Ο ξεσηκωμός των αγροτών και η χρεοκοπία της πολιτικής

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2010 2:11 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:14
Σε παλιότερες αγροτικές κινητοποιήσεις είχε ειπωθεί από στόματος νεαρού αγρότη της Βόρειας Ελλάδας η φράση: «Το μέλλον μας φοβίζει...». Λόγια διαχρονικά και επίκαιρα. Που συνεκίνησαν και συγκινούν το πανελλήνιο. Γιατί απηχούν όχι μόνον το φόβο και την αγωνία της αγροτιάς, αλλά και ολόκληρης σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας: Του μικρομεσαίου, του επαγγελματία, του εργαζόμενου, του άνεργου νέου.
Και ο φόβος αυτός γίνεται μεγαλύτερος ακόμα από την υπάρχουσα οικονομική κρίση. Αυτή που χτυπά δυνατά και ανελέητα τη χώρα μας. Γιατί τη βρήκε εντελώς απροετοίμαστη. Ανοχύρωτη. Ανήμπορη να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις της. Αφού δεν υπάρχει καμία υποδομή άμυνας. Κανένας προγραμματικός διαρθρωτικός, υλικοτεχνικός και εκπαιδευτικός σχεδιασμός αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων.
Και πώς να υπάρχει, αφού σ’ όλους σχεδόν τους τομείς της εθνικής μας οικονομίας λειτουργούν ελλειμματικά; Πώς να μην υποστούμε τις οδυνηρότερες συνέπειες, αφού το κράτος αυτό, διαχρονικά εργάζεται απρογραμμάτιστα και με συνταγή πελατειακού χαρακτήρα; Πώς να μην είμαστε ο αδύναμος κρίκος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού ανέκαθεν στηριζόμαστε στον έξωθεν δανεισμό; Πώς να μη βουλιάζει μέρα με τη μέρα η ελληνική οικονομία, όταν η εγχώρια παραγωγή μαραζώνει; Όταν όλο το σύστημα έχει χρεοκοπήσει;
Να, γιατί φωνάζει ο Έλληνας αγρότης. Γιατί βλέπει την ανημπόρια του. Τη φτώχεια του. Γιατί είναι μόνος του. Απροστάτευτος. Συντηρούμενος με ασπιρίνες και μικροβοήθειες. Ενθυμίζουσες τη συμπεριφορά των προηγμένων οικονομικά χωρών, στους πεινασμένους λαούς του τρίτου κόσμου. Που αντί να τους μαθαίνουν και να τους εκπαιδεύουν. Πώς να εκμεταλλεύονται οι ίδιοι τον τόπο τους, ταΐζουν αυτούς με ψίχουλα για να τους έχουν εσαεί εξαρτωμένους. Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με την ελληνική γεωργία. Αντί να εκσυγχρονίζουν αυτήν και τους αγρότες, συντηρούν τη φτώχεια τους με τη μεγάλη υποτίμηση των γεωργικών προϊόντων στην παραγωγή και τις πολύ υψηλές τιμές στην κατανάλωση. Και είναι τόσο μεγάλη η απόκλιση των τιμών αυτών στην αγορά, που όμοιά της δεν υπάρχει σε καμιά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν γνωρίζω, αν υπάρχει και σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Η κερδοσκοπία μέχρι τώρα τουλάχιστον είναι τελείως ασύδοτη. Και αυτό πρέπει να το προσέξει πολύ καλά, η νέα κυβέρνηση. Για να σταματήσει έτσι η καταπάτηση του δικαίου και της ηθικής. Για να πάψει επιτέλους αυτό το κράτος να παρακολουθεί άφωνο και άπραγο. Αλλά να παρεμβαίνει δυναμικά σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης του πολίτη. Αυτή που θυσιάζει αυτόν στο βωμό του ελεύθερου ανταγωνισμού. Καλύτερα του ψεύτικου ανταγωνισμού, αφού μετρημένες εταιρίες ελέγχουν την παραγωγή και τη διακίνηση βασικών αγαθών στη χώρα μας. Τα καρτέλ οργιάζουν και εμείς μιλάμε για ελεύθερο ανταγωνισμό που θα λειτουργήσει υπέρ του πολίτη.
Καυμένε, αγρότη για να δεις άσπρη μέρα πρέπει αυτός ο τόπος να ξεβρωμίσει από τα κυκλώματα των πάσης φύσεως μεσαζόντων που κυριολεκτικά σου πίνουν το αίμα σου. Και αυτό θα το πετύχεις, αν εσύ ο ίδιος γίνεις μετερίζι αντιμετώπισης κάθε προσπάθειας εκμετάλλευσης και διασυρμού του αγώνα σου. Ένας αγώνας που γίνεται όχι μόνον για το δικό σου συμφέρον, αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού. Για να μην σε φοβίζει το μέλλον. Για να υπάρχει περισσότερη δικαιοσύνη. Για να μην ξεριζωθείς από τον τόπο σου.
Γι’ αυτό λοιπόν ο αγώνας σου είναι δίκαιος. Γιατί πολεμάς να εξαλείψεις το φόβο σου. Όχι μόνο του σήμερα, αλλά κυρίως του αύριο. Και αυτόν πρέπει να τον κάνεις ακομμάτιστα. Χωρίς να γίνεσαι πιόνι κανενός. Γιατί τα κόμματα νοιάζονται πρωτίστως για τον εαυτό τους. Για την άνοδό τους στην εξουσία.
Και μετά, ως συνήθως: αλλάζουν τροπάριο. Μακάρι τώρα ν’ αλλάξουν τα πράγματα. Ποιος δεν το θέλει; Αυτό, βέβαια, θα το δείξει ο χρόνος. Κατά συνέπεια για να κερδίσεις τη συμπάθεια όλου του ελληνικού λαού ο αγώνας σου πρέπει να είναι ακηδεμόνευτος. Προς αυτήν την κατεύθυνση αγκαλιασθείτε και παλέψτε ειρηνικά. Για να σταματήσει ο φόβος του αύριο. Δίνοντας έτσι μια άλλη προοπτική στα παιδιά σας και στα παιδιά όλου του ελληνικού λαού.
Και αυτός ο φόβος θα εξαλειφθεί, αν εκτός των άλλων ζητείστε την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της ελληνικής γεωργίας. Τη μετατροπή αυτού του τόπου με τις λίγες πεδιάδες, αλλά το πολύ ευνοϊκό κλίμα σε σύγχρονη ΕΔΕΜ. Ζητείστε σε εθνικό επίπεδο τον εκσυγχρονισμό σας. Τον προγραμματισμό, την εκπαίδευση και τη δημιουργία των αναγκαίων έργων αποταμίευσης του χαμένου νερού.
Αυτός είναι ο κύριος δρόμος για να καταστήσετε την παραγωγή σας διεθνώς ανταγωνιστική. Απολύτως ισχυρή στην αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων, αφού ο εκσυγχρονισμός της θα εξασφαλίζει την ποιοτική και ποσοτική της δυναμική σε διαρκή και μόνιμη βάση. Προς αυτήν την πρακτική θα πρέπει να κινηθεί όχι μόνον η βούληση της πολιτείας, αλλά και το μεράκι του αγρότη. Αυτό που θα δώσει διεθνώς ασυναγώνιστους πόντους στην ελληνική γεωργία. Γι’ αυτό ακριβώς ο αγώνας του αγρότη διαχρονικά έχει εθνικό χαρακτήρα. Γιατί, αφενός μεν αναδεικνύει την έλλειψη ουσιαστικής και παραγωγικής πολιτικής σ’ όλους τους τομείς της εθνικής μας οικονομίας, αφετέρου δε με την πρακτική αυτή προσπαθεί να αναστήσει την πνέουσα, τα λοίσθια ελληνική γεωργία. Μέσα όμως από τις δραστηριότητες αυτές παρουσιάζεται και το δικό του προσωπικό πρόβλημα. Το δικαίωμα για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Αυτό, βέβαια, αποτελεί δικαίωμα όλων των Ελλήνων. Να, γιατί οι αγώνες των αγροτών έχουν κοινωνική σημασία. Για να πάψουμε να φοβόμαστε το μέλλον.
Οι κινητοποιήσεις όμως αυτές για να διατηρούν την αξία τους θα πρέπει να κινούνται στα πλαίσια του δικαίου. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να προκαλούν ζημιογόνες παρενέργειες στη λειτουργικότητα των άλλων κοινωνικών ομάδων. Πολύ δε περισσότερο να μην καταλήγουν σε μορφή ακραίας επικινδυνότητας, σαν κι’ αυτή που ζήσαμε στην περιοχή του νομού Φθιώτιδας. Γιατί τότε το δίκαιο αρχίζει να αμφισβητείται. Αφού τίθενται εν κινδύνω ανθρώπινες ζωές. Και οι ζωές δεν αποτιμώνται με όλα τα καλά και τα δίκαια του κόσμου.
Αυτό ακριβώς θα πρέπει να προσέξουν οι ηγέτες των αγροτών. Την μη αμαύρωση του αγώνα τους. Και αυτό πρέπει να το δουν καλά. Ακόμα και με την αναθεώρηση των κλασικών μορφών πάλης. Για να αποφευχθεί κάθε περίπτωση δημιουργίας επικίνδυνων και θλιβερών καταστάσεων. Γι’ αυτό, λοιπόν, χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass