Οκτώβρης, μήνας κατά του καρκίνου του μαστού

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2010 3:09 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:36
Ο Οκτώβρης έχει αφιερωθεί, ως μήνας, στις γυναίκες και συγκεκριμένα σε εκείνες που νοσούν από τον καρκίνο του μαστού.
Τι είναι όμως ο καρκίνος του μαστού; Ποια είναι αυτή η ασθένεια που απειλεί καθημερινά τη ζωή εκατοντάδων γυναικών; Αυτό είναι το σημαντικότερο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, καθώς αρκετά μεγάλο είναι το ποσοστό των γυναικών που είτε δεν γνωρίζουν τι είναι ο καρκίνος του μαστού, είτε η πληροφόρησή τους είναι ελλιπής και αποτέλεσμα αυτού είναι ο φόβος και ο πανικός στο άκουσμα και μόνο των λέξεων αυτών. Ο Οκτώβρης, ως μήνας κατά του καρκίνου του μαστού, μας δίνει τη δυνατότητα να ενημερωθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο για την ασθένεια αυτή, τα αίτια εμφάνισής της, τους τρόπους θεραπείας της και το πιο σημαντικό, την πρόληψή της.
Καρκίνος του μαστού είναι όταν κάποια από τα κύτταρα του μαστού χάνουν τον έλεγχο και πολλαπλασιάζονται ή διαιρούνται ανεξέλεγκτα. Αυτά τα κύτταρα έχουν τη δυνατότητα να διηθήσουν κάποιους φυσιολογικούς ανατομικούς φραγμούς του μαστού και να διασπαστούν στο υπόλοιπο σώμα.
Οι λέξεις καρκίνος του μαστού όμως, δεν θα πρέπει να φοβίζουν τις γυναίκες. Σε μια εποχή όπου η επιστήμη εξελίσσεται καθημερινά η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, μπορεί να είναι αρκετά θετική εάν η διάγνωση του καρκίνου γίνει στο πρώιμο στάδιο. Για το λόγο αυτό οι γυναίκες πρέπει προληπτικά να κάνουν ψηλάφηση των μαστών τους και εν συνεχεία εάν αντιληφθούν κάποιο ογκίδιο να απευθυνθούν στο γυναικολόγο τους για μαστογραφία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το 90% των γυναικών μόνες τους αντιλαμβάνονται κάποιο πρόβλημα στο μαστό τους.
Από τον καρκίνο του μαστού μπορεί να νοσήσει οποιαδήποτε γυναίκα, καθώς και άντρας (μικρό είναι βέβαια το ποσοστό καρκίνου του μαστού στους άνδρες, μόλις 1 άνδρας : 100 γυναίκες). Η αιτία εμφάνισης του καρκίνου του μαστού είναι άγνωστη. Πολλοί όμως είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν. Τέτοιοι είναι: το φύλο, η διάρκεια ετών της περιόδου, η ατεκνία ή η πρώιμη καθυστερημένη κύηση, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, καθώς και η μακροχρόνια χρήση ορμονικής υποκατάστασης.
Η ψυχολογική κατάσταση των γυναικών που μαθαίνουν ότι πάσχουν από τον καρκίνο του μαστού δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Χρειάζεται, πέραν της ψυχολογικής υποστήριξης των δικών τους ανθρώπων και επαγγελματική. Για το λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί προγράμματα κατά του καρκίνου και υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν εκτός από τα άμεσα ενδιαφερόμενα άτομα και άτομα του περιβάλλοντος ενός καρκινοπαθή.
Τον Οκτώβριο λοιπόν δίνεται η δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν για τον καρκίνο του μαστού. Καμία γυναίκα δεν ξέρει εάν είναι η επόμενη που θα νοσήσει. Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να είναι ενημερωμένη για να αντιμετωπίσει τον καρκίνο του μαστού και να βγει νικήτρια από μια τέτοια μάχη.
Γκατζόγια Μαρία Σπουδάστρια Κοινωνικής Εργασίας
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass