Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ

Αντίσταση ή υποταγή στην Ε.Ε.;

Δημοσίευση: 16 Ιαν 2010 21:05 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:11
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού κατά το 2009 ήταν απαράδεκτα υψηλό. Το ίδιο και το δημόσιο χρέος. Οπωσδήποτε αυτά πρέπει να διορθωθούν άμεσα, φροντίζοντας, όμως, πάνω απ’ όλα, για την ευημερία των ανθρώπων και όχι για την ευημερία των αριθμών και μόνο.
Φυσικά, δεν αγνοούμε ότι δεν είναι η χώρα μας η μοναδική στην Ευρώπη που αντιμετωπίζει παρόμοιες δυσκολίες. Όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. βράζουν λίγο - πολύ στο ίδιο καζάνι και αρκετά από αυτά βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα και μάλιστα σε πολύ κρισιμότερους δείκτες, όπως είναι η πορεία του Α.Ε.Π. τους.
Την Τετάρτη, π.χ. η Γερμανία ανακοίνωσε μείωση του Α.Ε.Π. της για το 2009 κατά 5%. Πρόκειται για δραματικό στοιχείο, γιατί συνιστά τη μεγαλύτερη μείωση του Α.Ε.Π. της Γερμανίας από το... 1932! Είναι ένα ανατριχιαστικά συμβολικό έτος, γιατί το επόμενο έτος ανέβηκε με εκλογές στην εξουσία ο... Χίτλερ!
Γύρω στο 4,8% θα κυμανθεί η μείωση του Α.Ε.Π. και στη Βρετανία. Αν διαβάσετε ότι και εκεί αυτή είναι η μεγαλύτερη μεταπολεμική μείωση του βρετανικού Α.Ε.Π., να ξέρετε ότι ο αρθρογράφος εννοεί όχι το Δεύτερο, αλλά τον... Πρώτο (!) Παγκόσμιο Πόλεμο, γιατί μεγαλύτερη μείωση είχε το βρετανικό Α.Ε.Π. το 1921, πριν από... ογδόντα χρόνια!
Δεν τα γράφουμε αυτά για να δικαιολογήσουμε τα ελληνικά χάλια, αλλά για να δείξουμε ότι τα οικονομικά προβλήματα είναι πολύ σοβαρότερα και μάλιστα σε χώρες υπεράνω υποψίας.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
Όσο για τα ελλείμματα, η κατάσταση στην υπόλοιπη Ε.Ε. επιδεινώθηκε, επίσης, πολύ γρήγορα. Το έλλειμμα της Ε.Ε. των «27» ήταν μόλις 2,3% το 2008. Μέσα στο 2009, όμως... υπερτριπλασιάστηκε και ξεπέρασε το 7%, ενώ το 2010 θα ανεβεί τουλάχιστον στο 7,5%.
Με άλλα λόγια, αν όντως η κυβέρνηση Παπανδρέου εκπληρώσει το στόχο της να μειώσει το ελληνικό έλλειμμα στο 8,4%, τότε θα απέχουμε ελάχιστα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ακόμη, όμως, και αν επαληθευτεί η εντελώς απαισιόδοξη πρόβλεψη της Κομισιόν και το ελληνικό έλλειμμα το 2010 παραμείνει στο ύψος του 12,2%, γιατί κανείς δεν λέει πως ούτε σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις;
Η Ιρλανδία, με την οποία μας έχουν ζαλίσει και στην οποία απαιτούν να μοιάσουμε, επειδή τη θεωρούσαν «μοντέλο» του νεοφιλελευθερισμού και τώρα την επαινούν ως υπόδειγμα υποτέλειας και υποταγής στις εντολές της Ε.Ε., θα έχει το 2010 έλλειμμα... 14,7%! Η Κομισιόν το λέει αυτό στις επίσημες προβλέψεις της, όχι εμείς.
Ακόμη και η κάποτε ισχυρή Βρετανία θα έχει έλλειμμα 12,9%, ενώ και η Λετονία (άλλο «μοντέλο» του νεοφιλελευθερισμού αυτή!) θα έχει έλλειμμα 12,8%.
ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΛΕΝΕ ΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ... «ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ»!
Το δημόσιο χρέος καλπάζει κι αυτό σε όλη την Ευρώπη. Το χρέος των χωρών της ζώνης του ευρώ ανερχόταν το 2008 σε 69,3% του Α.Ε.Π. τους κατά μέσο όρο. Δέκα ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες εκτινάχθηκε το 2009 και εκτιμάται ότι θα έκλεισε γύρω στο 78% (δεν έχουν βγει ακόμη τα τελικά στοιχεία). Τουλάχιστον στο 84% προβλέπεται ότι θα φτάσει φέτος, ενώ πάνω από πέντε εκατοστιαίες μονάδες υπολογίζεται ότι θα ανεβεί και του χρόνου, χωρίς καμία προοπτική μείωσης!
Όταν κανείς γνωρίζει, όμως, τα μεγέθη αυτά, δικαιολογημένα γίνεται έξαλλος όταν βλέπει τους Βορειοευρωπαίους, που βρίσκονται σε άθλια χάλια, να γράφουν με απίστευτη θρασύτητα χυδαία κείμενα, όχι μόνο εναντίον της Ελλάδας, αλλά και όλων των μεσογειακών χωρών, που υποτίθεται ότι αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της Ε.Ε., επειδή έχουν σπάταλα κράτη.
Φτάσαμε στο εξωφρενικό σημείο να μας αποκαλούν... «γουρούνια»! Δεν υπερβάλλουμε. Υποτίθεται ότι βρήκαν έναν έξυπνο τρόπο να τοποθετούν τα αρχικά των μεσογειακών κρατών με τέτοια σειρά (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία), ώστε τα αρχικά τους στα αγγλικά να σχηματίζουν τη λέξη «γουρούνια»! Portugal, Italy, Greece, Spain - «PIGS» ίσον «γουρούνια» στα αγγλικά!
Δεν πρόκειται έστω για κακόηθες αστείο κατώτατης υποστάθμης. «Έτος των γουρουνιών» ήταν π.χ. πριν από δέκα μέρες ο τίτλος κύριου άρθρου της σοσιαλιστικής (τρομάρα της!) βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν».
«Πώς θα μοιάζει το Έτος των Γουρουνιών;», αναρωτιόταν ρητορικά η αγγλική εφημερίδα και έδινε μόνη της την απάντηση: «Οι Νοτιοευρωπαίοι θα αρνούνται με πάθος ότι τα δεινά τους θα χειροτερεύσουν πολύ, παρ’ όλο που στο παρασκήνιο σημειώνεται φρενιτιώδεις σκηνές για να ελεγχθεί ότι η κατάσταση έχει ακριβώς έτσι».
Οι Άγγλοι λιμοκοντόροι, όμως, δεν μας λένε ότι η Βρετανία θα δανειστεί φέτος και του χρόνου περισσότερα από όσα είχε δανειστεί τα προηγούμενα... 300 (1) χρόνια για να μη χρεοκοπήσει.
ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ... «ΕΥΡΩ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ»
Όλη αυτή η φασαρία που κάνουν εναντίον της χώρας μας δεν αποσκοπεί στο να τρομάζει την κυβέρνηση Παπανδρέου και να συνετίσει τους Έλληνες για να βελτιώσουμε την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Το ενδιαφέρον τους είναι βαθύτατα υποκριτικό. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας, Βαγγέλης Βενιζέλος, οι Ευρωπαίοι «εταίροι» από τη μια μας πιέζουν για να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση «συσταλτική πολιτική περιορισμού των δημόσιων δαπανών», αλλά από την άλλη πιέζουν την κυβέρνηση να «διευρύνει τις αμυντικές δαπάνες»!
Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι από τη μια απαιτούν από την κυβέρνηση να μειώσει τα ελλείμματα με άγρια λιτότητα και περικοπή των δαπανών για την υγεία, την παιδεία κ.λπ. και από την άλλη απαιτούν να... αυξήσει τα ελλείμματα αγοράζοντας οπλικά συστήματα και κάθε είδους εξοπλισμό από αυτούς!
Έχουμε να κάνουμε με απίστευτους Φαρισαίους, με αρπακτικά που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα συμφέροντά τους.
Όσον αφορά δε στις προσπάθειες της κυβέρνησης Παπανδρέου να μειώσει τα ελλείμματα με χτύπημα της φοροδιαφυγής, μείωση της σπατάλης κ.λπ., τους αφήνουν παγερά αδιάφορους. Αυτοί πιέζουν την κυβέρνηση να μειώσει τα ελλείμματα μέσω... μείωσης (!) των μισθών και των συντάξεων, καθώς και με δραστική περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων, ενισχύσεων κ.λπ.
ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΗ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Δεν τους αρκεί η μείωση των μισθών μέσω της περικοπής των επιδομάτων, υπερωριών κ.λπ. Όχι. Για πολιτικούς, ιδεολογικούς και ψυχολογικούς λόγους θέλουν άμεση μείωση των μισθών και των συντάξεων. Γι’ αυτό και έχουν κυριολεκτικά λυσσάξει να μας επιβάλουν το μοντέλο της πλήρως υποταγμένης Ιρλανδίας.
Τι έγινε εκεί; Πέρυσι την άνοιξη, η κυβέρνηση περιέκοψε κατά 7% τους μισθούς όλων των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μόλις είδαν, όμως, ότι οι Ιρλανδοί εργαζόμενοι το αποδέχτηκαν, πήραν αέρα. Έτσι, στις 9 Δεκεμβρίου η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέες μειώσεις από 8% έως 15% στους μισθούς, που είχε ήδη περικόψει κατά 7%!
Η ιρλανδική κυβέρνηση μείωσε ακόμη και τα επιδόματα ανεργίας. Μείωσε και τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας, που προορίζονται για τους πιο φτωχούς από τους φτωχούς. Μείωσε τα επιδόματα για τα παιδιά, για τις γυναίκες, για κάθε κοινωνική ομάδα ή ασθενές κοινωνικό στρώμα.
Οι Ιρλανδοί εργαζόμενοι έσκυψαν και πάλι το κεφάλι. Τους είδαν έτσι υποταγμένους οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και όρμησαν πάλι πάνω τους: «Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών θα χρειαστεί να σφίξει ακόμη περισσότερο τα λουριά για να καταπραΰνει τις αγορές. Πρέπει να προχωρήσει σε πρόσθετες μειώσεις των μισθών», έγραψαν σε κύριο άρθρο τους.
Αυτή η οικτρή μοίρα της αέναης λιτότητας, με απεριόριστες μειώσεις των μισθών, περιμένει και τους Έλληνες εργαζομένους και, φυσικά, τους αγρότες και τους μικρομεσαίους, αν ο λαός μας αποδεχθεί το παράδειγμα των Ιρλανδών και το υιοθετήσει.
ΟΙ ΙΣΛΑΝΔΟΙ ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ!
Εκτός, όμως, από το παράδειγμα της υποταγής, υπάρχει και εκείνο της αντίστασης. Μας το δείχνει ο λιλιπούτειος λαός της Ισλανδίας, ο οποίος αποτελείται μόνο από 320.000 ανθρώπους.
Εκεί η δεξιά κυβέρνηση ακολούθησε έναν ακραίο νεοφιλελευθερισμό, που οδήγησε στη χρεοκοπία της χώρας μέσω της γιγάντωσης των ισλανδικών τραπεζών στο εξωτερικό. Έφτασαν οι ισλανδικές τράπεζες να έχουν τζίρο... έντεκα φορές το Α.Ε.Π. της Ισλανδίας! Έτσι, όταν χρεοκόπησαν οι τράπεζες, παρέσυραν στη χρεοκοπία και τη χώρα.
Πέρυσι την άνοιξη, οι εξεγερμένοι Ισλανδοί έδιωξαν κλοτσηδόν την υπεύθυνη για τη χρεοκοπία δεξιά κυβέρνηση. Εξέλεξαν μια κεντροαριστερή κυβέρνηση, για να βρει προοδευτική διέξοδο από την κρίση, αλά αυτή τους πρόδωσε. Υπέκυψε στις ασφυκτικές πιέσεις και στους εκβιασμούς των Άγγλων και συμφώνησε να πληρώσει η Ισλανδία ως χώρα ένα χρέος περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που άφησε μια ιδιωτική ισλανδική τράπεζα σε Άγγλους και Ολλανδούς καταθέτες. Μόνο που αυτό το ποσό ισοδυναμεί με το... 40% του σημερινού Α.Ε.Π. της Ισλανδίας και αναλογεί χρέος σχεδόν 20.000 δολαρίων για κάθε Ισλανδό! Οι Ισλανδοί τραπεζίτες τσέπωσαν τα αμύθητα κέρδη και ο ισλανδικός λαός καλείται να πληρώσει τις ζημιές!
Εξεγέρθηκαν και πάλι οι Ισλανδοί. Αυτή τη φορά κατά της κεντροαριστερής κυβέρνησης και της συμφωνίας που αποδέχτηκε. Πάνω από το 70% των Ισλανδών απορρίπτει τη συμφωνία.
Ο δεξιός πρόεδρος της χώρας συμμορφώθηκε προς τη θέληση του λαού, αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία - νόμο που είχε περάσει από τη Βουλή και παραπέμπει το θέμα σε δημοψήφισμα. Πανικόβλητη τώρα η ισλανδική κυβέρνηση προσπαθεί να διαπραγματευτεί καλύτερη συμφωνία με τους Άγγλους, ώστε να μην πάει στο δημοψήφισμα, όπου ο θρίαμβος του «όχι» είναι βέβαιος, πράγμα που θα συνεπιφέρει και την ανατροπή της κυβέρνησης!
Οι Έλληνες, τι θα διαλέξουμε; Το παράδειγμα των υποταγμένων Ιρλανδών ή των ανυπότακτων Ισλανδών;
Η επιλογή είναι δική μας, όπως και οι συνέπειές της.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass