Παρεν-Θέσεις

Ένα και καλό!

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2009 3:02 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:31
...Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς τα exit-polls; Που κάθε τηλεοπτικός σταθμός και προμέτρηση του εκλογικού αποτελέσματος με το κλείσιμο της κάλπης και κάθε εκλογικό τμήμα και κουτί στην εξώπορτα για να ξανα-ματαψηφίζουμε;
Δεν φτάνει που έχουμε πάθει στερητικό με την έλλειψη των δημοσκοπήσεων, γιατί γυρίσαμε στο πρότερο καθεστώς. Βέβαια, οι κρυφές κυλιόμενες δίνουν και παίρνουν από τα κόμματα σχεδόν επί καθημερινής βάσης και εντέχνως τα στοιχεία διαρρέουν. Και όποιος, τέλος πάντων, είναι λίγο πιο... υποψιασμένος και πιο επικεντρωμένος στις «δεύτερες» αναγνώσεις των τίτλων των εφημερίδων μπορεί να καταλάβει τι παίζει. Μπορεί, επίσης, να το καταλάβει και από τα υπονοούμενα που αφήνουν τα κόμματα. Ε, και σε κάθε περίπτωση στον απόηχο του ντιμπέιτ των δύο πολιτικών αρχηγών, ένα μπορούμε να πούμε: ότι υπάρχουν κάποιοι που τώρα θα ήθελαν να μπορούν να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ενώ την αντίστοιχη προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές δεν ήθελαν.
Τέλος πάντων. Πάμε στα exit polls. Διότι άμα καούν στο χυλό οι δημοσκόποι φυσάνε και το γιαούρτι. Και καλά κάνουν δηλαδή, για να συμμαζευτούν και λιγάκι, γιατί αρκετά... Θυμάστε τη λαχτάρα ή μάλλον το «ρεζιλίκι» που πάθανε στις ευρωεκλογές. Όπου κάθε τηλεοπτικός σταθμός - για τους κεντρικούς μιλάμε πάντα - είχε το δικό του exit poll και κάθε exit poll είχε το δικό του το χαβά και έβγαζε το δικό του το αποτέλεσμα. Με αποτέλεσμα να εκτεθούν όλες οι δημοσκοπικές εταιρίες, να διασυρθούν και να τρωθεί επικίνδυνα η αξιοπιστία τους. Και πολύ καλά έπαθαν, δεν το συζητώ, διότι κάποτε έπρεπε κάτι να πάθουν για να συμμαζευτούν κάπως.
Ε, τώρα λοιπόν που ματάρθαν οι εκλογές και επειδή φαίνεται το πάθημα τους έγινε μάθημα και δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν νέο διασυρμό και νέο καζίκι, είπαν να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία και να συνεργαστούν. Και να υπάρχει ένα μόνο exit poll, το οποίο θα στηθεί για λογαριασμό όλων των εταιριών και όλων των καναλιών και με το κλείσιμο της κάλπης θα δώσει τα αποτελέσματα σε όλους. Βέβαια, οι δημοσκόποι και δημοκόποι, επίσης, επικαλέστηκαν και οικονομικούς λόγους γι’ αυτή την... σύντμηση, αλλά... Αλλά είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι αυτό που έπαιξε ρόλο ήταν κυρίως ο φόβος της ξεφτίλας. Διότι ελεύθερη αγορά είναι, ανταγωνισμός υπάρχει, αν κάποιος ήθελε να δείξει πόσο εύστοχος και αξιόπιστος είναι θα τα ’δινε τα 150 χιλιάδες ευρώ που στοιχίζει, λέει, αυτό το εγχείρημα και μετά θα τα ’παιρνε από αλλού στο πολλαπλάσιο. Αλλά...
...Αλλά υπάρχει το «πάθημα» των ευρωεκλογών, που είναι ακόμη πρόσφατο, και σκέφτηκαν να μην το διακινδυνεύσουν. Οπότε εμείς δεν θα γυρίζουμε από κανάλι σε κανάλι για να δούμε τι λέει το exit poll του καθενός, αφού όλα τα ίδια θα είναι. Τουλάχιστον θα γλιτώσουμε το ζάπινγκ. Τώρα πόσο έγκυρο θα είναι, θα δείξει εκ του πραγματικού εκλογικού αποτελέσματος. Αλλά, πάντως, αφού θα διενεργηθεί η μέτρηση σε ένα δείγμα 12.000 ανθρώπων σε 150 σημεία δειγματοληψίας είναι πολύ πιθανότερο να είναι πολύ εγκυρότερο απ’ ό,τι τα αποσπασματικά.
Α, και μιας και ο λόγος για εκλογές (τι πρωτότυπο!) να μη γελιόμαστε. Τη διαφορά θα την κάνει η Β’ Αθηνών. Εκεί θα κριθεί το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών.
Όσο για τα exit polls, δεν πειράζει. Ένα και καλό, που λέει ο λόγος!
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass