Ήρθε ο βουλευτής στο χωριό

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2009 2:08 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:29
Ναι εκλογές και πάλι! Στους Έλληνες αρέσουν τόσο οι εκλογές που τις επαναλαμβάνουν κάθε δύο με τρία χρόνια. Και γιατί όχι; Ωραία περνάνε. Νταβαντούρια, συγκεντρώσεις, ομιλίες, ξεσηκωτικά τραγούδια, διαφημίσεις, σημαιούλες. Ούτε σε αγώνα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού τέτοια συγκίνηση. Ο αγώνας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είναι πάντα αμφίρροπος και συναρπαστικός. Σε λίγο θα συντομεύσουμε τις εκλογές σε ετήσιες για ακόμα μεγαλύτερη ευχαρίστηση.
Η περίοδος των εκλογών είναι δύσκολη για τους νέους υποψήφιους βουλευτές και ακόμα δυσκολότερη για τους εν ενεργεία. Η διαφορά των δύο είναι λίγο σαν τα καρπούζια. Όταν αγοράζεις ένα από καινούργιο μανάβη ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου βγει. Όταν το πάρεις και σου βγει μάπα, δύσκολα ψωνίζεις ξανά από τον ίδιο μανάβη εκτός...αν εκείνος αλλάξει ποικιλία ή τρόπο πλασαρίσματος.
- Μην κοιτάς που τα περσινά ήταν κολοκύθια, φέτος έχω καρπούζι γλυκό σαν μέλι και κόκκινο σαν ντομάτα. Στα δύο δώρο ένα πεπόνι. Πάρε κόσμε!
Οι δημόσιες σχέσεις είναι το παν και όλοι οι πολιτικοί το ξέρουν καλά αυτό. Για παράδειγμα ένα καλό σημάδι ότι κάποιος πολιτευόμενος έχει ελπίδες να εκλεγεί είναι το πόσες χειραψίες θα κάνει. Αυτό έχει να το λέει παλιός πολιτευτής καταγωγής γνωστού δήμου. - Κάθε βουλευτής που κάνει επιτυχημένο αγώνα, μια τενοντίτιδα την
προεκλογική περίοδο πρέπει να την πάθει, έλεγε σε παρέα πολιτικών εν ώρα τσιπουροκατάνυξης. Αν πέσει μάλιστα σε καμιά γιορτή τότε η τενοντίτιδα είναι το λιγότερο που μπορεί να πάθει. 1521 χειραψίες μέσα σε τρεις ώρες έκανα σε ένα πανηγύρι και την άλλη μέρα το χέρι μου είχε ξυλιάσει και έμοιαζε με γαλλικό κλειδί. Χαλάλι όμως αφού βγήκα!
Και συνέχισε δίνοντας συμβουλές σε συγχωριανό του νέο υποψήφιο.
- Τα βράδια να κάνεις χερόλουτρο. Λίγο απορρυπαντικό για πιάτα και λίγο
αλάτι σε χλιαρό νερό κάνουν θαύματα. Και μην ξεχνάς τη φωνή. Γαργάρες με χαμομήλι και ωμά αυγουλάκια επιβάλλονται αν δεν θες στο τέλος να μιλάς σαν τον Μαρκεζίνη.
Ο δήμαρχος υπερθεμάτισε την τελευταία συμβουλή με έμφαση.
- Α ναι αυτό το ‘χα πάθει κι εγώ. Από τις πολλές συγκεντρώσεις έπαθα τέτοια
φαρυγγίτιδα που στη νικητήρια ομιλία μου ήταν σα να έλεγα το δελτίο κωφαλάλων.
Όλη η παρέα πάντως συμφώνησε ότι οι καλύτερες συγκεντρώσεις γίνονταν στα χωριά αφού εκεί η άφιξη του βουλευτή ήταν μεγάλο γεγονός που το φώναζαν από τα μεγάφωνα.
- Σήμερα το απόγευμα θα έρθει στο χωριό ο βουλευτής Ψηφοθηράκης. Προσκαλούνται άπαντες να παρευρεθούν στην ομιλία.
Οι προύχοντες του χωριού υποδέχονταν το βουλευτή με χαμόγελα ως τα αυτιά. Του εξέθεταν με μελοδραματισμούς τα προβλήματα της περιοχής, εκείνος υπόσχονταν να τους τα φτιάξει όλα και ύστερα έρχονταν οι μεζέδες. Ωραίες εποχές!
- Τι ζητούσαν όμως! Μια φορά σε ένα βοσκοχώρι μού είπαν ότι θα με ψήφιζαν
όλοι αν τους υποσχόμουν ότι θα φτιάξω ειδικό δρόμο για να περνούν τα κατσίκια! Και μια άλλη φορά να ψηφίσω νόμο που να τους επιτρέπει να κυνηγούν μπεκάτσες και αγριογούρουνα και εκτός της κυνηγετικής περιόδου! Και εγώ τι να έκανα έταζα παντού. Πετάει ο γάιδαρος, πετάει. Πώς να βγεις αλλιώς.
Τάξιμο και βουλευτής πάνε πάντα πακέτο. Και αυτό είναι μόνο το ένα μέρος του τριπτύχου επιτυχίας του βουλευτή: χειραψία – χαμόγελο – τάξιμο. Και το τίμημα: τενοντίτιδα – φαρυγγίτιδα – κατάρες. Γιατί όσο να πεις όταν ο ψηφοφόρος αντιληφθεί ότι ό,τι του ‘ταξες ήταν φούμαρα, ένα άι στο διάολο -το λιγότερο- θα το φας.
Φαντάζεστε τι κατάρες τρώνε οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός; αναρωτήθηκαν με δέος και οι τρεις. Εδώ ένας απλός δήμαρχος και ακούει τα εξ αμάξης φανταστείτε αυτοί. Είναι να απορείς που ζουν και βασιλεύουν. Αν το καλοσκεφτεί κανείς πάντως, το να θέλει κάποιος να εκλεγεί είναι λίγο μαζοχιστικό αφού το ξέρει από πριν ότι οι μισοί που γνωρίζει θα τον μισούν, οι άλλοι μισοί θα τον γλείφουν και όλοι μαζί θα τον βρίζουν!
Τι να γίνει όμως, μικρόβιο είναι αυτό. Χειρότερο κι από τη γρίπη των χοίρων. Έτσι και το κολλήσεις ούτε αντιβίωση χωράει, ούτε παυσίπονα ούτε εγχείρηση. Ο μόνος που μπορεί να σε γλιτώσει είναι ο λαός με την ψήφο του. Αλλά ακόμα και τότε το μικρόβιο θα βρίσκεται μέσα σου ανενεργό και κάποτε θα εκδηλωθεί στα παιδιά σου, στα εγγόνια σου ή σ’ όποιον άλλον τύχει να είναι κοντά σου.
- Ο εγγονός μου είναι εφτά χρονών και ήδη φαίνεται ότι θα γίνει μεγάλος
πολιτικός, υπουργός το λιγότερο, μπορεί και πρωθυπουργός! κοκορεύτηκε ο πρώην βουλευτής και στις κοροϊδίες των άλλων ότι υπερβάλλει, τους εξήγησε: Ο μικρός έχει δύο εξαιρετικά ταλέντα για τον ιδανικό πολιτικό: έχει τρόπο να χειρίζεται τον κόσμο κατά πως του γουστάρει και μεγάλη ψυχή. Αυτό το δεύτερο είναι νομίζω ό,τι λείπει από τον πολιτικό κόσμο. Ο Νικολακης αγαπάει τον άνθρωπο. Όταν πιστεύει ότι κάποιος θέλει βοήθεια κάνει τα πάντα για να του την προσφέρει. Όταν δει κάποιον να αδικεί έναν άλλο γίνεται θηρίο και του αρχίζει το κήρυγμα. Και όταν βλέπει κανέναν φτωχό συμμαθητή, πείθει τους άλλους να του δώσουν το κολατσιό τους.
Όπως άλλοι γράφουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους σε αθλητικούς συλλόγους εγώ λέω να τον γράψω σε καμιά πολιτική νεολαία από τώρα. Για να δει και ο Έλληνας κάποτε έναν σωστό πολιτικό σ’ αυτή την έρμη χώρα. Εξαιρούνται οι παρόντες...φυσικά!
- Βέβαια...το άλλο ταλέντο του μικρού είναι ακόμα πιο χαρακτηριστικό του επιτυχημένου πολιτικού. Από τώρα έκανε τους φίλους του συμμορία και τους βάζει να του κάνουν τις σχολικές εργασίες. Όταν του λέει η μάνα του να κάνει καμιά δουλειά, της λέει ότι θα την κάνει ευχαρίστως αλλά δεν κάνει τίποτα. Στην κάθε γιαγιά λέει αυτά που θέλει να ακούσει για να πάρει αυτά που θέλει. Και όσο για μένα...
Ο τέως γελά πονηρά.
- Για να μου κάνει πλάτες στη γιαγιά και να λέει ότι τον πάω στην
παιδική χαρά ενώ πάω για κάνα τσίπουρο, ζητάει μίζα! Ένα πατατάκι, ένα παγωτό και πέντε ευρώ κας για τον κουμπαρά!
Φωτεινή Στεργιούλα - Σουλτανιά
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass