπόν στη Γαλλία, όπου έγιναν ολοκληρωμένες πολεοδομικές παρεμβάσεις με περιβαλλοντικές προδιαγραφές, αποτελούν παραδείγματα εφαρμογής αυτής της σύγχρονης στρατηγικής.
Σαν ένα πρώτο βήμα προσέγγισης του θέματος αυτού, προτείνω την καταγραφή του τι θεωρούν οι πολίτες της Λάρισας αστική ποιότητα ζωής και την ανάδειξη των ελλείψεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην πόλη. Υπάρχουν ανάλογα ερωτηματολόγια, που με ευχέρεια μπορούν να προσαρμοστούν στις τοπικές ιδιαιτερότητες. Η ευρεία διανομή τους και η ανάλογη ανταπόκριση εκ μέρους των πολιτών θα αναδείξουν ελλείψεις και προτεραιότητες. Σε ένα δεύτερο στάδιο, ομάδα εργασίας θα παρακολουθήσει τα συνέδρια, δραστηριότητες και προγράμματα χρηματοδότησης αστικής ανάπτυξης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τελικά σε συνεργασία με ειδικούς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε μια περίοδο 2 ετών, θεωρείται εφικτή η εκπόνηση ενός τεχνοκρατικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα δοθεί στους πολίτες και φορείς της πόλης για διαβούλευση και εφαρμογή.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass