Παρεν-Θέσεις

Ιστορικές στιγμές!

Δημοσίευση: 01 Απρ 2009 2:50 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:36
Δεν ξέρω γιατί, αλλά η... γη δεν συνεργάζεται! Ο τάφος του Φιλίππου επί ελληνικού εδάφους βρέθηκε, και τώρα διαβάζουμε ότι το μεγαλύτερο ανάκτορο της Μακεδονίας στην αρχαία Πέλλα, εμβαδού 70 στρεμμάτων, όπου γεννήθηκε, εκπαιδεύτηκε και ανδρώθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος εντόπισαν οι αρχαιολόγοι ύστερα από μια τριετία ανασκαφών. Φαίνεται ότι για κάποιο περίεργο λόγο ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν μεν... Σκοπιανός αλλά προτιμούσε να γεννιέται και να ζει στην Ελλάδα. Τι να πεις; Σιγά μην κάτσει να ασχοληθεί με κάτι τέτοιες λεπτομέρειες ο Γκρουέφσκι και οι συν αυτώ! Το θέμα είναι ότι ντε και καλά τον θέλουν για δικό τους. Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες.
Με τις οποίες, ωστόσο, κάθισε και ασχολήθηκε ένας Αμερικανός καθηγητής, ονόματι Στέφεν Μίλλερ, ο οποίος έστειλε και σχετική επιστολή, χαρακτηρίστηκε και «ντοκουμέντο» στο επίσημο περιοδικό του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αμερικής.
Αυτός λοιπόν ο... ασεβής, καταρρίπτει απόλυτα, με επιστημονικά επιχειρήματα, τους ισχυρισμούς των Σκοπίων περί του δήθεν δικαιώματος να αποκαλούνται «Μακεδονία» και οι ίδιοι «Μακεδόνες».
Ανατρέπει, λέει, το «θεμελιώδες ιδεολόγημα» των Σκοπίων, τεκμηριώνοντας πως η περιοχή εκείνη ήταν η Παιονία και πως δεν έχουν δικαίωμα οι σημερινοί Σκοπιανοί κάτοικοί τους να αποκαλούν το κράτος τους «Μακεδονία» και τους εαυτούς τους «Μακεδόνες», τόσο όσο δεν μπορούν να το κάνουν και οι... Αιγύπτιοι! Στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορούν να αποκαλούνται «Παίονες» και πολύ τους πάει με τον χαρακτήρα που έχουν.
Αν και είναι γεγονός, λέει, ο καθηγητής, ότι οι άνθρωποι εκείνοι υποτάχτηκαν στον Φίλιππο Β’, πατέρα του Αλέξανδρου το 369 π.Χ. δεν ήταν ποτέ Μακεδόνες και ποτέ δεν έζησαν στη Μακεδονία.
Λέει και άλλα ενδιαφέροντα ο άνθρωπος, αλλά ποιος να τον ακούσει; Άλλοι δεν θέλουν, άλλοι δεν μπορούν και άλλοι και δεν θέλουν και δεν μπορούν και συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τον χαβά τους. Σε ένα από τα πολλά... επεισόδια που έχει το συγκεκριμένο σίριαλ - αυτό είναι από τα τελευταία - η FYROM πρότεινε σύμφωνο συνεργασίας με την Ελλάδα και τη σύσταση μικτής επιτροπής εκπαίδευσης και ιστορίας! Να αλλάξουμε την ιστορία, τέλος πάντων, να την φέρουμε στα... μέτρα μας, να βολευτούμε όλοι βρε αδελφέ!
Τι στην ευχή... «Μακεδόνες» είμαστε! Άμα δεν έχουμε μια σύμπνοια και μια συνεργασία, τι κάνουμε;
Το δικό μας υπουργείο Εξωτερικών είπε, βέβαια, ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι». Αυτό μας έλειπε να πει και «ναι». Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη είπε: «Η ιστορία είναι αδιαπραγμάτευτη» και ότι «η ιστορία του αρχαίου κόσμου έχει ήδη γραφεί στη διάρκεια των αιώνων χάρη στην επιστημονική έρευνα (σαν αυτή πι χι που λέγαμε παραπάνω) διεθνώς αναγνωρισμένων ιστορικών και αρχαιολόγων». Παρεμπιπτόντως, μάθαμε - γιατί δεν είχε πάρει ίσως και τη δημοσιότητα που θα έπρεπε - ότι η Αθήνα εφάρμοσε τελικά κάποια οικονομικά αντίμετρα, από αυτά που είχε ανακοινώσει προ καιρού από βήματος Βουλής, ο Κ. Καραμανλής, εις βάρος των Σκοπίων. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η ελληνική απόφαση για χρηματοδότηση του πανευρωπαϊκού άξονα 10 - πρόκειται για το κομμάτι που περνά μέσα από τα Σκόπια - με 50 εκ. ευρώ, ανακλήθηκε μετά την απόφαση της κυβέρνησης των Σκοπίων να του δώσει την ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος», ενέργεια που εξελήφθη και από την Ελλάδα και από την Ε.Ε., ως προκλητική και επιβλαβής, στις σχέσεις καλής γειτονίας. Εμ, βέβαια όχι να τους χρηματοδοτούμε κιόλας για να σφετερίζονται την ιστορία μας! Πάει πολύ!
Βέβαια, η πρόταση των Σκοπίων να γίνει αυτή η επιτροπή περί εκπαίδευσης και Ιστορίας, προφανή στόχο είχε να... καθιερώσει και διά της λειτουργίας της Επιτροπής, τη διεύρυνση του διαλόγου και σε άλλα θέματα πλην εκείνου του ονόματος σε περίπτωση που η Αθήνα ήθελε να τσιμπήσει το... δόλωμα!
... Δεν τσίμπησε, όμως, γιατί και προφανές και προκλητικό είναι. Αλλά, όρεξη να ‘χουν να προσπαθούν οι Παίονες άνθρωποι. Και όρεξη να ‘χουμε και ’μεις να αντικρούουμε τις προσπάθειες. Και αν βγει άκρη τελικά γράφτε μας... Αφού έτσι και αλλιώς η αλληλογραφία συνηθίζεται.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass