Εκπαιδευτικά

Τα κρυμμένα μυστικά της μάθησης!

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2010 21:29 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:48
Τι το θέλουμε, τάχα, το διάβασμα; Ώρες ατέλειωτες, ξενύχτια με αγωνία, με άγχος να διαβάζουμε στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο, στο Λύκειο, στο Πανεπιστήμιο, στις κατατακτήριες εξετάσεις, στα μεταπτυχιακά, στα ΑΣΕΠ, στις μετεκπαιδεύσεις, στην ενημέρωση και την διά βίου μάθηση, στις προαγωγές των στελεχών οργανισμών και επιχειρήσεων, στην ενημέρωση των επιστημόνων για τις καινούργιες προόδους και ανακαλύψεις...
Μια ζωή διάβασμα, μια ζωή αγώνας για μάθηση... Δεν φιλοτιμηθήκαμε να βρούμε τρόπο να «ξεπετάξουμε το διάβασμα». Είναι αδιαφορία μας; Είναι μαζοχισμός μας, να υποφέρουμε για ένα τέτοιο θέμα, που, απο στιγμή σε στιγμή, μπορεί να γίνει ένα ευχάριστο παιχνίδι, μια διασκεδαστική, πολύ χρήσιμη ενασχόληση; «ΞEΠΕΤΑΞΤΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ» είναι ακριβώς το σύστημα που μας μαθαίνει πώς να μαθαίνουμε.
Ας λυπηθούμε τις άπειρες ώρες που χάνουμε στο διάβασμα, τον κόπο μας, την ικμάδα μας που αναλώνεται άσκοπα, την αγωνία και τους φόβους μας αν θα μάθουμε ή όχι και αν θα αποδώσουμε αυτά που μάθαμε. Τώρα, παίζοντας στο διαδίκτυο και σχεδόν διασκεδάζοντας, θα έλεγα, στην ιστοσελίδα www.1stepsuccess.com , θα κοπιάσουμε μια φορά: ένα μήνα; Δώδεκα μήνες; αλλά θα λύσουμε δια παντός το πρόβλημα διάβασμα-μάθηση-απόδοση και επιτυχία στις εξετάσεις.
Εκτός αυτού, οι επιδεξιότητες και τα εφόδια που θα ενσωματώσουμε, θα μας φανούν πολύτιμα και σε άλλους τομείς της ζωής μας. Η αυτοπεποίθηση, που θα αποκτήσουμε, μας είναι απαραίτητη, όχι μόνον στις εξετάσεις, αλλά και στις σχέσεις μας και στον επαγγελματικό μας στίβο, και στις κοινωνικές μας συναναστροφές, να ενισχύουμε και να τονώνουμε τους πιο αδύνατους συνανθρώπους μας. Το γρήγορο διάβασμα μας εξοικονομεί χρόνο στην ενημέρωση και μας κάνει πρωτοπόρους.
Η μνήμη, θαυμάσιο εργαλείο για όλη μας τη ζωή! Είναι σημαντικό να μπορούμε να θυμόμαστε άμεσα αυτά που διαβάζουμε, αυτά που μαθαίνουμε και να τα συνδυάζουμε με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να απαντούμε σε ερωτήσεις ή να αναπτύσσουμε ένα θέμα. Όταν κάτι είναι βαρετό τι γίνετε; Το να διεγείρουμε όποτε θέλουμε το ενδιαφέρον μας και για τα πιο αδιάφορα θέματα, ακούγεται σχεδόν ακατόρθωτο! Κι όμως... Αφού υπάρχουν πράγματα που μας αρέσουν πολύ, υπάρχουν τεχνικές για να κάνουμε και αυτά που δεν μας αρέσουν, πιο ευχάριστα.
Η συγκέντρωση της προσοχής μας κάνει ικανούς να κυριαρχούμε αποτελεσματικά σε ό,τι επιδιώκουμε και επιχειρούμε. Η οργάνωση του λόγου, το θάρρος και η σιγουριά στον χειρισμό του είναι μοναδικά εφόδια, να γοητεύουμε και να είμαστε μεταδοτικοί στη διδασκαλία, στις διαλέξεις και στις συζητήσεις με τους φίλους μας ή τους συνεργάτες μας, και στον προφορικό και στον γραπτό λόγο. Όταν κατορθώνουμε να ελέγχουμε τον χρόνο και την αναβλητικότητα, τότε το κέρδος μας είναι πολλαπλάσιο, γιατί αξιοποιούμε το κάθε λεπτό αποδοτικά!
Μαθαίνοντας επίσης αν είμαστε οπτικοί, ακουστικοί ή κιναισθητικοί, καταλαβαίνουμε ευκολότερα πώς να μιλάμε στους συνανθρώπους μας στη «γλώσσα» που εκείνοι καταλαβαίνουν εύκολα και γρήγορα ώστε να έχουμε και καλύτερη κατανόηση και άμεση ανταπόκριση. Ας φανταστούμε τον εκπαιδευτικό να ξέρει και να μιλάει στον κάθε μαθητή στη γλώσσα του... Κερδίζει το ενδιαφέρον του κάθε μαθητή του! Ήδη του μετέδωσε το μάθημα και τον κατέκτησε. Το ίδιο μπορεί να συμβεί, μιλώντας στον σύντροφό μας ή στους συνεργάτες μας. Έτσι, η επικοινωνία μας γίνεται πιο ουσιαστική, φιλική και αποτελεσματική. Όλα αυτά και άλλα 140 εφόδια και ικανότητες, μπορείτε να αποκτήσετε, εγγραφόμενοι στην ιστοσελίδα με ελάχιστο κόστος, για ένα ολόκληρο χρόνο. Παίζοντας μαθαίνουμε...
* Ο κ. Δημήτριος Μπούκας είναι ψυχολόγους (www.1stepsuccess.com)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass