Δελφίνοι με το όπλο παρά πόδα!

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2009 22:34 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:31
 Μπορεί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής να «τα πήγε καλά» στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και στην αναμέτρηση με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Α. Παπανδρέου, όπως τουλάχιστον λένε στη «γαλάζια» παράταξη, ωστόσο, δεν μπορούν να αποκρύψουν ότι «τα πράγματα είναι ζορισμένα» και ότι «είναι έως αδύνατον να ανατραπεί» το δημοσκοπικό προβάδισμα που φαίνεται πως εξακολουθεί να έχει το κόμμα της μείζονος αντιπολιτεύσεως έναντι του κυβερνητικού.
Στη ΝΔ ήδη προετοιμάζονται για την «επόμενη μέρα» μίας «πιθανής ήττας» στις 4 Οκτωβρίου, καθώς πιστεύουν ότι το κόμμα θα εισέλθει σε περίοδο εσωστρέφειας, η διάρκεια της οποίας θα προσδιορισθεί αφενός μεν από το αν η ήττα θα είναι στρατηγική ή διαχειρίσιμη, αφετέρου δε από το τι θα πράξει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Πράγματι, ο πρωθυπουργός τόσο στη Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ, όσο και σε τηλεοπτικές και σ’ άλλες συνεντεύξεις του έδωσε το στίγμα των προθέσεών του αναφορικά με τη θέση του στην ηγεσία του κόμματος (στην περίπτωση της ήττας) ένα στίγμα, ωστόσο, το οποίο ουδείς στη «γαλάζια» παράταξη το θεωρεί οριστικό ή τελεσίδικο.
Ο αρχηγός της ΝΔ δήλωσε πως θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος ακόμη και στην περίπτωση που ηττηθεί, αν και φροντίζει να θέτει κάποιες προϋποθέσεις, από τις οποίες εξαρτά αυτήν την παραμονή του, όπως «θα μείνω εφόσον το θέλει το κόμμα, αλλά και η κοινωνία», ενώ έχει καταστήσει σαφές πως δεν έχει κάνει καμία συμφωνία και με κανέναν, όσον αφορά στον (ενδεχόμενο) διάδοχό του.
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ;
Το ερώτημα που αναζητεί τη (μετεκλογική) απάντησή του – προφανώς δε αυτή η απάντηση σχετίζεται με το εκλογικό αποτέλεσμα, αν δηλαδή χάσει η ΝΔ και αν χάσει αν θα είναι στρατηγική ήττα ή διαχειρίσιμη – είναι αν ο Κώστας Καραμανλής θα μείνει ή αν θα φύγει.Αν ο σημερινός πρωθυπουργός ηττηθεί και θελήσει να μείνει, τότε δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που θα μπορέσει να τον διώξει, αν και είναι βέβαιο πως θα βρεθεί στο στόχαστρο πολλών.
Ήδη, ο Κώστας Καραμανλής έχει αναφερθεί στο «προσωπικό κόστος» των επιλογών του, που σημαίνει ότι είναι αποφασισμένος να αναλάβει την ευθύνη για το αποτέλεσμα των εκλογών.
«Επέλεξα το δύσκολο, αλλά σίγουρο δρόμο για το κοινό μας μέλλον. Επέλεξα να υπηρετήσω, με οποιοδήποτε προσωπικό κόστος, το κοινό καλό» ήταν η φράση του Κ. Καραμανλή (στην ομιλία του στη Λάρισα), φράση που επιβεβαιώνει την ανωτέρω εκτίμηση.
Επίσης, ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε ότι «δεν δίνω δαχτυλίδια διαδοχής» σε κανέναν επίδοξο δελφίνο. «Ποτέ δεν έκανα και ποτέ δεν κάνω τέτοια πράγματα», τόνισε ο Κώστας Καραμανλής, όταν ρωτήθηκε αν θα δώσει δαχτυλίδι διαδοχής, ή θα αφήσει ελεύθερη την κούρσα.
«Τιμώ όλα τα στελέχη, αλλά απ’ εκεί και πέρα η παράταξη αυτή μού έχει κάνει την τιμή να με έχει αρχηγό της, πολλά χρόνια τώρα. Προσπαθώ να ανταποκριθώ με τον καλύτερο τρόπο και αυτό θα συνεχίσω να κάνω», πρόσθεσε στη δημοσιογραφική επισήμανση για δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει κάνει «συμφωνία» με την Ντόρα Μπακογιάννη για το «δαχτυλίδι της διαδοχής».
Και συμπλήρωσε:
«Αν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θέλουμε, εγώ δεν έχω κανέναν λόγο να μην πάψω να αγωνίζομαι για τα πιστεύω μου. Όλα τα άλλα είναι θεωρίες για το μέλλον».
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει σαφώς ότι πολλοί θα τον κατηγορήσουν για σειρά επιλογών του. Επιλογές που έχουν να κάνουν με την απόφασή του να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες, να μην ανανεώσει το κόμμα όσο θα έπρεπε, ενώ έχει καταστεί στόχος ακόμη και των «καραμανλικών», αν σκεφθεί κανείς τα όσα έχουν δηλώσει ο πρωθυπουργικός εξάδελφος Μιχάλης Λιάπης και ο πάλαι ποτέ «λοχαγός» του «καραμανλισμού» Σάββας Τσιτουρίδης, οι οποίοι δεν κατέρχονται στην εκλογική αναμέτρηση.
ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΝΟΜΙΜΟΦΡΟΝΕΣ
Αν και θεωρείται βέβαιο πως μετά από ένα δυσμενές εκλογικό – αν και εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις - αποτέλεσμα θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στη «γαλάζια» παράταξη και ο Κώστας Καραμανλής θα δεχθεί έντονη αμφισβήτηση, εντούτοις αυτή τη στιγμή («ώρα μάχης» γαρ) οι φερόμενοι ως επίδοξοι διάδοχοι του σημερινού πρωθυπουργού έχουν επιλέξει να δηλώνουν νομιμοφροσύνη στην ηγεσία τους.
Ωστόσο, στο παρασκήνιο προετοιμάζονται για την «επόμενη ημέρα».
«Προφανώς. Μην κουράζεστε γιατί δεν έχει αντικείμενο αυτή η συζήτηση», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, όταν ρωτήθηκε αν ισχύει η εκτίμησή της ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ουδείς αμφισβητεί τον Κ. Καραμανλή.
Στη δε δημοσιογραφική παρατήρηση ότι αν εγερθεί ζήτημα η ίδια θα βρεθεί στο προσκήνιο, η Υπουργός των Εξωτερικών διέφυγε λέγοντας: «Η πολιτική δεν γίνεται με αν και εφόσον. Δεν υπάρχει ζήτημα. Το σημαντικό τώρα είναι η μάχη που δίνουμε για το μέλλον του τόπου».
Τι σημαίνουν αυτά;
Πως το θέμα είναι ανοικτό, αλλά δεν είναι της παρούσης…
«Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός το είπε ξεκάθαρα στη συνέντευξη Τύπου. Και το επαναλαμβάνει συνεχώς. Απερίφραστα. Δεν νομίζω ότι άφησε παράθυρο για «δεύτερες ερμηνείες»», ήταν η εκτίμηση του Αντώνη Σαμαρά στην παρατήρηση ότι η πρωθυπουργική αποστροφή «όσο αισθάνομαι χρήσιμος για τον τόπο, θα είμαι στην πρώτη γραμμή των αγώνων και των ιδεών μου», αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει.
Στο δε ερώτημα «γιατί κάποιοι επιμένουν να μιλούν για τη μετακαραμανλική εποχή, την οποία βλέπουν να ξεκινά αμέσως μετά», ο υπουργός Πολιτισμού απάντησε:
«Πάντα υπάρχουν «ευσεβείς πόθοι». Δεν τους σχολιάζω. Κοιτάζω μόνο τον αγώνα».
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος συνομίλησε προ ημερών με τον Αντώνη Σαμαρά στην Καλαμάτα και σύμφωνα με το «Βήμα» φέρεται να έχει δηλώσει:
«Τα όσα γράφονται και ακούγονται αυτές τις ημέρες να τα αφήσετε στην άκρη. Η επόμενη ημέρα για τη ΝΔ είναι μία ακόμα ημέρα, που θα σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα προσφοράς στον τόπο. Μακριά από οτιδήποτε που θα μπορούσε να διχάσει αυτή την παράταξη. Και εγγυητές αυτής της ενότητας είμαστε όλοι».
Επισημαίνεται, πάντως, ότι οι τρεις πρώτοι που τηλεφώνησαν στο Σάββα Τσιτουρίδη και του δήλωσαν τη συμπαράστασή τους για τον αποκλεισμό του από το ψηφοδέλτιο του Κιλκίς ήταν η κ, Μπακογιάννη και οι κ. Αβραμόπουλος και Σαμαράς.
 ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΠΑΡΑ ΠΟΔΑ
Παρ’ όλα αυτά ορισμένα γεγονότα θα πρέπει να καταγραφούν, καθώς αφορούν στους «δελφίνους» και στην «επόμενη μέρα» μίας ενδεχόμενης ήττας στη ΝΔ.
Η κ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ασθένησε και έμεινε αρκετές μέρες εκτός μάχης, εμφανίζεται δημοσκοπικά ισχυρότερη από τους κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλο, ενώ έχει την πιο οργανωμένη ομάδα στη ΝΔ.
Οι «καραμανλικοί» δεν διανοούνται ότι το κόμμα μπορεί «να περάσει» στην Οικογένεια Μητσοτάκη, σπεύδουν δε να της προσάψουν τις ευθύνες για τη διαφυγή του πρώην στελέχους της Siemens Χρήστου Καραβέλα στο εξωτερικό, ενώ επιχαίρουν για τις καταγγελίες του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου της «Ολυμπιακής» για το ρόλο του Υπουργείου των Εξωτερικών στην ανάθεση της αεροπορικής γραμμής Αθήνα – Κωνσταντινούπολη στην εταιρία Aegean του Θ. Βασιλάκη, ο οποίος φέρεται να έχει οικογενειακούς δεσμούς με το «μητσοτακέικο».
Στην Α’ περιφέρεια Αθηνών θα δοθεί μάχη γοήτρου (και όχι μόνον) για την πρωτιά σε σταυρούς μεταξύ της Ντόρας Μπακογιάννη και του Δημήτρη Αβραμόπουλου, οι οποίοι, είτε το παραδέχονται δημοσίως, είτε όχι, αποτελούν δυο από τους πολιτικούς, που έχουν ως στόχο να ηγηθούν της Κεντροδεξιάς και να γίνουν πρωθυπουργοί.
Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα λένε πως στις μεταξύ τους σχέσεις υπάρχει αμοιβαία καχυποψία και τονίζουν πως ο πραγματικός πόλεμος θα αρχίσει μετά από μία ενδεχόμενη απόφαση του Κώστα Καραμανλή να αποχωρήσει από την ηγεσία.
Ο Δημ. Αβραμόπουλος εμφανίζεται αρκετά ενισχυμένος, ιδιαίτερα μετά το καλοκαίρι, λόγω του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, αλλά και των κινήσεών του σχετικά με τα μέτρα κατά της πανδημίας της γρίπης.
Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα και οι δυο θεωρούν επιβεβλημένο τον εκσυγχρονισμό της κεντροδεξιάς για να την ξαναβάλουν στο παιχνίδι της εξουσίας και κυρίως της επιρροής στην κοινωνία.
Ενισχυμένος εμφανίζεται και ο Αντώνης Σαμαράς, οι χείριστες σχέσεις του οποίου με την Οικογένεια Μητσοτάκη είναι γνωστές και μη επιδεχόμενες αμφισβητήσεως.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που φέρεται να έχει στα χέρια του ο Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Πολιτισμού κατατάσσεται τρίτος σε δημοτικότητα μετά τους Γιώργο Σουφλιά και Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά με τους δικούς του δείκτες θεαματικά βελτιωμένους σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.
Οι κ. Σαμαράς και Αβραμόπουλος προσβλέπουν (και εργάζονται προς τούτο στο παρασκήνιο) στους «καραμανλικούς», ενώ ο Υπουργός Πολιτισμού δέχθηκε σκληρή επίθεση από τους βουλευτές Ηλείας κ. Γ. Κοντογιάννη και Π. Αδρακτά και την κ. Κρινιώ Κανελλοπούλου με την κατηγορία ότι προωθεί την ένταξη του ναού του Επικουρίου Απόλλωνος από την Ηλεία στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (που είναι η εκλογική του περιφέρεια). Ο υφυπουργός Απασχολήσεως Γιώργος Κοντογιάννης θεωρείται ότι πρόσκειται στη μητσοτακική πτέρυγα.
Το βέβαιο είναι πως τίποτα δεν έχουμε δει ακόμη στη ΝΔ, στην περίπτωση που το κόμμα ηττηθεί στην εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου, όπως είναι βέβαιο πως η κ. Μπακογιάννη και οι κ. Δ. Αβραμόπουλος και Αντ. Σαμαράς οργανώνουν τη στρατηγική τους για την «επόμενη ημέρα» των εκλογών, ώστε να είναι έτοιμοι, αν και εφόσον, ο Κώστας Καραμανλής επιλέξει να αποχωρήσει από την ηγεσία.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass