Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ

Άσχημη η κατάσταση με την Τουρκία

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2009 23:34 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:22
Στον κόσμο της ζει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, αν νομίζει πως η γαλατική ευγένεια κάποιων αποφάσεών της είναι ικανή να επηρεάσει την τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Δηλαδή, νομίζει στα σοβαρά ότι πιέζει την Άγκυρα με αποφάσεις της, όπως π.χ. αυτή της Τετάρτης, όπου «υπενθυμίζει» στην Τουρκία ότι έχει δεσμευτεί για την οικοδόμηση σχέσεων «καλής γειτονίας» με την Ελλάδα; Δεν βρέθηκε κανείς να εξηγήσει στους αξιότιμους ευρωβουλευτές, ότι μόλις τον περασμένο μήνα παραλίγο να έχουμε νέα Ίμια στο Φαρμακονήσι, όπου παραλίγο να συντριβεί ελληνικό ελικόπτερο διάσωσης από τους επιθετικούς ελιγμούς δύο τουρκικών F-16, που επιχείρησαν να το καταρρίψουν, με τις αναταράξεις που προκάλεσαν πετώντας πενήντα μέτρα από πάνω του;
Υποθέτουμε ότι οι Έλληνες ευρωβουλευτές, βεβαίως, έχουν ενημερώσει τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους γι’ αυτό το περιστατικό και όχι μόνο. Δεν γίνεται να μην τους έχουν ενημερώσει π.χ. για τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροπλάνων πάνω από το Αγαθονήσι, το οποίο δεν είναι κάποια ακατοίκητη βραχονησίδα, αλλά, αντιθέτως, κατοικημένο ακριτικό νησί. Δεν μπορεί να μην ενημέρωσαν ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έφθασαν μέχρι του έσχατου προκλητικού σημείου να βγάλουν ανακοίνωση, όπου ισχυρίζονται ότι τα δύο ελληνικά σκάφη της Ακτοφυλακής, που μετέφεραν ανήμερα των Φώτων στο Αγαθονήσι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη συνοδεία του... «παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα»!!!
Όταν, λοιπόν, αυτή η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, αντί να καταδικάσει τη συγκεκριμένη τουρκική στάση, αρκείται στο να καλεί την τουρκική κυβέρνηση να καταβάλει «σοβαρές και εντατικές» προσπάθειες για την επίλυση κάθε εκκρεμούς διαφοράς με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το Χάρτη του Ο.Η.Ε., δεν λέει, βεβαίως, κάτι κακό, αλλά σίγουρα αυτό που λέει ουσιαστικά ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα. Ούτε καν την αναχαιτίζει.
ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Η ΚΥΠΡΟΣ... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.!
Ανάλογη ήταν η κατάσταση και στο Κυπριακό. «Εκφράζει τη λύπη της» η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για τη συνεχιζόμενη άρνηση της Άγκυρας να επιτρέψει την πρόσβαση κυπριακών πλοίων και αεροπλάνων στα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια.
Σωθήκαμε! Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα πράγματα, τα οποία θα έπρεπε να απαιτήσει η Επιτροπή της Ευρωβουλής από την Άγκυρα και πολύ σημαντικότερες θέσεις του ίδιου του Τούρκου πρωθυπουργού στο Κυπριακό, που θα έπρεπε η Επιτροπή να καταγγείλει ως απαράδεκτες.
Μέχρι πότε νομίζουν οι αξιότιμοι κύριοι ευρωβουλευτές ότι είναι ανεκτόν να συνεχίζεται αυτή η εξωφρενική ιστορία με την άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και παρ’ όλα αυτά να συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., της οποίας η Κύπρος είναι πλέον πλήρες μέλος εδώ και πέντε χρόνια; Θα συνεχιστεί για πολύ αυτή η γελοιότητα; Ποια άλλη χώρα - μέλος της Ε.Ε. θα ανεχόταν μια τέτοια παράλογη κατάσταση;
Επιπροσθέτως, είναι απορίας άξιον πώς η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου δεν κατακεραύνωσε τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τα όσα απαράδεκτα είπε προ τριών εβδομάδων στις Βρυξέλλες, τονίζοντας, ουσιαστικά, στον αέρα κάθε πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού.
«Μέλος της Ε.Ε. δεν είναι η Κύπρος, αλλά η Νότια Κύπρος, η οποία μάλιστα ξεγέλασε την Ε.Ε. και έτσι έγινε μέλος της!» ισχυρίστηκε ο Ερντογάν, μιλώντας στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής των Βρυξελλών.
ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!
Είναι δυνατόν να θεωρήσει κανείς πως μπορεί να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ένταξης στην Ε.Ε. μιας χώρας που ο πρωθυπουργός της ισχυρίζεται ότι η Κύπρος... δεν είναι μέλος τής Ε.Ε.; Είναι δυνατόν η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου να εκφράζει απλώς τη «λύπη της», επειδή δεν άνοιξαν οι Τούρκοι τα λιμάνια τους στα κυπριακά πλοία, αντί να... πετάξει τους Τούρκους κλοτσηδόν έξω από την αίθουσα των διαπραγματεύσεων;
Και για να μην τα φορτώνουμε μόνο στους ξένους, γιατί οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου δεν απαίτησαν να σταματήσουν αμέσως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε.Ε. - Τουρκίας, μέχρι ο Ερντογάν να υποχρεωθεί να ανασκευάσει πλήρως τις απαράδεκτες δηλώσεις του; Δηλαδή, τι άλλο πρέπει να πει για να αισθανθούν οι κυβερνήσεις Καραμανλή και Χριστόφια ότι δεν πάει άλλο;
Ο Ερντογάν, πάντως, βλέποντας αυτή την ψοφοδεή στάση Αθήνας και Λευκωσίας και την απεριόριστη ανοχή των Ευρωπαίων, καβάλησε το καλάμι σε τέτοιο βαθμό, που αποπειράθηκε να εκβιάσει ευθέως και δημοσίως ακόμη και την... Ευρώπη (!), εξευτελίζοντας παράλληλα την Κύπρο.
Απείλησε στην ίδια ομιλία του τους Ευρωπαίους, ότι η Άγκυρα θα «αναθεωρήσει» τη στάση της στο θέμα τής κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Ναμπούκο, ο οποίος θα μεταφέρει στην Ευρώπη αζερινό αέριο αμερικανικών συμφερόντων από την Κασπία, μέσω του τουρκικού εδάφους, αν η Ε.Ε. δεν... αγνοήσει το βέτο της Κύπρου εναντίον του ανοίγματος του κεφαλαίου της ενέργειας στις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. - Τουρκίας!
«Απορώ γιατί η Ε.Ε. θεωρεί προτιμότερο να ταχθεί με το μέρος μιας χώρας 700 χιλιάδων κατοίκων, αντί με το μέρος μιας χώρας 70 εκατομμυρίων», δήλωσε αλαζονικά, προσποιούμενος ότι «ξεχνά» πως η μικρή χώρα των 700.000 κατοίκων, η Κύπρος, είναι μέλος της Ε.Ε. με δικαίωμα βέτο στο αν η Τουρκία των 70.000.000 θα γίνει και αυτή μέλος της Ε.Ε.
Εν πάση περιπτώσει, η ουσία είναι πως αυτές οι θέσεις του Ερντογάν, όσο προκλητικές και γελοίες και αν είναι, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο επιτυχίας σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση στο Κυπριακό, αφού αποκαλύπτουν ότι η γραμμή που κινείται η Άγκυρα στις διαπραγματεύσεις της με την Ε.Ε. για την ένταξη είναι πως δεν προτίθεται να κάνει απολύτως καμία υποχώρηση προς την Κύπρο! Απολύτως καμία! Βαδίζει πάνω στην εκτίμηση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει παύσει να υπάρχει, πριν ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε.Ε. - Τουρκίας!
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Οι κυβερνήσεις Καραμανλή και Χριστόφια οφείλουν να αντιληφθούν ότι οι πάντες αντιλαμβάνονται πως η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σ’ αυτή τη βάση συνιστά αυτοεξευτελισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όταν Αθήνα και Λευκωσία ανέχονται αδιαμαρτύρητα τέτοιες δηλώσεις του Ερντογάν, χωρίς να απαιτούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας στο επίπεδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πολύ λογικό είναι σύντομα οι Ευρωπαίοι να μην υπολογίζουν την Κύπρο ως ισότιμο κράτος - μέλος τής Ε.Ε. και να μη λαμβάνουν και πολύ σοβαρά υπόψη τους τα όσα λέει η κυβέρνηση της Λευκωσίας.
Η ώρα είναι κρίσιμη. Οι διαπραγματεύσεις πάνω σ’ αυτή τη βάση δεν έχουν κανένα νόημα και η συνέχισή τους προκαλεί τεράστια βλάβη στα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου και της Ελλάδας. Και ο πλέον αδαής συνειδητοποιεί σήμερα πόσο ζημιογόνα είναι η αυταπάτη πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας - Ε.Ε. θα οδηγούσαν δήθεν σε «εξευρωπαϊσμό» της πολιτικής της Άγκυρας και θα συνέτειναν στη σχεδόν αυτόματη επίλυση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.
Οι κυβερνήσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας πρέπει να αλλάξουν εντελώς γραμμή. Να σκληρύνουν αποφασιστικά τη στάση τους και να προβάλουν πλέον ανυπέρβλητα εμπόδια στην πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, προβάλλοντας όλο και συχνότερα βέτο και φέρνοντας διαρκώς στα όργανα της Ε.Ε. κάθε τουρκική πρόκληση, απαιτώντας πλήρη επανόρθωση και καταγγελία της στάσης της Άγκυρας από τους υπόλοιπους εταίρους, προβάλλοντας βέτο στα πάντα που αφορούν στην τουρκική ένταξη, αν οι Ευρωπαίοι δεν υιοθετούν την απαιτούμενη στάση.
Η παρατεταμένη περίοδος της καταστροφικής αφέλειας πρέπει, επιτέλους, να λάβει τέλος.
ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΣΕ ΑΡΑΒΕΣ - ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ
Την περίοδο αυτή η Τουρκία δεν είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα και την Κύπρο μόνο στο πλαίσιο της Ευρώπης, όπως ήδη αναλύσαμε. Η επιρροή της Άγκυρας, και προσωπικά του Ερντογάν, είναι πολύ αυξημένη και στους Άραβες και γενικότερα σε όλους τους μουσουλμάνους, λόγω της εξαιρετικής στάσης που τήρησε υπέρ των Παλαιστινίων και εναντίον του Ισραήλ κατά την πρόσφατη εισβολή των αιμοσταγών στρατευμάτων του Τελ Αβίβ στη Λωρίδα της Γάζας.
Η καταγγελία από τον Ερντογάν του Ισραήλ για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», η έμμεση, αλλά σαφέστατη, παρότρυνση για εκδίωξη του Ισραήλ από τον Ο.Η.Ε. και το αποκορύφωμα του κατά πρόσωπον χαρακτηρισμού - ενώπιον του Ισραηλινού προέδρου, Σιμόν Πέρες, στο Φόρουμ του Νταβός - των Ισραηλινών ως δολοφόνων παιδιών, ανέβασαν κατακόρυφα το κύρος και την επιρροή της Τουρκίας στον αραβικό και γενικότερα σε όλο τον αραβικό κόσμο, από την Ινδονησία στον Ειρηνικό Ωκεανό, ως το Μαρόκο και τη Μαυριτανία στον Ατλαντικό.
Είναι αναπότρεπτο ότι οι θέσεις της Άγκυρας για όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών, θα γίνονται τώρα πολύ πιο ευνοϊκά δεκτές, στο πλαίσιο της Ισλαμικής Διάσκεψης με τα 56 κράτη - μέλη. Πολύ λογικό είναι να θελήσει η τουρκική ηγεσία να εκμεταλλευτεί το γεγονός αυτό, για να περάσει και θέσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως το έκανε ήδη συστηματικά στο παρελθόν.
Με δεδομένη, μάλιστα, την όντως άθλια στάση που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση κατά τη σφαγή χιλιάδων Παλαιστινίων από τους αιμοδιψείς Ισραηλινούς εισβολείς στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η Αθήνα δεν είπε ούτε μία λέξη εναντίον των σφαγέων του Τελ Αβίβ, η διπλωματική και πολιτική θέση της χώρας μας στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο έχει σαφώς αποδυναμωθεί τόσο αυτοτελώς, όσο και σε σύγκριση με τη θέση της Τουρκίας.
Σύντομα αναμένεται να φανούν τα αποτελέσματα αυτών των εξελίξεων, ιδίως στο θέμα της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, το οποίο κατά προτεραιότητα προωθεί συστηματικά η Άγκυρα στο χώρο της Ισλαμικής Διάσκεψης. Μακάρι να διαψευστούν οι εκτιμήσεις μας, αλλά δυστυχώς αυτό αποκλείεται.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass