Πολιτική Ανάλυση

Από τις επιστολές-βόμβες στην κάλπη-«βόμβα»(;)

Δημοσίευση: 06 Νοε 2010 21:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:40
Σε συνθήκες άκρατης πολώσεως και συνεχών κομματικών αντιδικιών, οι πολίτες καλούνται να οδεύσουν σήμερα στις κάλπες προκειμένου να αναδειχθούν οι νέοι περιφερειακοί και δημοτικοί άρχοντες, που θα υλοποιήσουν την, επιδιωκόμενη από την κυβέρνηση, αναδιάρθρωση της Ελλάδος, όπως, άλλωστε, την προβλέπει το Σχέδιο «Καλλικράτης».
Την ίδια, όμως, στιγμή, οι διωκτικές αρχές παραμένουν σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», μετά το μπαράζ από «ύποπτα» δέματα, με εκρηκτικούς μηχανισμούς και προορισμό ξένες πρεσβείες, αλλά και ξένους ηγέτες (όπως ο Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί της Γαλλίας, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ της Γερμανίας και ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι της Ιταλίας) εξέλιξη, η οποία δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην ασφάλεια, άρα και στη διεθνή εικόνα της χώρας, εξέλιξη που αφ’ εαυτής εμπεριέχει μίαν εν δυνάμει (με άγνωστη, εισέτι, αφετηρία) στρατηγική αποσταθεροποιήσεως.
Επίσης, την ίδια στιγμή (και πέραν των όποιων σχεδίων αποσταθεροποιήσεως) υπάρχει και η (ούτως ή άλλως, αποσταθεροποιητική, όπως λένε οικονομικοί παράγοντες, αλλά και οι δανειστές της χώρας) απειλή του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου περί επισπεύσεως των βουλευτικών εκλογών, στην περίπτωση που ηττηθούν οι υποστηριζόμενοι από την κυβέρνηση υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ωστόσο, πάνω από όλα αυτά το μείζον για τον τόπο και τους πολίτες είναι το Μνημόνιο, που έχει αλλάξει με βάρβαρο τρόπο την ελληνική κοινωνία, είναι τα νέα μέτρα, τα οποία (παρά τις διαψεύσεις σκοπιμότητας) είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ληφθούν (αφού, όπως όλοι παραδέχονται, «δεν βγαίνουν τα νούμερα») και φυσικά τα ποικίλα σενάρια (που διαψεύδονται χλιαρά) για το ενδεχόμενο (ή πιθανότητα;) αναδιαρθρώσεως του χρέους της χώρας, εξέλιξη η οποία, σε απλά ελληνικά, σημαίνει, ελεγχόμενη πτώχευση.
Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ
Οι περισσότεροι αναλυτές έχουν ονομάσει αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως εκλογές της «συμφοράς» και της «αδιαφορίας», αλλά και εκλογές της πολώσεως, καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι πολίτες δεν φάνηκε να νοιάζονται για τα εκβιαστικά διλήμματα (περί εκλογών) που έχει θέσει ο Γιώργος Παπανδρέου, διλήμματα που, όπως προαναφέραμε, έχουν ενοχλήσει σφόδρα τους δανειστές της χώρας και δεν είναι λίγοι εκείνοι (ιδιαίτερα από τα κομματικά επιτελεία) που φοβούνται ότι θα υπάρξουν είτε υψηλά ποσοστά αποχής από τις κάλπες, είτε (και αυτό τρομάζει ιδιαίτερα την ελλαδική πολιτική τάξη, εν μέρει δε και τη λεγόμενη συστημική Αριστερά) μαζική αντισυστημική ψήφος.
Υποτίθεται, λοιπόν, ότι ως πολίτες προσερχόμαστε σήμερα (και την προσεχή Κυριακή) στις κάλπες για να εκλέξουμε τους νέους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, που, όπως προαναφέραμε, θα κληθούν να εφαρμόσουν το μεγάλο στοίχημα της κυβερνήσεως, τον «Καλλικράτη», αλλά είναι βέβαιο πως ουδείς σήμερα το βράδυ θα πει πως «νίκησε η Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, βλέποντας την άκρατη πολιτικοποίηση των εκλογών για τους ΟΤΑ, την οποία (του) επέβαλε ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, υποχρεώθηκε να ακολουθήσει και να υπερακοντίσει με το δίλημμα «εγώ ή το χάος», δηλαδή, επί της ουσίας, απείλησε με πρόωρες βουλευτικές εκλογές – ίσως και εντός του Δεκεμβρίου, λένε πολλοί – ώστε να εκβιάσει τους πολίτες, δηλαδή την κοινωνία, προκειμένου να υπερψηφιστούν οι εκλεκτοί της κυβερνήσεως για την Αυτοδιοίκηση.
Ωστόσο, αν χάσει, ιδιαίτερα σε μεγάλες περιφέρειες, δύσκολα θα μπορέσει να (μας) πει αυτό που είχε πει ο πατέρας του, ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν είχε χάσει το ΠΑΣΟΚ σε κάποιες αυτοδιοικητικές εκλογές, πως, δηλαδή, «νίκησε η Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου με την απειλή περί εκλογών (στην κυβέρνηση επιμένουν πως δεν μπλοφάρει) θέλησε κατ’ αρχήν να συσπειρώσει την κομματική του βάση, αλλά αν αυτό το πέτυχε ή όχι, θα φανεί σήμερα το βράδυ, όπως θα φανεί κι αν ο ίδιος θα επιμείνει στην απειλή για πρόωρες εκλογές ή θα εγκαταλείψει αυτό το ενδεχόμενο, ακόμη και στην περίπτωση, κατά την οποία τα αποτελέσματα θα υπολείπονται των προσδοκιών του ΠΑΣΟΚ.
Η επιλογή του εκβιασμού των ψηφοφόρων, όπως έχουμε ξαναγράψει, εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο, καθώς οι δανειστές της χώρας (ιδιαίτερα δε το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι) δεν θα ήθελαν αναστολή της εφαρμογής του Μνημονίου, καθώς αυτό σηματοδοτούν, στην παρούσα χρονική συγκυρία και για τουλάχιστον ένα δίμηνο, οι πρόωρες εκλογές, όπως, επίσης, σημαίνουν αναστολή της ψηφίσεως του νέου κρατικού προϋπολογισμού και φυσικά αναστολή των μέτρων, που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα τουλάχιστον για το 2011.
Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι εφόσον επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο για το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή η απώλεια των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον πρωθυπουργό να μην πραγματοποιήσει την απειλή των πρόωρων εκλογών.
Όμως, η δήλωση Παπανδρέου περί «συνάθροισης πολλών παραγόντων» αφήνει περιθώρια για πολλαπλές ερμηνείες: Αφορά το διεθνές περιβάλλον; Δηλαδή την εικόνα της χώρας στις αγορές; Αφορά την πολιτική ατμόσφαιρα που θα δημιουργηθεί, εφόσον η ΝΔ και τα λοιπά κόμματα της αντιπολιτεύσεως σημειώσουν υψηλά ποσοστά; Αφορά την αποσυσπείρωση του ΠΑΣΟΚ; Αφορά την αδυναμία να κυβερνήσει; Αφορά την αδυναμία του να υλοποιήσει τα προβλεπόμενα από το Μνημόνιο;
Προφανώς, όλα αυτά θα «συναθροιστούν», όπως θα συναθροιστεί – λένε πολλοί – και η όποια μελλοντική, εκτός Ελλάδος, πολιτική φιλοδοξία του σημερινού πρωθυπουργού...
«Ο πρωθυπουργός ποντάρισε τα ρέστα του κι αν τα εκλογικά αποτελέσματα είναι δυσμενή, θα βρεθεί ταπί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα έχει ο ίδιος ακρωτηριάσει πολιτικά τη δυνατότητά του να κυβερνάει, όπως μέχρι τώρα. Από θεσμικής απόψεως, βεβαίως, δεν θα αλλάξει τίποτα, αλλά η κυβέρνηση θα τεθεί σε τροχιά αποσταθεροποίησης. Εκ των πραγμάτων θα πυροδοτηθούν διαφοροποιήσεις όχι μόνο στο εκλογικό σώμα, αλλά πιθανότατα και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Αυτό, με τη σειρά του, ενδεχομένως να δρομολογήσει εξελίξεις και στην πολιτική σκηνή», ισχυρίζεται ο έγκυρος αναλυτής της «Καθημερινής» Σταύρος Λυγερός.
Στο δε «Βήμα» γράφτηκε πως ο Ιταλός σύμβουλος του πρωθυπουργού Τομάσο Σκιόπα επισήμανε στο Γ. Α., Παπανδρέου ότι θεωρεί πολύ σημαντικό στοιχείο πως στην Ελλάδα υπάρχει ασφαλής κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή απουσιάζουν μαζικές κοινωνικές αντιδράσεις όπως π.χ. στη Γαλλία, δηλαδή τον συμβούλεψε να μην κάνει εκλογές.
Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως Θόδωρος Πάγκαλος δήλωσε πως «εγώ έχω την αίσθηση ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, εφέτος ή του χρόνου, αλλά μπορεί να κάνω λάθος», ενώ την ίδια στιγμή κυβερνητικά στελέχη (όπως ο Α. Λοβέρδος και ο Πάνος Μπεγλίτης) διαφωνούν με την εκδοχή των εκλογών και άλλα στελέχη υποστηρίζουν πως ο Γιώργος Παπανδρέου όταν μιλά για εκλογές «δεν μπλοφάρει».
ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟ
Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς (έστω και με διαφοροποιήσεις εντός και εκτός Ελλάδος) επέμεινε στην αντιμνημονιακή του τακτική, η δε Αριστερά στη σκληρή στάση της κατά του Μνημονίου.
Η πόλωση κτύπησε κόκκινο και οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των κομμάτων δείχνουν να μην υπάρχουν.
Παρά ταύτα, ήδη πολλοί κάνουν λόγο (άλλοι, πάντως, ίσως και να το εύχονται) για τη συγκρότηση κυβερνήσεως, με τη συμμετοχή δυνάμεων, «προθύμων» να συμπράξουν στην κατεύθυνση του Μνημονίου ώστε να ξεπεραστεί η κρίση.
Ουδείς – το ξαναλέμε – μπορεί να προδιαγράψει ή να προβλέψει τη συμπεριφορά των πολιτών μπροστά στην κάλπη.
Αποχή ή αντισυστημική ψήφος;
Η αυριανή μέρα είναι βέβαιο πως θα είναι διαφορετική.
Αναμένεται να ανακοινωθεί από τη Eurostat το ύψος του ελλείμματος του 2009, να έλθει στην Ελλάδα ο Διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν (είναι βέβαιο πως θα μας τραβήξει το αυτί για τα όσα λέμε περί εκλογών) ακόμη θα έχουμε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011, πιθανώς δε (αν υπάρξουν και άλλα μέτρα ) θα έχουμε και την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την οικονομία (ως αντιπερισπασμό στα νέα μέτρα – δηλαδή, «δεν φταίω εγώ», θα μας πει η κυβέρνηση, αλλά η ΝΔ που «μας έφερε στο κατώφλι της χρεοκοπίας») και φυσικά (ελπίζουμε ότι ) θα έχουμε και την 3η δόση του δανείου.
Μέσα στο κλίμα αυτό, ίσως και σήμερα θα μάθουμε αν ο πρωθυπουργός θα υλοποιήσει την απειλή του για εκλογές, εκλογές τις οποίες η ΝΔ απεύχεται, αλλά λέει πως είναι έτοιμη να τις αντιμετωπίσει, αν και αντιλαμβάνεται πως δύσκολα θα τις κερδίσει...
Τα πράγματα δεν είναι διόλου απλά, όπως προαναφέρθηκε.
Άλλωστε, υπάρχουν ακόμη τα σενάρια για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και κυρίως αυτό της αναδιαρθρώσεως του δημοσίου χρέους.
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου δήλωσε στο CNN ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους δεν περιλαμβάνεται στην πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης».
Όμως, ο αποκαλούμενος και «λαγός» του Μεγάρου Μαξίμου, αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως Θ. Πάγκαλος, επί του ιδίου θέματος απάντησε στο «Βήμα»:
«Προτού φτάσουμε στην αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να τελειώσουμε με το έλλειμμα. Αλλά η δαιμονοποίηση της αναδιάρθρωσης που βλέπω σε ορισμένα γραπτά και σε λόγους πολιτικών είναι παράταιρη. Τα χρέη υπάρχουν για να αναδιαρθρώνονται. Μπορεί να το επιδιώξουμε ή να μας προταθεί και να μη μας συμφέρει να το αποτρέψουμε».
Συμπέρασμα; Δεν ξέρουμε τι θα ξημερώσει αύριο στον τόπο.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass