Πολιτική

Οι λεονταρισμοί και ο «εκβιασμός»

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2010 0:04 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:36
Στην πολιτική όταν κάποιος θέλει να στρεβλώσει τα γεγονότα ή να αποφύγει να πάρει θέση σ’ αυτά και να μην επιφορτιστεί με τις ευθύνες που του ανήκουν, τότε ή θα φροντίσει να τα υποβαθμίσει ώστε να μη δοθεί η σημασία που τους ταιριάζει ή να «χαλαρώσει» την εικόνα τους ώστε σε σύντομο χρόνο να ξεχαστούν και να μην αφήσουν απόηχο.
Μπροστά στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοέμβρη και κάνοντας μία συσχέτιση με παλαιότερες τοπικές εκλογές, θυμόμαστε ότι αυτές ήταν από μία άποψη βήμα διαμαρτυρίας κατά των κυβερνήσεων (των λαθών τους και των ανεπαρκειών τους). Και οι κυβερνήσεις ΟΛΕΣ κατά το παρελθόν αντιδρούσαν σ’ αυτή τη διαμαρτυρία με το γνωστό «πήραμε το μήνυμα και θα το λάβουμε υπόψη» και συνέχιζαν την πολιτική τους σαν να μη συνέβη τίποτα, χωρίς να αλλάξει τίποτα. Επί το λαϊκότερο «πήραμε το μήνυμα και το γράψαμε εκεί που ξέρετε».
Σ’ αυτές τις εκλογές τι γίνεται;
Από μήνες τώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με κύριο άξονα τον κ.Σαμαρά και το ΚΚΕ μιλούν για δημοψήφισμα μετωπικού χαρακτήρα κατά του μνημονίου το οποίο εκπροσωπεί η κυβέρνηση που το υπέγραψε. Ας αγνοήσουμε το φόβο και το άγχος ΟΛΩΝ την περασμένη άνοιξη, όταν η αναμονή για το αν θα επιτευχθεί ή όχι η συμφωνία αυτή ώστε να μην πτωχεύσει και καταστραφεί η χώρα, με τις συνεπακόλουθες συντριπτικές επιπτώσεις στο Λαό και στη ζωή του. Αφού ο Πρωθυπουργός πέτυχε αυτή τη συμφωνία «μαμούθ» των 110 δισ. ευρώ, στη συνέχεια ο καθένας ξαλαφρωμένος μπορεί να πουλάει κριτική (κοινώς εξυπνάδες).
Χαρακτήρισαν λοιπόν τις προσεχείς περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές δημοψήφισμα μετωπικού χαρακτήρα κατά της συμφωνίας και της κυβέρνησης. Οδήγησαν έτσι τα γεγονότα σε κομματική πόλωση αντί ν’ αφήσουν τους πολίτες να ψηφίσουν με αυτοδιοικητικά κριτήρια. (π.χ. ποιος υποψήφιος θα εκφράσει καλύτερα την τοπική κοινωνία, θα εφαρμόσει πολιτική για την πρόοδο του τόπου του ή της περιφέρειας, για την ανάπτυξη των θεσμών, κ.λπ.). Αφού μετέτρεψαν τις εκλογές αυτές σε δημοψήφισμα πολώνοντας την κατάσταση, τι περίμεναν από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση; Προφανώς ήλπιζαν ότι οι εκλογές θα γίνουν με μία αδρανή κυβέρνηση η οποία μετά τις εκλογές θα εκφωνήσει το γνωστό «το μήνυμα ελήφθη και γράφτηκε κανονικά εκεί που ξέρετε».
Τι έκανε όμως ο Πρωθυπουργός;
1. Αποδέχτηκε την πρόκληση τουλάχιστον σαν στάση άμυνας και υπεράσπισης της προσπάθειας που έκανε σχεδόν ένα χρόνο τώρα για να επιτύχει συμφωνίες πρωτόγνωρες για τη σωτηρία της χώρας, ζητώντας και θυσίες άμεσης απόδοσης και βαριές από το Λαό. Δέχτηκε το γάντι που του πέταξαν και είπε «ναι» στην έννοια των εκλογών ως δημοψήφισμα. Τον κατηγορούν τώρα ότι με αυτή τη στάση του οδηγεί στην πόλωση. Εκείνοι που επί μήνες πρόβαλλαν και προωθούσαν τις εκλογές αυτές ως δημοψήφισμα και πόλωναν με κάθε τρόπο τα γεγονότα για να επιβιώσουν κομματικά κατά την άποψή τους, κατηγορούν τώρα τον Πρωθυπουργό που αποδέχτηκε την πρόκληση ότι εκείνος πολώνει.
2. Στα πλαίσια της γνωστής πρακτικής και αντίληψής του περί δημοκρατικών διαδικασιών και της δημοκρατικής του ευαισθησίας ο Πρωθυπουργός απάντησε: Αν οι αυτοδιοικητικές εκλογές δείξουν ότι ο Λαός καταδικάζει την προσπάθειά του και την πολιτική του, συνεκτιμώντας τις καταστάσεις συνολικά θα προσφύγει στον κυρίαρχο Λαό που έχει και την ευθύνη να λύνει τα αδιέξοδα αυτά.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντί να χειροκροτήσουν γι’ αυτή τη δημοκρατικότατη πρόταση τη χαρακτήρισαν «εκβιασμό». Η στρέβλωση σε όλο της το μεγαλείο.
Εκβιάζει (!) – λένε – τον Λαό να μην είναι χαλαρός στην ψήφο του αλλά να είναι αυτοσυγκεντρωμένος. Να σκεφτεί τι μέλλει γενέσθαι με την τύχη της χώρας εφόσον οι άλλοι τις μετέτρεψαν σε δημοψήφισμα.
Είναι από το φόβο τους για το αποτέλεσμα; Ή είναι προτιμότερο να βγάζει άλλος το κάρο από τη λάσπη από εκεί που εκείνοι το άφησαν και εκείνοι να κάνουν την κριτική και να προβαίνουν σε λεονταρισμούς εκ του ασφαλούς από την όχθη;
Και ο Λαός καλείται να επιλέξει: Εκείνους που σπρώχνουν το κάρο με τα τρόφιμα; Ή εκείνους που το πετροβολούν από την όχθη;
Ή όπως θα έλεγε και ο Διονύσης Σαββόπουλος «ήρθε η ώρα για ν’ αποφασίσεις με ποιον θα πας και ποιον θ’ αφήσεις».
 
* Ο κ. Δημ. Παπαβασιλείου είναι καθηγητής Οικονομικής Πολιτικής του ΤΕΙ Λάρισας
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass