Πολιτική

Για μία συμφωνία εμπιστοσύνης του ΠΑΣΟΚ με τους αγρότες

Δημοσίευση: 28 Φεβ 2009 23:03 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:27
Ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας διέρχεται την κρισιμότερη καμπή της ιστορίας του. Η απογοήτευση από την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το σήμερα και το αύριο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της ζωής στην ύπαιθρο.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση εμείς το ΠΑΣΟΚ με αίσθημα ευθύνης οφείλουμε να αποκαλύπτουμε την έλλειψη σχεδίου και την αδυναμία χάραξης αγροτικής πολιτικής, την αδιαφορία της κυβέρνησης για τη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, την ανικανότητα να χτυπηθούν τα καρτέλ που κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα, την ανικανότητα να προασπίσει τα συμφέροντα των αγροτών στις διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις μεγάλες καθυστερήσεις και την αδιαφάνεια στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων και του εθνικού αποθέματος, την υποβάθμιση των κοινωνικών υποδομών στην ύπαιθρο. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε και αυτό κάνουμε σε όλους τους τόνους, καταθέτοντας βεβαίως συγχρόνως και τις δικές μας προτάσεις για την ανάπτυξη της υπαίθρου, τη στήριξη του αγροτικού τομέα και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών.
Σε αυτή την κατεύθυνση για το ΠΑΣΟΚ:
1. Είναι σαφές ότι ο προσανατολισμός του αγροτικού τομέα της χώρας μας πρέπει να είναι κυρίως η παραγωγή τροφίμων, η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με ταυτότητα, η διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό και η ανάπτυξη συμπληρωματικών δραστηριοτήτων στον τομέα του αγροτουρισμού.
2. Θεωρούμε καθοριστικής σημασίας την παρέμβαση για την ανατροπή της δομικής αδυναμίας της αγοράς και των μεγάλων στρεβλώσεων του συστήματος εμπορίας και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας. Για το ΠΑΣΟΚ η πάταξη της αισχροκέρδειας και της ασύδοτης κερδοσκοπίας των καρτέλ αποτελεί πλέον όρο επιβίωσης για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους αλλά και για τα ελληνικά νοικοκυριά. Σε κάθε περίπτωση η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα όπως επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση. Πρέπει να ενεργοποιηθούν οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί προκειμένου να παταχθεί η ασυδοσία των καρτέλ και να δοθούν κίνητρα για την προώθηση ισχυρών συλλογικών μορφών οργάνωσης των αγροτών, ισχυρών συνεταιριστικών οργανώσεων που θα μπορούν να παρεμβαίνουν στην αγορά των αγροτικών εφοδίων και στη διακίνηση των προϊόντων, στα οποία θα προστίθεται αξία και δεν θα αποτελούν απλώς πρώτες ύλες.
3. Χρειάζονται άμεσα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής (καύσιμα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, αγροτικά εφόδια) και τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών. Εμείς έχουμε προτείνει τη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ και την κατάργηση του Ειδικού Τέλους Ακίνητης Περιουσίας που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση στους αγρότες.
4. Έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 που καθυστερεί.
Έχουμε διαπιστώσει σοβαρές ελλείψεις και μεγάλες αδυναμίες στον σχεδιασμό του προγράμματος. Εμείς πιστεύουμε ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί σε δράσεις ενίσχυσης των επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους, προώθησης των προϊόντων στην αγορά, βελτίωσης της ποιότητας, αναβάθμισης της εκπαίδευσης των αγροτών και βελτίωσης των υποδομών ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην αποταμίευση νερού, τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων και των τεχνικών άρδευσης. Διαπιστώνουμε επίσης πολύ μεγάλο συγκεντρωτισμό στη διαχείριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 και πελατειακή αντίληψη στην κατανομή των πιστώσεων με συνέπεια να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την αποτελεσματική και έγκαιρη αξιοποίηση των πόρων. Πρέπει έστω και τώρα να υπάρξει τολμηρή αποκέντρωση στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων και των έργων του προγράμματος.
5. Πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των κτηνοτρόφων, για την προώθηση της φέτας που έχει κατοχυρωθεί ως ελληνικό προϊόν και να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους των ζωοτροφών, του κόστους των αδειοδοτήσεων για τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και την πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων των προϊόντων.
6. Η προώθηση μίας βιώσιμης αλιείας που θα διατηρεί μακροχρόνια τους θαλάσσιους πόρους και θα εξασφαλίζει την ευημερία των αλιέων και των παράκτιων κοινωνιών πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη χώρα μας.
7. Χρειάζεται να εξειδικευτούν οι πολιτικές για βασικά προϊόντα (λάδι, οπωροκηπευτικά, κρασί, βαμβάκι, προϊόντα κτηνοτροφίας) με έμφαση στην προώθηση των εξαγωγών. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει, απαιτεί υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οργανισμούς και υπηρεσίες που δεν εξαντλούν το ρόλο τους στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων αλλά έχουν σαν βασική τους αποστολή τη χάραξη και εξειδίκευση πολιτικών, την επιστημονική – τεχνική υποστήριξη των αγροτών, την εμψύχωση και ενημέρωσή τους. Το διοικητικό σύστημα νοσεί βαθύτατα και χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στη δομή του, τις αρμοδιότητες, τις ευθύνες και τη στελέχωσή του. Απλή δομή – ισχυρή αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, πόρων και ευθυνών είναι η δική μας πρόταση.
8. Εμείς προτείνουμε τον εκσυγχρονισμό του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος των αγροτών και τη σταδιακή προσαρμογή του σε ότι αφορά προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και όρια ηλικίας με τα ισχύοντα στα άλλα Ταμεία. Συγχρόνως θεωρούμε απαραίτητη την προώθηση και ανάπτυξη δικτύου κοινωνικής προστασίας (Αγροτικά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, Βοήθεια στο Σπίτι) με καθοριστική συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης.
Το ΠΑΣΟΚ έχοντας πλήρη επίγνωση των μεγάλων προβλημάτων της υπαίθρου με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Γιώργο Παπανδρέου σήμερα ως αντιπολίτευση και μετά τις εκλογές ως κυβέρνηση είναι και θα είναι συνεχώς δίπλα στους αγρότες, με θέσεις, με προτάσεις, με συνεχή ειλικρινή διάλογο.
Έχοντας ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της χώρας με την ύπαιθρο σε μαρασμό, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα έχουμε δεσμευτεί να οικοδομήσουμε μία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους της χώρας μας και αυτή τη μεγάλη μας δέσμευση προσπαθούμε κάθε μέρα να κάνουμε πράξη.
O Βασίλης Έξαρχος είναι Βουλευτής Ν. Λάρισας, Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass