Παρενθέσεις

«Αμερικανική βοήθεια»

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2009 2:11 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:13
Τι ακούγεται πια, τι ακούγεται! Ο καθένας ό,τι θυμάται χαίρεται προκειμένου να «δέσει» τους λόγους και τις εκτιμήσεις σχετικά με το «αν» θα γίνουν ή δεν θα γίνουν εκλογές του Οκτωβρίου. Γιατί το Σεπτέμβριο, αν δεν καταλάβατε, τον αφήσαμε ήδη πίσω μας και πιάσαμε τον Οκτώβριο κιόλας.
Μεταξύ άλλων, ακούσαμε και αυτό: δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο, δηλαδή δεν πρόκειται να τις προκηρύξει ο Καραμανλής πρόωρες - γιατί είναι και ο μόνος που μπορεί να το κάνει - γιατί κλείστηκε, λέει, ραντεβού τον Οκτώβριο με τον Ομπάμα και θα πάει στην Ουάσινγκτον. Και σιγά τώρα μην αφήσει το «γάμο» - το ραντεβού με τον Ομπάμα - να πάει για «πουρνάρια», δηλαδή σε εκλογές. Όπου υπάρχει πιθανότης μαζί με τα πουρνάρια να φάει και μαύρο... χώμα και να καταλήξει σπίτι του.
Θυμάστε παλιά που λέγανε «έρχεται η αμερικανική βοήθεια»; Ε, κάπως έτσι και τώρα. Τότε, βέβαια, η αμερικανική βοήθεια ήταν λεφτά, ρούχα, τρόφιμα και τέτοια πράγματα, τέλος πάντων. Αναλώσιμα. Τώρα η «αμερικανική βοήθεια» είναι πολιτικού τύπου και με έναν αποδέκτη: τον Καραμανλή. Διότι εκτός του ότι δεν μπορεί να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο για να μην χάσει το ραντεβού με τον Ομπάμα, το ίδιο το ραντεβού με το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ θα του κάνει καλό. Όχι στην υγεία του, αλλά στο προφίλ του. Θα του προσδώσει ένα νέο πολιτικό ύφος προς εσωτερική κατανάλωση, τουλάχιστον για ένα διάστημα, και βεβαίως θα του δώσει και την ευκαιρία να θέσει επί τάπητος στον... «Κενυάτη Πρόεδρο» τα φλέγοντα εθνικά μας θέματα. Τώρα μάλιστα που έχουν λυσσάξει οι Τούρκοι και περνάμε μια ιδιαίτερα «φλογερή» περίοδο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, έχει και πολλά να πει και πολλά να ζητήσει. Και χώρια το Σκοπιανό και η διαρκής εκκρεμότητά του.
Το θέμα είναι ότι ο Ομπάμα τον Οκτώβριο προβλήθηκε ως ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο δεν πρόκειται να γίνουν τώρα πρόωρες εκλογές. Παρότι ο Γιώργος Παπανδρέου εξακολουθεί να τις ζητάει σε καθημερινή βάση. Τώρα μάλιστα άλλαξε και τροπάριο. Άφησε κατά μέρος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έπιασε την Οικονομία. Ζητάει πρόωρες εκλογές με αφορμή την πορεία της Οικονομίας, ενώ το ΠΑΣΟΚ γενικά εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να κλείσει προϋπολογισμό και θ’ αναγκαστεί να πάει σε εκλογές. Η κυβέρνηση πάλι ευελπιστεί ότι θα τα... κονομήσει από δεξιά κι αριστερά - κάτι υμιυπαίθριοι, κάτι εισφορές, κάτι το ’να, κάτι τ’ άλλο - και δηλώνει ότι δεν θα ’χει πρόβλημα με τον προϋπολογισμό. Και ’δω που τα λέμε και τι πρόβλημα να ’χει δηλαδή; Αφού κάθε φορά ο προϋπολογισμός που κλείνει κατά βάσιν πλασματικός είναι. Άρα πλασματικά μια χαρά μπορεί να κλείσει.
Ο Γ. Παπανδρέου, πάντως, λένε ότι άφησε τον Πρόεδρο κι έπιασε την Οικονομία, επειδή το πρώτο θέμα και προαναφέρθηκε και παρασχολιάστηκε αρνητικά από τότε που βγήκαν και οι συνταγματολόγοι και είπαν ότι είναι συνταγματικά... αδόκιμη η τακτική ΠΑΣΟΚ και ο Βενιζέλος βγήκε και του δημιούργησε πρόβλημα. Οπότε είπε να το αφήσει κατά μέρος για λίγο. Τώρα...
...Τώρα, υπάρχουν και σενάρια που λένε ότι μπορεί ο Γ. Παπανδρέου να ζητάει εκλογές, αλλά δεν τις θέλει κατά βάσιν γιατί δεν βλέπει αυτοδυναμία. Οπότε από τη μία συνεχίζει στην ίδια γραμμή και από την άλλη, κατευθύνει «μετρήσεις» που βγάζουν μεγάλη τη διαφορά της Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ για ν’ αποθαρρύνει τον Καραμανλή να αποφασίσει τυχόν αιφνιδιαστικές εκλογές το Φθινόπωρο. Κυκλοφορεί και αυτό.
Στην κυβέρνηση, πάλι, είναι διχασμένοι οι υπουργοί. Άλλοι μιλάνε για πρόωρες και άλλοι είναι φανατικά «κατά», ενώ ορισμένοι είναι «αναποφάσιστοι». Ό,τι και να λένε, πάντως, ο Καραμανλής αποφασίζει και αποφασίζει ταυτόχρονα και για το πολιτικό του μέλλον, οπότε η όποια απόφαση θα έχει σίγουρα ως γνώμονα και τη συγκεκριμένη παράμετρο.
Όσο πλησιάζει η Έκθεση της Θεσσαλονίκης, το πολιτικό θερμόμετρο θα ανεβαίνει και ο ανασχηματισμός θα έρχεται, να μου το θυμηθείτε. Για τα υπόλοιπα; Βλέπουμε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass