Πολιτική

Το παιχνίδι με τον «Νέο ΕΛΓΑ»

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2010 2:48 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:13
Η εμπλοκή που προέκυψε μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Κομισιόν εξαιτίας του διαβόητου «πακέτου Χατζηγάκη» των 500 εκ. € είναι αρκετά γνωστή.
Ακόμη και σήμερα, η Κομισιόν δεν έχει κλείσει τον φάκελο με τις έκτακτες αποζημιώσεις του περασμένου έτους. Οι Κοινοτικοί επιμένουν να μας τις χρεώσουν ως ενισχύσεις, που δόθηκαν καθ’ υπέρβασιν των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί της απαγόρευσης εθνικών επιδοτήσεων. Οι τελευταίες, μάλιστα, πληροφορίες κάνουν λόγο για επίμονη διύλιση των στοιχείων του φακέλου, μολονότι έχουν δοθεί από την ελληνική πλευρά εκθέσεις που πιστοποιούν την ποιοτική υποβάθμιση, και συνεπώς τη ζημιά, των προϊόντων.
Έτσι, η περιπέτεια με το «πακέτο Χατζηγάκη» οδήγησε τη χώρα μας να υποσχεθεί στους κοινοτικούς ριζικές αλλαγές στον μηχανισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, η νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ είπε στην Κομισιόν ότι ο ΕΛΓΑ θα αλλάξει και, πλέον, θα δίνει αποζημιώσεις με «νέο ασφάλιστρο», προφανέστατα υψηλότερο από το σημερινό 3% για τη φυτική παραγωγή και το 0.5% για τη ζωική παραγωγή.
Με άλλα λόγια, το ΥΠΑΑΤ έβαλε «ενέχυρο» τον «Νέο ΕΛΓΑ», προκειμένου να σταματήσουν οι Βρυξέλλες να ασχολούνται με το «πακέτο Χατζηγάκη».
Συνεπώς, το μάρμαρο θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι Ελληνες γεωργοί και κτηνοτρόφοι, χωρίς ο εμπαιγμός τους να έχει τέλος, αφού ό,τι τους δίνει η μία Κυβέρνηση με το ένα χέρι, έρχεται η επόμενη και τους το παίρνει με το άλλο.
Και το παιχνίδι αυτό στις πλάτες των αγροτών θα συνεχίζεται αενάως, όσο δεν αντιμετωπίζονται τα ουσιώδη προβλήματα και δεν επαναπροσανατολίζονται οι στρατηγικές παράμετροι του αγροτικού τομέα της οικονομίας. Οι αγρότες μας είναι καταδικασμένοι να περιστρέφονται μέσα σε ένα φαύλο κύκλο αδιεξόδων, όσο οι κυβερνώντες ακολουθούν μια διαχειριστική και όχι μια ανατρεπτική των πραγμάτων οπτική, που θα επιφέρει πολλαπλές εξυγιαντικές ρήξεις με το αρρωστημένο παρελθόν.
 
Ο Αστέριος Ροντούλης είναι βουλευτής Λάρισας του ΛΑΟΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass