Παρεν-Θέσεις

Στα σημεία

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2009 2:39 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:26
...Οι «100 λόγοι για να μη με ψηφίσετε», θα μπορούσε να τιτλοφορείται η ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ. Κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη. Ο οποίος, κατά γενική ομολογία, ακόμη και των... άσπονδων φίλων του έκανε μια πολύ καλή παρουσία στη Θεσσαλονίκη. Τόσο το βράδυ της ομιλίας όσο και την επόμενη μέρα της συνέντευξης Τύπου. Που, αν είχε φροντίσει να είναι τόσο καλός πέρσι, ίσως δεν θα είχαν φτάσει τα πράγματα εδώ που έφτασαν ούτε για τον ίδιο ούτε για τη Νέα Δημοκρατία.
Εν πάση περιπτώσει όμως, τα μέτρα που εξήγγειλε στο πλαίσιο της ομιλίας του κάθε άλλο παρά θελκτικά και προεκλογικά μπορεί να τα χαρακτηρίσει κανείς. Σκληρή λιτότητα, σφίξιμο στο ζωνάρι και γενικώς το σύνθημα που απέπνεε ήταν: «σφιχτείτε γιατί χανόμαστε». Διόλου συνηθισμένη η ομιλία ούτε για την Έκθεση Θεσσαλονίκης, ούτε βεβαίως για την προεκλογική περίοδο και, αν μη τι άλλο, πέρασε ήδη στην ιστορία για την πρωτοτυπία της.
Πόνταρε, βέβαια, στην αντίστροφη ψυχολογία, αφού τα περιθώρια εκ των πραγμάτων είναι από στενά έως ανύπαρκτα. Μίλησε «τη γλώσσα της αλήθειας», όπως συνηθίζουν να λένε οι πολιτικοί, από τη μια εκθέτοντας την κατάσταση και από την άλλη εκθέτοντας μία προς μία τις προτάσεις της κυβέρνησης και του κόμματός του για την έξοδο από την κρίση. Και... και περιμένει να «συγκινήσει» κυρίως το εσωκομματικό του ακροατήριο, προκειμένου να επιτύχει την πολυπόθητη συσπείρωση και να... τσιμπήσει ό,τι μπορεί, αν μπορεί, απ’ όπου μπορεί.
Βέβαια, οι δημοσκοπήσεις που στο καπάκι ακολούθησαν έδειξαν ότι η βάση της Ν.Δ. δεν... συγκινήθηκε και τόσο. Τουλάχιστον έτσι αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις. Αλλά το θέμα είναι ότι μεταξύ των νεοδημοκρατών η παρουσία Καραμανλή στη Δ.Ε.Θ. έφερε την αναμενόμενη... ψυχική ανάταση, που ήταν απαραίτητη για την αναπτέρωση του ηθικού και βέβαια έπεται και συνέχεια.
Γιατί στην πραγματικότητα, ως προς τη ροή της προεκλογικής περιόδου, αλλά και τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, υπάρχουν δύο «σταθμοί» ακόμη, οι οποίοι θα παίξουν καταλυτικό ρόλο: η παρουσία του Παπανδρέου στη Δ.Ε.Θ. και το μεταξύ τους ντιμπέιτ.
Ο Κ. Καραμανλής με την ομιλία του στη Δ.Ε.Θ. ουσιαστικά πέταξε το γάντι στο ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε η «στρατηγική» της Ν.Δ. είναι να υπογραμμίζει και να... αποκαλύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι μόνο λόγια και δεν έχει λύσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την άρση του αδιεξόδου. Παρουσιάζοντας ο ίδιος συγκεκριμένα μέτρα (δυσάρεστα μεν, αλλά μέτρα), ουσιαστικά αναγκάζει τον Γ. Παπανδρέου να πράξει το ανάλογο το ερχόμενο Σάββατο. Σε διαφορετική περίπτωση θα φανεί «λίγος» και «αφερέγγυος». Οπότε την πραγματική «εικόνα» για τα αποτελέσματα της Έκθεσης (ας πούμε ότι και οι δύο δίνουν «εισαγωγικές» και γράφουν... έκθεση) θα τα ξέρουμε την ερχόμενη Δευτέρα, που θα υπάρχει η συγκριτική εικόνα.
Ο άλλος «σταθμός» είναι το ντιμπέιτ Καραμανλή - Παπανδρέου. Το οποίο γίνεται για πρώτη φορά μετά από χρόνια μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών (τελευταία είχε γίνει μεταξύ Σημίτη - Έβερτ, αλλά με «παράλληλους διαλόγους» και αν γίνει υπό όρους σχετικής ελευθερίας, αναμφίβολα θα είναι κρίσιμο. Εκεί η Ν.Δ. θεωρεί ότι το πεδίο είναι «προνομιακό» για τον Κώστα Καραμανλή. Διότι μπορεί μεν να έχει να υπερασπιστεί ή να απολογηθεί για την πολιτική της κυβέρνησής του, αλλά υπερέχει και στο χειρισμό και στην εκφορά τού λόγου, έναντι του Γ. Παπανδρέου και αυτό είναι κάτι που έχει φανεί σε κάθε περίπτωση, έστω και «παράλληλης» συνεύρεσης των δύο.
Σε κάθε περίπτωση, είναι με τα ευρήματα των μετρήσεων σαφές ότι η αυτοδυναμία είναι το βασικό ζητούμενο αυτών των εκλογών. Οι οποίες, απ’ ό,τι φαίνεται, θα κριθούν και στα σημεία αλλά και στη σημειολογία της προεκλογικής διαδικασίας.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass