4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2010 2:17 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:19
* Της Θέκλας Παρασκευούδη-Ατέση, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Περιβάλλοντος (Μ.Κ.Ο.), υπ. βουλευτής ΝΔ στο Νομό Λάρισας, μέλος Κ.Ε. της ΝΔ
Τέσσερις Φεβρουαρίου σήμερα, και είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου όπως έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση Κατά του Καρκίνου. Η ετήσια εκστρατεία ενημέρωσης δίνει έμφαση στην πρόληψη και στη διαπίστωση ότι το 43% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.
Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 11 εκατομμύρια νοσούν, το 70% των οποίων σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.
Δεν είμαι γιατρός, ούτε προσπαθώ να επέμβω σε πεδία με τα οποία δεν έχω ασχοληθεί. Ούτε θα μπω στη διαδικασία να αναφερθώ για το φάρμακο κατά του καρκίνου, που λέγεται ότι έχει ανακαλυφθεί. Χωρίς να αγγίξω λοιπόν τη σφαίρα της κινδυνολογίας, πιστεύω πως όλοι μας έχουμε γνωρίσει έστω ένα άτομο με αντίστοιχο πρόβλημα υγείας. Εξάλλου οι ίδιοι αριθμοί το αποδεικνύουν. Στα 16 εκατομμύρια ετησίως αναμένεται να φθάσουν διεθνώς τα κρούσματα καρκίνου το 2020, από τα 10,9 εκατομμύρια που ήταν το 2002, εάν οι σημερινές τάσεις αύξησης συνεχιστούν.
Σημαντικός είναι ο ρόλος της πρόληψης, καθώς δεν αναπτύσσουν καρκίνο όλοι οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση. Τα παραδείγματα ανθρώπων που προσβλήθηκαν χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου είναι πολλά. Διακοπή του καπνίσματος, πρόληψη της παχυσαρκίας, άσκηση, υγιεινή διατροφή, περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, εμβολιασμός κατά των ιών που προκαλούν καρκίνο (ΗPV, ηπατίτιδας) και αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων του περιβάλλοντος, όπως η ρύπανση της ατμόσφαιρας, τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στο νερό ή τις τροφές, οι διοξίνες ή τα χημικά απόβλητα είναι ορισμένα από τα ελάχιστα σημεία στα οποία οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή με απώτερο σκοπό την πρόληψη.
Βέβαια, στη σύγχρονη πραγματικότητα, όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το καθημερινό άγχος φαντάζουν υπερβολικά. Οι πρόγονοί μας πολύ σωστά είχαν αναφέρει το «...παν μέτρον άριστον...». Δεν είναι ανάγκη να φτάνουμε στα άκρα. Όμως με τη σωστή ενημέρωση καταρχήν και με τακτικές πρόληψης θέλω να ελπίζω πως έχουμε τη δυνατότητα να σκεφτόμαστε για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass