ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Να μειωθούν τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας για τα Άτομα με Αναπηρία

Δημοσίευση: 29 Ιαν 2010 1:12 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:16
Στο νέο υπό διαμόρφωση πλαίσιο για την αναπηρία, ο νομοθέτης με το νέο Δημοτικό Κώδικα, παρ.3 του άρθρου 202 του Ν. 3463/06, έδωσε τη δυνατότητα στα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια να ασκήσουν κοινωνική πολιτική υπέρ ευπαθών κοινωνικά ομάδων όπως είναι και τα άτομα με αναπηρία και να προχωρήσουν στη μείωση έως και 50%, ή στην απαλλαγή των δημοτικών φόρων ή τελών.
Στο πλαίσιο του ανωτέρω νόμου, στις αρχές του Απριλίου του 2009, ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Σαμουρέλης λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών, των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης και μεμονωμένα αιτήματα συμπολιτών μας, έφερε εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων για μείωση των τελών καθαρισμού και φωτισμού στην κύρια κατοικία κατά 50%, σε άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω (τυφλοί, κινητικά ανάπηροι, παραπληγικοί – τετραπληγικοί) καθώς και σε νεφροπαθείς τελικού σταδίου.
Ως γνωστόν, όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου συμφώνησαν με την πρόταση του Γιάννη Σάπκα και πρότειναν το ανωτέρω ευεργετικό μέτρο να εφαρμοστεί και για άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό απ’ τη δημοτική αρχή, η οποία τελικά απέσυρε την εισήγησή της και παρέπεμψε το θέμα για αργότερα.
Από τότε έως σήμερα, πέρασαν πάνω από εννιά μήνες, χωρίς όπως φαίνεται να υπάρχει διάθεση επαναφοράς του θέματος προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, παραπέμποντας το θέμα μάλλον στις καλένδες.
Επειδή οι εποχές που ζούμε είναι οικονομικά δύσκολες και τα δημοτικά τέλη και οι φόροι αποτελούν δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση για τα άτομα με αναπηρία τα οποία καθημερινά είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας, επαναφέρω το θέμα στην επικαιρότητα και παρακαλώ το Δήμο Λαρισαίων (πληθ. 132.779 κάτοικοι) να φέρει άμεσα το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί η απαλλαγή, ή η μείωση κατά 50% των τελών και φόρων για τα άτομα με αναπηρία, θα τα ανακουφίσει οικονομικά και παράλληλα θα ενισχύσει τον κοινωνικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Προσωπικά, προτείνω να συμπεριληφθεί ως κριτήριο για την απαλλαγή ή τη μείωση των δημοτικών τελών εκτός απ’ την παράμετρο της αναπηρίας και η παράμετρος του οικογενειακού εισοδήματος, κάτι που έχει εφαρμοστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίων Αναργύρων Αττικής (πληθ. 32.957 κάτοικοι), που μειώνει τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας για τα άτομα με αναπηρία ως εξής:
Α. Για τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό άνω του 67% και οικογενειακό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ, Πλήρης Απαλλαγή.
Β. Για τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και οικογενειακό εισόδημα από 14.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ, μείωση δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 50%.
Γ. Για τις οικογένειες που δύο μέλη τους είναι άτομα με αναπηρία, Πλήρης Απαλλαγή.
Παρόμοια μείωση ή πλήρη απαλλαγή αποφάσισαν και οι δήμοι Χαϊδαρίου (πληθ. 48.494 κάτοικοι), Αμαρουσίου (πληθ. 71.551 κάτοικοι), Ελασσόνας (πληθ. 14.291) και πάρα πολλοί άλλοι δήμοι της χώρας, ανακουφίζοντας έτσι οικονομικά τους δημότες τους που είναι άτομα με αναπηρία.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Γιατί ο Δήμος Λαρισαίων δεν μπορεί να πράξει κάτι ανάλογο;
* Ο Στέφανος Πάικος είναι αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας και μέλος της δημοτικής παράταξης «Λαρισαίων Πόλις-Αλλαγή Πορείας»
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass