ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Προβλήματα ηγετικού επιπέδου...

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2009 3:28 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:27
Τώρα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι οι οπαδοί και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ηγέτες των διαφόρων συνιστωσών του σφάχθηκαν μεταξύ τους...
Ξεφτιλίστηκαν στα έκπληκτα μάτια της κοινωνίας, αλλά και μεταξύ τους...
Μάλιστα κάποιος καρεκλοκένταυρος, σε κάποια θυελλώδη συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε στο σημείο να αποκαλέσει γελοίο - ποιον νομίζετε; Τον Μανόλη Γλέζο.
Ναι είπε γελοίο, κάποιος προφανώς γελοίος, τον, σύμφωνα με το στρατηγό Ντε Γκολ, «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».
Αφού, λοιπόν, τα έκαναν όλα αυτά κι αφού καταρχήν επέλεξαν να εμφανισθούν ως θλιβερός θίασος 11 ατόμων επί της πολιτικής σκηνής, κάποιος τους είπε πως ο εκλογικός νόμος θέλει κάποιον να είναι ο αρχηγός. Ο επικεφαλής.
Και έτσι αναγκάστηκαν – άλλωστε, ήδη, ο Αλέκος Αλαβάνος είχε δηλώσει πως δεν θα πολιτευτεί, αν και δεν διευκρίνισε για πόσο καιρό θα μείνει εκτός πολιτικής – να δεχθούν ως άτυπο επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα.
Συνεπώς μέχρι τις εκλογές οι ηγέτες και οι ηγετίσκοι του ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι.
Για μετά τις εκλογές δεν ξέρω τι θα κάνουν.
Όπως δεν μπορώ να ξέρω, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πετύχει την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση, αν ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι πρόεδρος του ΣΥΝ, αν θα τεθεί υπό κηδεμονία, αν θα παραιτηθεί, ή...
Μα και στη ΝΔ, ως προς τον αρχηγό τους, τώρα και μέχρι τις εκλογές οι «γαλάζιοι», μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι.
Ο Κώστας Καραμανλής μη μπορώντας να κάνει αλλιώς, αφού έριξε ίσως την πιο κρίσιμη ζαριά της πολιτικής του καριέρας, δήλωσε πως θα παραμείνει αρχηγός της «γαλάζιας» παρατάξεως ακόμη και στην περίπτωση ήττας στις εκλογές.
«Όχι, δεν παραιτούμαι», τόνισε ο Κ. Καραμανλής στο ερώτημα –που ήταν και από τα πρώτα που δέχθηκε στη ΔΕΘ - αν θα παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ, ακόμη και σε περίπτωση ήττας.
«Όσο αισθάνομαι χρήσιμος για τον τόπο, θα είμαι στην πρώτη γραμμή των αγώνων και των ιδεών μου», πρόσθεσε.
Τι δηλαδή είπε ο Κ. Καραμανλής;
Είπε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, αλλά για όσο θα αισθάνεται χρήσιμος για τον τόπο.
Ερώτημα αφελούς...
Θα αισθάνεται χρήσιμος αν η ΝΔ ηττηθεί και ο ίδιος αποδοκιμαστεί από το εκλογικό σώμα;
Επειδή δε αντελήφθη αυτήν την αντίφαση, ο πρωθυπουργός στο Mega, δήλωσε πως αν χάσει «θα είμαι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», αλλά έθεσε ως μοναδική προϋπόθεση «να τον θέλει ο κόσμος της παράταξης», προκειμένου να παραμείνει στην κομματική ηγεσία.
Το τι θα πράξει ο Κ. Καραμανλής μετεκλογικά το γνωρίζει (αν φυσικά το γνωρίζει ακόμη) μόνον ο ίδιος.
Το σίγουρο είναι πως σήμερα δεν θα μπορούσε παρά να δώσει τις απαντήσεις που έδωσε, ότι δηλαδή δεν παραιτείται.
Και δεν θα μπορούσε να δώσει άλλη απάντηση, γιατί δεν είναι δυνατόν ένας ηγέτης, σε ώρα μάχης, να δηλώνει a priori πως «θα την κάνει» αν χάσει τις εκλογές.
Άλλωστε, τέτοιοι εκβιασμοί μπορεί να έχουν πέραση σε κομματικά στελέχη, αλλά δεν (πρέπει να) έχουν πέραση στην κοινωνία και τους πολίτες.
Οι πάσης φύσεως επίδοξοι διάδοχοι του Κώστα Καραμανλή (και αυτοί είναι μάλλον γνωστοί – μιλάμε για την Ντόρα Μπακογιάννη, το Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Αντώνη Σαμαρά) έχουν δηλώσει νομιμοφροσύνη στον ηγέτη τους.
Αλήθεια, πιστεύει κανείς πως θα μπορούσαν να κάνουν αλλιώς;
Πιστεύει κανείς πως μεσούσης της προεκλογικής περιόδου θα μπορούσε κάποιος εξ αυτών να πει πως «ναι, αν χάσει ο Καραμανλής τις εκλογές θα τεθεί θέμα ηγεσίας»;
Μα αν το έλεγε τότε η ΝΔ θα είχε χάσει τον αγώνα πριν καν αυτός αρχίσει.
Από τα αποδυτήρια, όπως λένε στο ποδόσφαιρο...
Φαίνεται, όμως, αν λάβει κανείς σοβαρά υπόψη του κουβέντες διαφόρων «γαλάζιων» στελεχών, ότι δεν έχει πείσει τα στελέχη του ότι δεν σκέφτεται και την ώρα της αποχωρήσεώς του. Μάλιστα σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, από το «γαλάζιο» χώρο, την επομένη της συνεντεύξεώς του στο Mega, o Κώστας Καραμανλής άρχισε να γίνεται ηττοπαθής.
Ως εξ αυτού δεν έχουν κοπάσει οι υπόγειες διεργασίες στη ΝΔ, ενώ δεν είναι τυχαίο πως οι υπουργοί που επέδειξαν αυξημένη κινητικότητα στη Θεσσαλονίκη ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη και οι κ. Δ. Αβραμόπουλος, Α. Σαμαράς και Αρ. Σπηλιωτόπουλος.
Στις εφημερίδες γράφτηκε ότι μετά τη συνέντευξη στη ΔΕΘ, ο Κ. Καραμανλής πέταξε το κοστούμι του, φόρεσε τζιν και πουκάμισο και άφησε το ξενοδοχείο του οδηγώντας μάλιστα ο ίδιος.
Ήδη στα «γαλάζια» επιτελεία – γιατί προφανώς δεν είναι ένα, αλλά πολλά – σκέπτονται τρία εναλλακτικά σενάρια για το βράδυ των εκλογών:
1. Η ΝΔ υπολείπεται του ΠΑΣΟΚ μέχρι 3 μονάδες και δεν υπάρχει αυτοδυναμία. Τότε ο Κ. Καραμανλής παραμένει, πάει στις νέες εκλογές, προσπαθεί να αποψιλώσει τον ΛΑΟΣ και βλέπουμε...
2. Το ΠΑΣΟΚ κατακτά, έστω και οριακά την αυτοδυναμία, αλλά η διαφορά με τη ΝΔ παραμένει στα όρια των τριών μονάδων. Τότε ο Κ. Καραμανλής συγκαλεί έκτακτο συνέδριο και ζητεί την ανανέωση της ηγεσίας του κόμματος κάτι που (πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι) θα πετύχει και
3. Η ΝΔ ηττάται με διαφορά και το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει άνετη αυτοδυναμία. Στην περίπτωση αυτή, λένε στη ΝΔ, ο Κ. Καραμανλής θεωρείται βέβαιο ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία και θα ανοίξει τον δρόμο για τη διαδοχή του.
Είδατε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχηγοί;
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass