Η συναίνεση, οι εκλογές και ο... Πιραντέλο

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2009 23:06 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:29
Ο τίτλος του πασίγνωστου θεατρικού έργο του Λουίτζι Πιραντέλο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση της κυβερνήσεως του Κώστα Καραμανλή, η οποία αφενός μεν προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα τηρήσει τα έναντί τους υπεσχημένα για δημοσιονομική πειθαρχία (με όσα αυτό συνεπάγεται για τα λαϊκά εισοδήματα) αλλά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν έχει ξεκάθαρο και συγκροτημένο σχέδιο εξόδου από την οικονομική κρίση, αφετέρου δε, όσο και αν ο πρωθυπουργός προβαίνει σε δηλώσεις περί του αντιθέτου, όλα δείχνουν πως δεν έχει καταλήξει σε οριστική (τελεσίδικη) απόφαση για το αν θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επί της ουσίας έχει μείνει μόνος του (καθώς στη «γαλάζια» παράταξη είναι περισσότερο από πρόδηλο το κλίμα ηττοπάθειας, βοηθούμενο και από τις δυσμενείς για τη ΝΔ δημοσκοπήσεις, ενώ οι πάσης φύσεως δελφίνοι «γυαλίζουν τα σπαθιά τους», εμφανώς ή αφανώς) στην απέλπιδα προσπάθεια «να σηκώσει κεφάλι» η κυβέρνησή του», επιμένει πως «δεν σκέφτεται» τις εκλογές, αλλά την ίδια στιγμή προετοιμάζει κινήσεις για να προσελκύσει τους «νοικοκυραίους» και τη λεγομένη μεσαία τάξη, με στόχο να συσπειρώσει τη διαλυμένη κομματική του βάση.
Ταυτόχρονα, όμως, αυτοαναιρείται, καθώς παίζει μεν το χαρτί της συναινέσεως (έστω και στα στοιχειώδη και τα αυτονόητα, όπως λέει) προκειμένου να εξέλθει η χώρα από την «έκτακτη κατάσταση» στην οποία βρίσκεται, αλλά την ίδια στιγμή παίζει και το χαρτί της πολώσεως έναντι του ΠΑΣΟΚ και επιδιώκει να μετατρέψει την κομματική αντιπαράθεση σε μονομαχία του ιδίου, ως «υπευθύνου ηγέτη», έναντι του «ανεύθυνου» και «χωρίς πρόγραμμα» αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Α. Παπανδρέου.
ΣΕ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ»
Κινούμενος, λοιπόν, με αυτή την τακτική του «απόψε αυτοσχεδιάζουμε», που σε απλά ελληνικά σημαίνει «βλέποντας και κάνοντας», ο Κώστας Καραμανλής «δείχνει» πως έχει εγκαταλείψει, προσώρας, το σχεδιασμό για πρόωρη κάλπη αυτήν την περίοδο, αλλά, επίμονες είναι οι πληροφορίες και μάλιστα εκπορευόμενες από κυβερνητικά στελέχη, που αναφέρουν πως η σκέψη για «δίδυμες εκλογές» (δηλαδή, μαζί με τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου) δεν έχει εγκαταλειφθεί.
Άλλωστε, ουδέποτε είπε πως δεν θα κάνει εκλογές, αλλά, απλώς, επιμένει να δηλώνει πως «δεν τις σκέφτεται».
Όντως, γι’ αυτήν την περίοδο «δεν τις σκέφτεται», ιδιαίτερα μάλιστα μετά την τραγελαφική εικόνα με την απόδραση των Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάι και τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως τα ποσοστά της «γαλάζιας» παρατάξεως βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, ιδιαίτερα στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθιστώντας μάλιστα εξαιρετικά επισφαλή την επανεκλογή ακόμη και πρωτοκλασάτων υπουργών που εκλέγονται σε αυτές.
Αξίζει να μνημονευθεί πως στο «γαλάζιο προπύργιο» της Α' Αθηνών, η ΝΔ καταγράφει πτώση δέκα μονάδων, σε σχέση με το 2007, στη δε μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β’ Αθηνών, όπου η ΝΔ είχε συγκεντρώσει στις τελευταίες εκλογές 35,27% έναντι 34,05% του ΠΑΣΟΚ, καταγράφεται πλήρης ανατροπή. Το κυβερνών κόμμα κατρακυλά στο 20%, επτά μονάδες πίσω από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Μεγαλύτερη είναι η πτώση για το κυβερνών κόμμα στην πρώτη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, καθώς η εκλογική του επιρροή πέφτει στο 23,7% (από 37,38%) με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται τρεις μονάδες μπροστά.
«ΕΓΩ Ή ΑΥΤΟΣ»
Με βάση αυτά τα δεδομένα (στα οποία θα πρέπει να προστεθεί κι ένα ακόμη, το οποίο το γνωρίζει, πως, δηλαδή, η κυβέρνησή του, χωρίς ενότητα και συνοχή, αδυνατεί να διαχειριστεί απρόβλεπτες ή έκτακτες καταστάσεις -βλέπε περίπτωση αποδράσεως, αλλά και ενδεχόμενες εξελίξεις στην υπόθεση με τον πρώην Υπουργό Αρ. Παυλίδη) ο Κώστας Καραμανλής συνεχίζει να αυτοσχεδιάζει και σύμφωνα με έγκυρες πηγές δίνει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου: Που σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος για να συσπειρωθεί (ο σχετικός δείκτης συσπειρώσεώς της αυτήν την περίοδο είναι 60%) η παραδοσιακή βάση του κόμματός του είναι η μετωπική σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ και η αντιπαράθεση «πρόσωπο με πρόσωπο» Κ. Καραμανλή και Γ.Α. Παπανδρέου.
Με βάση αυτό το σκεπτικό, ο πρωθυπουργός θα σηκώσει μόνος του το βάρος της αντιπαραθέσεως (μονομαχία «εγώ ή αυτός») με περιοδείες σε όλη τη χώρα και σκληρές εκφράσεις κατά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα επιμένει να κατηγορεί ότι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί μικροπολιτικά την κρίση, ότι δεν διαθέτει συγκροτημένη και υπεύθυνη πρόταση για την επίλυση των προβλημάτων και φυσικά ότι αρνείται να ανταποκριθεί στην έκκληση για συναίνεση αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα.
Την ίδια στιγμή, η ΝΔ θα προσπαθήσει να ξανακερδίσει τους έντρομους και φοβισμένους (λόγω της οικονομικής κρίσεως) νοικοκυραίους (που συνήθως οδεύουν προς το μέρος εκείνο που φαίνεται να κερδίζει στις εκλογές) και προς τούτο θα παίξει με κατ’ επίφαση φιλολαϊκά μέτρα, όπως απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων (όπως επί Μητσοτάκη – αλλά που θα διευκολύνει την αύξηση της ζητήσεως ώστε να τονωθούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, ανάγκη την οποία τόνισε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο της ΕΕ) πιθανόν απόσυρση παλαιών οικιακών συσκευών, ενώ ετοιμάζεται να ανοίξει εκ νέου το ζήτημα της νομιμοποιήσεως των ημιυπαίθριων χώρων σε εκατομμύρια κατοικίες, που θα δώσει, όπως ελπίζεται, εκατομμύρια ευρώ στον κρατικό κορβανά.
Βεβαίως, αυτό το σκηνικό πολώσεως και δικομματικής αντιδικίας (επί της ουσίας πάνω στο πτώμα της ελληνικής οικονομίας) δεν διευκολύνει μόνο τη ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναγκαστικά θα παίξει το ίδιο χαρτί (αλλά πιθανώς ο Γιώργος Α. Παπανδρέου θα αποφύγει την προσωπική μονομαχία με τον Κ. Καραμανλή, ίσως γιατί, όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ, «δεν τον παίρνει») καθώς έτσι θα μπορέσει να επαναπατρίσει τους όποιους «πράσινους» ψηφοφόρους είδαν με καλό μάτι (και αρχικώς μετακινήθηκαν) το Συνασπισμό του Αλέκου Αλαβάνου και του Αλέξη Τσίπρα.
Στόχος αυτής της καταρχήν τακτικής, δηλαδή να δοθεί δημοψηφισματικός χαρακτήρας στις ευρωεκλογές, είναι να περιοριστεί η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και το κυβερνητικό κόμμα να μην υποστεί συντριβή σ’ αυτές τις εκλογές.
Κομματική πηγή της ΝΔ την οποία επικαλούνται «Τα Νέα», φέρεται να είπε πως «αν στις ευρωεκλογές πάθουμε συντριβή και ηττηθούμε με διαφορά 4 ή 5 μονάδων, τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και κανένα σχέδιο δεν μας σώζει. Θέλουμε - δεν θέλουμε, σύντομα θα πάμε σε εθνικές εκλογές».
Κατά το ίδιο «κορυφαίο κομματικό στέλεχος», σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, «τα σχέδιά μας έχουν ως βάση ότι στις ευρωεκλογές θα υποστούμε αξιοπρεπή ήττα. Τότε, από την επομένη μέχρι και τον επόμενο Μάρτιο, οπότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές με αφορμή την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας- η στρατηγική θα είναι μία και ξεκάθαρη: ο πρωθυπουργός θα ασχολείται μόνο με ένα θέμα, την οικονομία, προκειμένου να πείσει τους πολίτες ότι είναι ο ικανότερος αρχηγός για να αντιμετωπίσει την κρίση».
«ΔΙΔΥΜΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ»
Ωστόσο και παρά τις χλιαρές περί εκλογικών …σκέψεων, διαψεύσεις του Κώστα Καραμανλή, άλλες πηγές λένε πως το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει η επιχειρηματολογία των υπέρμαχων της ταυτόχρονης διεξαγωγής εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών στις 7 Ιουνίου και προς τούτο προηγουμένως αναφέρθηκε πως ο καταρχήν στόχος της πρωθυπουργικής τακτικής (πόλωση και «φιλολαϊκά» μέτρα) είναι οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι κινήσεις αυτές και η προβολή του σλόγκαν περί συγκρούσεως της «υπευθυνότητας» με την «ανευθυνότητα», εξυπηρετούν και τον πιθανό στόχο των δίδυμων εκλογών, οι εισηγητές των οποίων λένε πως αν δεν μεσολαβήσει κάποιο νέο «απρόβλεπτο» γεγονός, υπάρχει ακόμη χρόνος για να αναστραφεί το εις βάρος της ΝΔ κακό κλίμα.
Οι ίδιοι λένε πως στην κάλπη για το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να πέσει όλη η δυσφορία μερίδας των ψηφοφόρων προς την κυβέρνηση, ενώ στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ (για τις βουλευτικές εκλογές – αν διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές ) είναι πρώτο κόμμα, χωρίς αυτοδυναμία, τότε η ΝΔ θα έχει μεγάλα περιθώρια «ανατροπής» των ισορροπιών στις νέες εκλογές που θα ακολουθήσουν ένα μήνα μετά και δη με το «νόμο Παυλόπουλου» και το πριμ των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου (και με καταρχήν δεδομένο ότι θα επηρεαστεί ο τουρισμός που είναι βασική πηγή εσόδων για τον τόπο) οι συνέπειες της οικονομικής κρίσεως και της υφέσεως θα επιδράσουν καταλυτικά εις βάρος της ΝΔ σε επίπεδο πολιτικού κλίματος, θα επιταθεί η εσωστρέφεια, η ηττοπάθεια και φυσικά η διαδοχολογία κι έτσι θα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δυσχερή για τη «γαλάζια παράταξη», αν μάλιστα σ΄ όλα αυτά προστεθεί και η πιθανή κοινωνική έκρηξη.
Προσώρας, πάντως, ο Κώστας Καραμανλής συνεχίζει να αυτοσχεδιάζει, δηλώνει πως μόνον αυτός προσπαθεί να περιμαζέψει τα ασυμμάζευτα της ελληνικής οικονομίας (για τα οποία εν Ελλάδι, ως συνήθως, «φταίνε οι άλλοι» και θέλει να περάσει, προς τους «νοικοκυραίους» και τη λεγομένη μεσαία τάξη, το μήνυμα της υπευθυνότητας, έναντι των λογικών της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού, καθώς «ζούμε σε έκτακτες συνθήκες» και συνεπώς «η έξοδος από την κρίση είναι εθνική υπόθεση», η δε ύπαρξη συναινετικού κλίματος «θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική και θα συνέβαλε στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση».
Όμως, το κακό είναι πως ο πρωθυπουργός είναι απλώς διαπιστωτικός, δίχως να δίνει, ούτε καν φραστικά, κάποιο μήνυμα αισιοδοξίας προς την ελληνική κοινωνία.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass