Η «Βουλή των Μυρίων»

Δημοσίευση: 21 Ιαν 2010 2:52 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:14
Εκχύλισμα Δημοκρατίας και ευωδία πολιτική διαχύθηκε στην ιστορική αίθουσα της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων, στην οδό Σταδίου 13 στην Αθήνα, στον απόηχο των πολύσημων ομιλιών της Ημερίδας της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών για τη «Βουλή των Μυρίων» της Μεγαλόπολης της αρχαίας Αρκαδίας.
Το τετρασέπαλο «πήγμα» τηλέκλειτων ταράκτορων τελεσιών της επιστήμης και της πολιτικής απέδωσε βαθύριζο αθησαύριστο αμητό, για όλους όσοι παρευρέθησαν στις 15 Δεκεμβρίου 2009 στη λαμπρή εκδήλωση-σταθμό, για το Αρκαδικό ακροπύργιο του Κοινοβουλευτικού και της Δημοκρατίας γενικότερα στην αρχαία Ελλάδα.
Ο Επίτιμος Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Ευάγγελος Μαχαίρας, με όσα εξέθεσε για τη «Βουλή των Μυρίων» και ο Δρ του Πανεπιστημίου Μονάχου – Ομότιμος Καθηγητής της Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών κ. Πέτρος Θέμελης με το θέμα: «Μεγαλόπολη-Μεσσήνη, βίοι παράλληλοι» που παρουσίασε, άνοιξαν τον κύκλο των ομιλιών στο κατάμεστο Αμφιθέατρο.
Στη συνέχεια ο Δρ Κοινωνιολογίας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου lndianapolis, Δικηγόρος-Πολιτικός Επιστημών και πρ. Πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Φίλιππος Νικολόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η λειτουργία και η αποτελεσματικότητα της «Βουλής των Μυρίων» και οι αρχές της άμεσης Δημοκρατίας» και ο Δρ. Φιλοσοφίας, Ομότιμος Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Πειραιώς, Φιλόλογος και Δικηγόρος κ. Παναγιώτης Κυριακόπουλος με θέμα: «Το Κοινόν των Αρκάδων» έκλεισαν τον κύκλο των ομιλιών.
Οι επίλεκτοι ομιλητές με την επιστημοσύνη τους ανέταμον τις πολυσήμαντες διαστάσεις της «Βουλής των Μυρίων» του 4ου αι. π.Χ. και με τους πνευματικούς προβολείς τους διαπέρασαν τις χιλιετίες και εψηλάφησαν το «Ναό της Δημοκρατίας» ανάγλυφα, όσο και την εποχή εκείνη, αξιοποιώντας στο έπακρον όλα τα δεδομένα.
Τα άγνωστα και απρόσμενα που αποκαλύφθηκαν και «ανασύρθηκαν» κάτω από αλλεπάλληλα άυλα στρώματα λήθης, εξέπληξαν για την τεράστια πολιτική και δικαιοπρακτική νομική προσφορά στη Δημοκρατία των Αρκάδων της Μεγαλόπολης στην αρχαιότητα, αφήνοντας έντονη ώσμωση για τις πράξεις συμφωνιών και συνθηκών πολέμου και ειρήνης ή συμμαχίας, καθώς και της συστηματικής εκλογής αρχόντων.
Όλα αυτά, συγκροτούν σοβαρή απαρχή βαθειάς έρευνας και επιτάσσουν επιστημονικές εξαντλητικές αναζητήσεις, για να απενδυθούν τους άρραφους χιτώνες της άγνοιας και της αδιαφορίας και να αφήσουν να έρθουν στα φώτα της γνώσεως οι ανεκτίμητες αξίες τους, για την ανέλιξη του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Η Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών χαράσσει ανοίγματα, κατεδαφίζει τείχη αμάθειας, εγκαθιστά φωτεινούς οδοδείκτες και υψώνεται πρόδρομος στην ανάγκη διοργάνωσης ειδικών διεθνών επιστημονικών αδήριτων πλέον Συμποσίων, για την επιτακτικά επιβεβλημένη ανάδειξη και σωστή αποτύπωση των ιχνών ιδρώτα και αίματος της διαδρομής της Δημοκρατίας και όλων των πτυχών των μορφών της, μέσα από τις σκοτεινές σήραγγες και τις μεστές αλγηδόνες, ατραπούς της πορείας της, ανά τους αιώνες της ιστορίας της καθώς και τα λιγοστά, αλλά δημιουργικά φωτεινά περάσματά της.
Οφείλουμε να εκφράσουμε τα συγχαρητήριά μας στον αθαμβή και οραματιστή Πρόεδρο της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών κ. Ηλία Στασινό και στα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου για την οργάνωση της Ημερίδας και στους κ. Ομιλητές για τις εμπεριστατωμένες ομιλίες τους.
Κρίνουμε επιβεβλημένο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Πολιτεία, το Ίδρυμα της Βουλής και το Κοινοβούλιο της Ευρώπης να στηρίξουν την προσπάθεια που καταβάλλει η Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών για την εξέλιξη της Δημοκρατίας και του πολιτισμού.
Κωνσταντίνος Κουμπέτσος Κλασικός Φιλόλογος-Δημοσιογράφος
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass