Πολιτική

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση: ένας πρώτος απολογισμός

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2009 0:34 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:29
Από τον Δημοσθένη Μαμμωνά
Από την αρχή της θητείας της η Κυβέρνηση έθεσε ως βασική προτεραιότητά της τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας. Ο νόμος 3655 της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης που ψηφίστηκε πέρυσι κινήθηκε σε τέσσερις άξονες:
1ος άξονας: οι ενοποιήσεις ταμείων
Ήταν φανερό ότι ένα Σύστημα με 133 μικρά και μεσαία Ταμεία, πολλά μάλιστα οργανωμένα σε επίπεδο επαγγελματικών κλάδων, συνιστούσε μία θνησιγενή δομή που οδηγούσε σε κατασπατάληση πόρων και σε αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου και εποπτείας. Το νέο τοπίο στην Κοινωνική Ασφάλιση περιλαμβάνει σήμερα 13 ισχυρούς Οργανισμούς, το μέγεθος και η οργάνωση των οποίων αποτελούν προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Συστήματος και τη θωράκισή του απέναντι στα δυσμενή δημογραφικά δεδομένα.
2ος άξονας: παραμετρικές αλλαγές
Η Κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει σε μια σειρά παραμετρικών ρυθμίσεων χωρίς να θίγονται ώριμα δικαιώματα, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οι αλλαγές ξεκινούν μετά το 2013. Προχωρήσαμε, επίσης, σε ρυθμίσεις για την αποθάρρυνση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αντίστοιχα στην ενθάρρυνση της εθελούσιας παραμονής στην εργασία με χορήγηση οικονομικών κινήτρων για παραμονή πέραν των γενικών ορίων συνταξιοδότησης.
3ος άξονας: Ίδρυση ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης γενεών
Συστήθηκε το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών. Αυτό είναι κάτι σαν τον «κουμπαρά» του ασφαλιστικού συστήματος, στον οποίο αποταμιεύουμε έσοδα από άλλες πηγές προκειμένου, όταν το Σύστημα θα έχει ανάγκη χρηματοδότησης, να έχει τους πόρους που θα απαιτηθούν. Είναι ένα δώρο της γενιάς που φεύγει στις γενιές που έρχονται.
4ος άξονας: Η προστασία της μητρότητας
Επεκτείναμε την προστασία της εργαζόμενης μητέρας με ρυθμίσεις που ενισχύουν την κυβερνητική πολιτική για συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής θεσπίζοντας ειδική παροχή προστασίας μητρότητας με επιπλέον άδεια 6 μηνών, μείωση κατά 50% ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο, πλασματικό χρόνο μέχρι και 5 χρόνια για τη μητέρα. Πρακτικά, η εργαζόμενη μητέρα μένει κοντά στο παιδί της για 1 ολόκληρο χρόνο με μισθό και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, όταν ακριβώς το παιδί την έχει ανάγκη. Πάνω από 18.000 μητέρες έκαναν ήδη χρήση του δικαιώματος αυτού.
Η εφαρμογή του νόμου 3655
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση εφαρμόζεται πλήρως: για την υλοποίηση του Νόμου εκδόθηκαν μέχρι σήμερα πάνω από 300 Υπουργικές Αποφάσεις και εγκύκλιοι. Απαιτήθηκε τεράστια και συστηματική προσπάθεια, ιδιαίτερα στον τομέα των ενοποιήσεων, όπου υπήρχε, παράλληλα, η υποχρέωση να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του Συστήματος, να καταβληθούν συντάξεις και να δοθούν παροχές υγείας. Σημειώνω μόνο μερικά από τα στάδια, από τα οποία πέρασε η εφαρμογή του νόμου:
1. Στέγαση και τοποθέτηση προσωπικού
Έχει ολοκληρωθεί η στέγαση των Κεντρικών υπηρεσιών όλων των νέων Ταμείων καθώς και η τοποθέτηση του συνόλου του προσωπικού. Οι νεοσυσταθείσες «οριζόντιες» Διευθύνσεις (Διοίκηση – Οικονομικό - Επιθεώρηση – Πληροφορική) λειτουργούν κανονικά.
2.  Ενιαία λογιστήρια και οικονομική οργάνωση
Σε όλα τα νέα Ταμεία λειτουργούν κανονικά τα ενιαία λογιστήρια ενώ οι νέοι Κανονισμοί οικονομικής οργάνωσης και λογιστικής λειτουργίας θα είναι σύντομα έτοιμοι. Ολοκληρώνεται η αναβάθμιση των λογιστηρίων, έτσι ώστε να υπάρχει αξιόπιστη εικόνα εσόδων και δαπανών σε καθημερινή βάση.
3. Κανονισμοί υγείας και συμβάσεις με παρόχους
Ήδη, με βάση εξουσιοδότηση του Νόμου, στο Ταμείο των εργαζομένων στα ΜΜΕ υιοθετήθηκε νέος, ενιαίος Κανονισμός, με αναβάθμιση των παροχών, όπως ακριβώς η πολιτική δέσμευση της Κυβέρνησης, πρακτική που θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα νέα Ταμεία. Επιπλέον, ολοκληρώνεται η υπογραφή ενιαίων Συμβάσεων με τους παρόχους υγείας καθώς και η σύσταση ενιαίων πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων υγειονομικών επιτροπών.
4. ΑΜΚΑ και Μηχανογράφηση των Ασφαλιστικών Οργανισμών
Ο μοναδικός Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) αποτελεί το θεμέλιο λίθο, πάνω στον οποίο θα στηριχτεί η πληροφοριακή υποδομή των Ταμείων. Με βάση τον ΑΜΚΑ απλοποιούνται οι συναλλαγές του πολίτη και αναδεικνύονται μέσα από διασταυρώσεις όσοι απομυζούν το σύστημα από πόρους. Οι αποδόσεις μέσω των ΚΕΠ και των Ασφαλιστικών Ταμείων έχουν σήμερα υπερβεί τα 8,5 εκατομμύρια, ενώ πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες έχουν προσέλθει για την επικαιροποίηση των στοιχείων τους. Η ανταπόκριση υπήρξε μεγάλη και συνεχίζεται. Το έργο που επιτελείται είναι τεράστιο και αποτελεί επένδυση στην εξυπηρέτηση του πολίτη.
Αλλάζουμε με όραμα το Μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης
Η αντιπολίτευση καταστροφολογεί. Επί μακρό χρόνο επιδίδεται στη μία πρόβλεψη πίσω από την άλλη: τα Ταμεία δήθεν καταρρέουν, νέες επώδυνες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό έρχονται κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα. Αριθμοί, νούμερα ρίπτονται στο κεφάλι των συμπολιτών μας χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα. Οι εκθέσεις των Διεθνών Οργανισμών παραμορφώνονται κατά βούληση ενώ όλοι όσοι αντιδρούν στην παραμικρότερη αλλαγή που επιχειρεί η Κυβέρνηση ταυτόχρονα οδύρονται για τις αδυναμίες που διαπιστώνουν η Ε.Ε., ο ΟΟΣΑ ή το ΔΝΤ!
 Ολοκληρώνουμε τον Οκτώβριο του 2009 μια μεγάλη αλλαγή στο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας. Τα οικονομικά της αποτελέσματα είναι ήδη ορατά: η αύξηση των εσόδων το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008 ήταν 5,5% και η εξοικονόμηση μόνο από τις λειτουργικές δαπάνες του Συστήματος ξεπερνά το 12% σε ετήσια βάση και σε απόλυτο ποσό τα 32,5 εκατομμύρια ευρώ.
Το σχέδιό μας τώρα υλοποιείται. Σύμμαχοί μας είναι τα πιο προοδευτικά κομμάτια της κοινωνίας, όσοι αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική της Κυβέρνησης είναι σε όφελος του ασφαλισμένου και του συνταξιούχου, εγγυάται τη βιωσιμότητα του Συστήματος συνολικά, στοχεύει στην αναβάθμιση των συντάξεων και των παροχών υγείας και εν τέλει προστατεύει τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας από τον κίνδυνο του αποκλεισμού και της φτώχειας, ιδιαίτερα μετά τη συνταξιοδότησή τους.
 
Ο Δημοσθένης Ν. Μαμμωνάς, είναι Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass