ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Το Μνημόνιο και τα... κοστούμια του κ. Σαμαρά

Δημοσίευση: 01 Νοε 2010 1:12 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:36
Η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να «παραπονιέται» με όσους εν Ελλάδι την κατηγορούν ότι, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, θέτει «εκβιαστικά διλήμματα» στον ελληνικό λαό (με την απειλή περί πρόωρων εκλογών) αν δεν υπερψηφιστούν οι υποψήφιοι που η ίδια υποστηρίζει, καθώς στην ίδια γραμμή με τους επικριτές της κινούνται και το ΔΝΤ και οι διεθνείς αγορές.
Το ΔΝΤ, όπως έχει ήδη γραφεί, έχει διαμηνύσει την αντίθεσή του στην προοπτική των εκλογών, καθώς θα δημιουργηθούν έτσι συνθήκες πολιτικής αστάθειας, οι δε αγορές στο άκουσμα της απειλής περί εκλογών αντέδρασαν αναλόγως: Υπήρξαν ρευστοποιήσεις μετοχών και ομολόγων, τα δε διαβόητα spreads ανέβηκαν.
Αλλά και η ηγεσία της ΝΔ δεν θα πρέπει να «παραπονιέται», όταν η Αριστερά επιμένει να βάζει «στο ίδιο τσουβάλι» την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και να τονίζει πως ουσιαστικά τα δύο αυτά κόμματα, έχουν την ίδια στάση έναντι του Μνημονίου.
Η Ρηγίλλης, βεβαίως, απαντά, προβάλλοντας την αντιμνημονιακή της στρατηγική, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, στρατηγική την οποία έχει κάνει παντιέρα ο Αντώνης Σαμαράς και πιστεύει πως, με βάση αυτή τη στρατηγική του, θα διαμορφωθεί ευρύ κοινωνικό ρεύμα κατά του Μνημονίου.
Όμως, η αντιμνημονιακή στάση της ΝΔ δεν είναι ίδια με αυτήν της Αριστεράς, η οποία, άλλωστε, δεν έχει, εξ αυτής της στάσεώς της, να χάσει τίποτα.
Αντίθετα μπορεί να κερδίσει ψήφους, αφού η κοινωνία δεν στηρίζει το Μνημόνιο, απλώς και προς το παρόν, το υφίσταται και δείχνει να το ανέχεται, αλλά, οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι μπορεί να εκδηλώσει την αντίθεσή της με αντισυστημική ψήφο (ή με αποχή) στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή να καταψηφίσει όσους, «με νύχια και με δόντια», στηρίζουν αυτή τη συμφωνία με την Τρόικα.
Ο Α. Σαμαράς, λοιπόν, ο οποίος φοβάται (και αυτός) την αποχή και την αντισυστημική ψήφο, επιμένει, όταν απευθύνεται στην κομματική του βάση, στην αντιμνημονιακή του στρατηγική και έχει πολλάκις επικριθεί ως λαϊκιστής, καθώς στην ουσία στηρίζει το Μνημόνιο.
Ο αρχηγός της ΝΔ, στις προεκλογικές εμφανίσεις του, επιμένει να τονίζει - κάτι που είναι αληθές – ότι, δηλαδή, το Μνημόνιο έχει προκαλέσει λαϊκή κατακραυγή και είναι επώδυνο για τον τόπο, άδικο για το λαό και αναποτελεσματικό, προσθέτει δε πως η χρεοκοπία στην ανάπτυξη οφείλεται «στο Γ. Α. Παπανδρέου και το Μνημόνιό του».
Ωστόσο, ο αρχηγός της αντιπολιτεύσεως, όταν βρίσκεται στις Βρυξέλλες, φορά το «ευρωπαϊκό κοστούμι» του, καθώς μάλιστα γνωρίζει πως τα κόμματα του ΕΛΚ (όπου ανήκει η ΝΔ) στήριξαν το Μνημόνιο και το δάνειο των 110 δισ. που δόθηκε στην Ελλάδα από την Τρόικα.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφριντ Μαρτένς, ο αρχηγός της ΝΔ τόνισε ότι το σαφές μήνυμα είναι πως το κόμμα του «έχει στηρίξει αποφασιστικά μέτρα και ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές, για την επίτευξη της δημοσιονομικής πειθαρχίας».
«Άλλωστε, το κόμμα μας ξεκίνησε τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση και τα υποστηρίζει τώρα από τη θέση της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε, αλλά, βεβαίως, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως «έχουμε σοβαρές αντιρρήσεις με ένα μίγμα πολιτικής, που επιτυγχάνει λιγότερο από 50% αποτελεσματικότητα ως προς τη μείωση του ελλείμματος, όπως έχουμε σοβαρές αντιρρήσεις με τα αλλεπάλληλα μέτρα περιοριστικής πολιτικής, που επιδεινώνουν την ύφεση μάλλον, παρά περιορίζουν το έλλειμμα».
Ανάλογες θέσεις εξέφρασε ο Α. Σαμαράς και προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, αλλά παρά τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις για το «μίγμα πολιτικής», είναι σαφές πως η ουσία βρίσκεται στη διαβεβαίωσή του ότι η ΝΔ «έχει στηρίξει αποφασιστικά μέτρα και ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές, για την επίτευξη της δημοσιονομικής πειθαρχίας».
Όμως, αυτά τα «μέτρα» και οι «αλλαγές για τη δημοσιονομική πειθαρχία», είναι η ουσία του Μνημονίου, όπως ουσία είναι και το γεγονός ότι η ηγεσία της ΝΔ, όσο κι αν δηλώνει ετοιμότητα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες (αν και εφόσον ο Γ. Παπανδρέου υλοποιήσει τον εκβιασμό του) δεν θέλει τις πρόωρες εκλογές.
«Η ΝΔ είναι εδώ, εάν ο κ. Παπανδρέου θέλει εκλογές», είπε ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά επισήμανε ότι το κόστος της επιλογής των εκλογών θα βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον πρωθυπουργό, ενώ έκανε λόγο για «βοναπαρτισμούς και λεονταρισμούς» από το Γ. Α. Παπανδρέου, τον οποίο κατηγόρησε ότι παίζει με τους θεσμούς.
Είναι προφανές, όμως, ότι το «ευρωπαϊκό» ήταν το μόνο «κοστούμι» το οποίο μπορούσε να φορέσει στις Βρυξέλλες, ο αρχηγός της ΝΔ, ώστε να γεφυρώσει και το χάσµα που έχει δημιουργηθεί ανάµεσα στο κόμμα του και τους εταίρους του στο ΕΛΚ. Χάσμα που δημιουργήθηκε, όταν οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, δηλαδή ο Πρόεδρος Σαρκοζί και η Καγκελάριος Μέρκελ (επιφανή στελέχη του ΕΛΚ) στήριξαν και προώθησαν το μηχανισμό στηρίξεως (δηλαδή το Μνημόνιο) ενώ, εν Ελλάδι, η ηγεσία της ΝΔ, φραστικά τουλάχιστον, εκδήλωνε την αντίθεσή της.
Βεβαίως, η ηγεσία της ΝΔ, λένε πολλοί αναλυτές, με την αντιμνημονιακή στάση της θέλει να είναι αυτή (για λογαριασμό της ελλαδικής πολιτικής τάξεως) που θα «εισπράξει» την αντιμνημονιακή στάση της κοινωνίας, ώστε να μπορεί να την ελέγξει και να μην είναι η Αριστερά αυτή, η οποία στις κάλπες (τις όποιες κάλπες – αυτοδιοικητικές ή βουλευτικές) θα εισπράξει την οργή της κοινωνίας.
Άλλωστε, όπως τόνισε ο Π. Παναγιωτόπουλος, εκπρόσωπος της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς, «ως παράγων του ελληνικού πολιτικού συστήματος, ως ένας εξαιρετικά ικανός και συγκροτημένος οικονομολόγος (σ.σ. δεν μπορούσε) να είναι κατά της δημοσιονομικής εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας! Για το όνομα του Θεού!».
Άλλοι πάλι, υποστηρίζουν πως το, εκ μέρους του Α. Σαμαρά, χαμήλωμα των τόνων, είναι πιθανόν να οφείλεται σε «συστάσεις» που του έγιναν από τους ομοϊδεάτες του στο ΕΛΚ. Ο Π. Παναγιωτόπουλος «απάντησε» πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, αντίθετα στις επαφές του αρχηγού της ΝΔ «το κλίμα υπήρξε τόσο θερμό, που ξεπέρασε και τις δικές μας προσδοκίες».
Όπως και να έχουν τα πράγματα, το θέμα είναι πως η ΝΔ, παρά τις όποιες ενστάσεις της, κινείται στην ουσία στην ίδια γραμμή στηρίξεως του Μνημονίου, όπως δε δήλωσε ο αρχηγός της «άλλωστε το κόμμα μας, ξεκίνησε τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα, όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση και τα υποστηρίζει τώρα από τη θέση της αντιπολίτευσης».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass