60 χρόνια ΝΑΤΟ

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2009 2:17 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:35
Συμπληρώνονται φέτος 60 χρόνια από τη δημιουργία του ΝΑΤΟ, εγκληματικού οργανισμού που διατηρεί την παρουσία του και αποτελεί μόνιμη απειλή για τους λαούς και την παγκόσμια ειρήνη.
Ο λεγόμενος «Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου», το ΝΑΤΟ, που ιδρύθηκε στις 4 Απρίλη 1949, έκανε ξεκάθαρο από την ιδρυτική του διακήρυξη τον επεμβατικό και επιθετικό του χαρακτήρα, παρόλο που διακήρυσσε ψευδεπίγραφα στους λαούς ότι είναι αμυντικός οργανισμός.
Η δημιουργία του ΝΑΤΟ εξέφραζε την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού ενάντια στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες.
Είναι ψέμα πως ήταν αμυντικό Σύμφωνο και αυτό αποδεικνύεται εκτός των άλλων από το γεγονός ότι το Σύμφωνο της Βαρσοβίας ιδρύθηκε το 1955 και διαλύθηκε το 1991.
Η ιστορία του ΝΑΤΟ σε ρόλο παγκόσμιου χωροφύλακα του Ιμπεριαλισμού είναι δεμένη με τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Είναι σημαδεμένη με το αίμα θυμάτων από τις άμεσες και έμμεσες επεμβάσεις του στον κόσμο.
Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ακριβά τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, που αποτέλεσε την ασπίδα διασφάλισης των συμφερόντων των μονοπωλίων και του Ιμπεριαλισμού. Η χούντα των συνταγματαρχών, ο διαμελισμός της Κύπρου, η αμφισβήτηση των συνόρων στο Αιγαίο, οι συνέπειες από την κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια, αποτελούν ορισμένα δείγματα της «Νατοϊκής προστασίας» .
Ιμπεριαλισμός – Η.Π.Α. – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. είναι έννοιες ταυτόσημες. Παρά τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς Η.Π.Α. – Ε.Ε. στρέφονται ενιαία κατά των λαών, αφού η Ε.Ε. στην Ευρωσυνθήκη θεωρεί βασικό πυλώνα της το ΝΑΤΟ, αποδεχόμενη πλήρως το ρόλο του.
Οι Η.Π.Α. χέρι χέρι με την Ε.Ε. οργάνωσαν το διαμελισμό της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και έτσι το ΝΑΤΟ πυροδότησε τον πόλεμο στη Βοσνία, σχεδίασε και υλοποίησε το βρόμικο πόλεμο κατά της Σερβίας, με βομβαρδισμούς 78 ημερών, που ισοπέδωσαν τη χώρα και οδήγησαν στη νατοϊκή και ευρωενωσιακή κατοχή του Κοσσόβου και την «ανεξαρτητοποίησή» του.
Ο πόλεμος και οι επεμβάσεις των Νατοϊκών στα Βαλκάνια και στο Αφγανιστάν, η συμμετοχή μεγάλου μέρους των Νατοϊκών στην επέμβαση στο Ιράκ, απέδειξαν ότι η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και η επιβολή της «νέας τάξης» έχουν εχθρό τους τα κράτη, ακόμη κι αν είναι πειθήνια όργανά τους και τους λαούς που αντιδρούν στην ιμπεριαλιστική επιβουλή και κατάκτηση.
Τα 60 χρόνια ιστορίας και δράσης του ΝΑΤΟ είναι γραμμένα και σημαδεμένα με το αίμα των λαών, είναι ταυτισμένα με το θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, αμάχων, παιδιών.
Σήμερα το ΝΑΤΟ εμφανίζεται παντοδύναμο, αλλά δεν είναι. Ο ιμπεριαλισμός δεν έχει ζωή, αν δεν κατακτά νέες αγορές, αν δεν διευρύνει τις σφαίρες επιρροής του, αν μαζί με το λαό του δικού του κράτους, που εκμεταλλεύεται, δεν κατακτά και δεν καταπιέζει και άλλους λαούς.
Αντίπαλο δέος στο ΝΑΤΟ δεν υπάρχει. Είναι οι φιλειρηνικές, αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις όλου του κόσμου, το παγκόσμιο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης, που σε συντονισμό με το εργατικό κίνημα και τα άλλα λαϊκά κινήματα αντιστέκονται και βροντοφωνάζουν, εδώ και τώρα το ΝΑΤΟ να διαλυθεί.
Αυτός είναι ο μονόδρομος για όλους τους λαούς. Να βάλουμε φρένο στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Να συμβάλλουμε στην ήττα του ιμπεριαλισμού, προϋπόθεση για έναν ειρηνικό κόσμο.
Στις σημερινές συνθήκες η φραστική καταδίκη για τα εγκλήματα και τις απειλές του ΝΑΤΟ δεν φτάνει. Απαιτείται ένα πλατύ αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης, που συσπειρώνει τις συνεπείς και ριζοσπαστικές κοινωνικές δυνάμεις, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις.
Χρειάζεται διαρκής αγώνας του ελληνικού λαού και των μαζικών φορέων του λαϊκού κινήματος, με υπομονή και επιμονή για:
- τη διάλυση του ΝΑΤΟ.
- την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ.
- την απομάκρυνση όλων των ξένων βάσεων από τη χώρα.
- την επιστροφή όλων των τμημάτων των ενόπλων δυνάμεων και άλλων αποστολών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας για τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού.
 
Βασίλης Ζωγράφος, πρόεδρος Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass