ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

«Γαλάζια» δελφινομαχία

Δημοσίευση: 06 Απρ 2009 3:33 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:37
 Εικόνα καταρρεύσεως παρουσιάζει η ΝΔ, σύμφωνα με το σύνολο των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν το κυβερνών κόμμα να «βουλιάζει» στις εθνικές εκλογές και να σημειώνει ήττα στις επικείμενες ευρωεκλογές, ήττα η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα είναι ανώδυνη.
Την εικόνα αυτή επιτείνει αφενός μεν ο αναχωρητισμός τον οποίο επιδεικνύει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής (με τα όσα είπε περί κουράσεώς του και περί αποχωρήσεώς του από την ηγεσία της ΝΔ στην περίπτωση ήττας) καθώς και με την υπόθεση Παυλίδη, τα οποία με τη σειρά τους άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου στη «γαλάζια» παράταξη.
Οι «διαψεύσεις» στις οποίες προχώρησε ο ίδιος (λέγοντας πως θα μείνει στο τιμόνι του κόμματος) φαίνεται πως ήταν ελάχιστα πειστικές και δεν είναι τυχαίο πως η ΝΔ έχει περιπέσει σε νέο κύκλο εσωστρέφειας, που μαζί με την ηττοπάθεια που μαστίζει τη «γαλάζια» κομματική βάση και όχι μόνο, δημιουργούν εκρηκτικό μίγμα, ένας κύκλος που διευρύνεται με τις φανερές και μη δελφινομαχίες.
Δελφινομαχίες που, με τη σειρά τους, αναβίωσαν και αναζωπύρωσαν τη διαμάχη «καραμανλικών» και «μητσοτακικών», διαμάχη η οποία παραμένει άγνωστο τι επιπτώσεις θα έχει μελλοντικά ακόμη και στην ίδια τη συνοχή της «γαλάζιας» παρατάξεως.
Τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά πρώτο σε δημοτικότητα στη ΝΔ και τον ακολουθούν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Αντώνης Σαμαράς, ο δε Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει πέσει χαμηλότερα.
Γιατί το υπενθυμίζω αυτό;
Διότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα παίζουν το δικό τους ρόλο στις εν εξελίξει δελφινομαχίες και το καθένα τους έχει τις δικές του βλέψεις και φιλοδοξίες.
Η πλέον δραστήρια όλων εμφανίζεται η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μάλιστα συνέφαγε προ ημερών με το Γιώργο Σουφλιά, ένα γεύμα το οποίο ενόχλησε το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο προσπάθησε να το υποβαθμίσει, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε μυστική (όπως εγράφη) συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τηρεί στάση αναμονής και κινείται με μεθοδικότητα, αποφεύγοντας αυτά που πολλοί έχουν χαρακτηρίσει ως σφάλματα του παρελθόντος. Λέγεται πως ο υπουργός Υγείας συνάντησε και το Γιώργο Σουφλιά.
Είναι προφανές πως οι προαναφερθέντες έχουν στραμμένο το βλέμμα στη λεγομένη μετακαραμανλική εποχή, ενώ ήδη από δηλώσεις (επικριτικές ή μη) βουλευτών της ΝΔ αρχίσει να καθίσταται εμφανής η διαμάχη «καραμανλικών» και «μητσοτακικών», με τους πρώτους να καλούν τον πρωθυπουργό, ακόμη και σε περίπτωση ήττας, να μείνει στο τιμόνι του κόμματος και να μην το «παραδώσει» στην οικογένεια Μητσοτάκη.
Και λένε να μην το «παραδώσει», εννοώντας, ταυτόχρονα, πως ο σημερινός πρωθυπουργός, αν αποχωρήσει, θα πρέπει να ρίξει το ειδικό του βάρος (οψέποτε έλθει η στιγμή) υπέρ συγκεκριμένου υποψήφιου διαδόχου του, ο οποίος, σύμφωνα με τους «καραμανλικούς», δεν μπορεί να είναι η θυγατέρα του Κώστα Μητσοτάκη.
Βουλευτές μάλιστα που κινούνται στην «καραμανλική» πτέρυγα υποστηρίζουν πως τον τελευταίο καιρό η κ. Ντόρα Μπακογιάννη έχει αλλάξει στρατηγική, κι ενώ μέχρι πρότινος εμφανιζόταν να στηρίζει ανεπιφύλακτα τον Κώστα Καραμανλή, τώρα κινείται παρασκηνιακά, διαφωνεί με επιλογές του και αφήνει να γίνουν γνωστές οι διαφωνίες της στους δημοσιογράφους.
 Παράλληλα λένε πως βιάστηκε να συναντηθεί με το Γ. Σουφλιά, επιχειρώντας να δημιουργήσει την εικόνα προσεγγίσεως με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος διαβεβαίωσε (όπως γράφτηκε στον Τύπο) το μεν Μέγαρο Μαξίμου ότι ουδέν μεμπτό υπήρξε στο γεύμα του με την κ. Μπακογιάννη, ενώ (και αυτό γράφτηκε και δεν διαψεύσθηκε) δεν έδωσε στην υπουργό των Εξωτερικών καμιά δέσμευση στηρίξεώς της.
Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μπακογιάννη δεν έχει, επίσης, εξασφαλίσει τη στήριξη του Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος, ως «καραμανλικός», την ώρα της διαδοχής θα ψηφίσει όποιον υποδείξει ο Κ. Καραμανλής.
Αξιοπρόσεκτο είναι, εξάλλου, το γεγονός ότι τη φράση Καραμανλή περί κοπώσεως, είδε με «συμπάθεια» ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος περιέργως (;) δεν την αξιοποίησε και περιορίσθηκε να πει ότι «δεν πρόκειται για φυσική κούραση, γιατί αυτό διορθώνεται. Νομίζω ότι πρόκειται για τα αδιέξοδα της πολιτικής του».
Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής, αφού άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, προσπάθησε να βάλει φρένο στη μεγάλη φθορά που προκαλεί στη «γαλάζια» παράταξη η συζήτηση για την κόπωση και τα σχέδια αποχωρήσεώς του από το τιμόνι του κόμματος, έπειτα από εκλογική ήττα.
Και σύμφωνα με «γαλάζιους» βουλευτές, με την εμφάνισή του στη Ζάκυνθο, έκλεισε μεν το θέμα, αλλά «κάρφωσε» την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Σουφλιά, λέγοντας πως «δεν θα ανεχθεί κινήσεις που εγκλωβίζουν τη ΝΔ στην εσωστρέφεια».
Βεβαίως, ο Κώστας Καραμανλής έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, και δη κατ’ επανάληψη, παρόμοιες δηλώσεις περί μηδενικής ανοχής και μάλιστα για πολλά ζητήματα, όπως για την πάταξη της διαφθοράς, αλλά δεν απέδωσαν αποτελέσματα.
Αλήθεια, τι τον κάνει να πιστεύει πως σήμερα θα εισακουστεί, όταν μάλιστα ο ίδιος δηλώνει κουρασμένος και αναχωρητής, σε σημείο μάλιστα που (αν πιστέψουμε σχετικά δημοσιεύματα) δεν σκοπεύει να δώσει σε κανέναν το δαχτυλίδι της διαδοχής, που σημαίνει ότι δεν τον νοιάζει τι θα συμβεί στο κόμμα μετά τη δική του αποχώρηση.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass