Η συμβολή της γυναίκας στην υπόθεση υγεία

Δημοσίευση: 07 Απρ 2009 2:21 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:45
Της κ. Γεωργίας Τρακάλα, υπεύθυνης Γυναικών ΝΟΔΕ Λάρισας
Σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομική κρίση σαρώνει στο διάβα της οικονομικούς κολοσσούς, τράπεζες, βιομηχανίες, εμπορικά κέντρα, χρηματιστήρια και που καταγράφονται καθημερινά στις λίστες ανέργων χιλιάδες ανθρώπων, νέων και οικογενειαρχών που βρέθηκαν κυριολεκτικά στο δρόμο, ένας μόνον λόγος και συνάμα ευχή και προσευχή, βγαίνει σιωπηλά από τα χείλη τους. Να είμαστε τουλάχιστον καλά. Να έχουμε την υγειά μας.
Σύμφωνα με τον ορισμό που διατυπώθηκε στο καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το1946, η Υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας». Η Υγεία λοιπόν είναι ο πολύτιμος μαργαρίτης, που όλοι μας πρέπει να διατηρήσουμε και διαφυλάξουμε στο ακέραιο. Είναι το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε και την αξία του διαπιστώνουμε αμέσως, με την παραμικρή αδιαθεσία. Μέσα σ’ αυτό το γκρίζο και θολό οικονομικό πεδίο, καλούμαστε να γιορτάσουμε και φέτος στις 7 Απριλίου 2009, την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, μόνον που ο εορτασμός αυτός δεν θα πρέπει να έχει απλά επετειακό και ευκαιριακό χαρακτήρα, αλλά να αποτελεί μια αφορμή για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης και των κυβερνήσεων πάνω σε θέματα υγείας, που αφορούν και ταλανίζουν κοινωνίες, κράτη και τον πλανήτη ολόκληρο.
Καθότι λοιπόν η Υγεία είναι το «ακριβό ζητούμενο» στις μέρες μας, η προσπάθεια για «Ενημέρωση και Καλύτερη Ποιότητα Ζωής» δεν πρέπει να είναι μονομερής ή υπόθεση άλλων, αλλά καθολική και συντονισμένη. Η επίτευξη της υγείας και το να παραμείνει κάποιος υγειής, είναι μια συνεχόμενη ενεργή διαδικασία, στην οποία καλούμαστε να συμμετάσχουμε όλοι μας, ο καθένας από το μετερίζι του και με όποιες δυνάμεις και μέσα διαθέτει. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, καθώς επίσης και οργανισμοί και φορείς του δημοσίου, ασφαλιστικά ταμεία, ιατρικοί σύλλογοι, σύλλογοι ασθενών, ιατρικές εταιρίες, πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, σχολεία, εκκλησία, αλλά και η οικογένεια, μπορούμε να συμβάλουμε σημαντικά.
Εμείς οι γυναίκες ιδιαίτερα, λόγω της άμεσης φροντίδας με τις πιο ευαίσθητες ομάδες ηλικιακά, δηλαδή τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, μπορούμε να δώσουμε το δικό μας αγώνα. Στόχος μας είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη ενημέρωση, αλλά και η κινητοποίησή μας για την ανάληψη δράσης, την πρόληψη και την αλλαγή επιβλαβών συνηθειών και καθημερινών πρακτικών. Θα αναφέρω ενδεικτικά μερικά μόνο σημεία, που ως γυναίκες – μητέρες μπορούμε να διαδραματίσουμε σοβαρό ρόλο.
* Η αποτροπή των παιδιών μας από το κάπνισμα και τα ναρκωτικά. Βλαβερός, καταστρεπτικός έως και θανατηφόρος ο εθισμός του καπνίσματος και των εξαρτησιογόνων ναρκωτικών ουσιών. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής κ. Χαράλαμπο Ρούσσο, 14.000-18.000 Έλληνες περίπου πεθαίνουν ετησίως από το τσιγάρο. Το κάπνισμα προκαλεί περισσότερους θανάτους από το έιτζ, τα ναρκωτικά και τα δυστυχήματα μαζί. Αξίζει να σημειωθεί πως αν ένα παιδί αρχίσει να καπνίζει πριν από την ηλικία των 15 ετών το προσδόκιμο της ζωής του μειώνεται κατά 8 έτη!!!
* Η ενημέρωση των νέων μας για τους κινδύνους από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Το έιτζ κυρίως, είναι η νέα μάστιγα της εποχής μας που ελλοχεύει κυριολεκτικά στις νέες γενιές.
* Η διατροφική αγωγή. Η υιοθέτηση της υγιεινής διατροφής μέσα από τη μεσογειακή διατροφή και η εισαγωγή στο διαιτολόγιό μας τροφών όπως τα φρούτα και λαχανικά, τα όσπρια, το ψωμί ολικής αλέσεως, το ελαιόλαδο και τα ψάρια, θα πρέπει να γίνουν αναπόσπαστη φροντίδα της Ελληνίδας νοικοκυράς. Η παιδική παχυσαρκία λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας παγκοσμίως, ωστόσο η Ελλάδα έχει τα πιο παχύσαρκα παιδιά σε όλη την Ευρώπη, κυρίως λόγω της αλόγιστης κατανάλωσης λιπαρών τροφών και της έλλειψης άσκησης. Η συχνότητα της παχυσαρκίας σε παιδιά ηλικίας 6-11 ετών φθάνει το 54% και στους εφήβους ηλικίας 12-17 ετών αγγίζει το 40%, τα αποτελέσματα δε αυτής είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης και άλλες παθήσεις που μειώνουν σημαντικά τη διάρκεια και ποιότητα της ζωής των ασθενούντων.
* Η άσκηση των παιδιών μας. Η επίδραση της άσκησης στην εμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονα έχει διερευνηθεί σημαντικά σε Ευρώπη και Αμερική. Η πλειονότητα των μελετών συμφωνεί ότι η συστηματική άσκηση σχετίζεται με πιθανότητα μείωσης κατά 20% - 60% στην εμφάνιση αυτής της μορφής του καρκίνου. Επίσης ευεργετική είναι η άσκηση και σε άλλες μορφές κινδύνων όπως στο πεπτικό, την καρδιά και τον καρκίνο του στήθους στις γυναίκες.
Αγαπητές φίλες και φίλοι, η προσπάθειά μας δεν είναι ατομική αλλά συλλογική, διαχρονική και συστηματική. Όπως ανακοίνωσε και ο Υπουργός Υγείας ο κ. Αβραμόπουλος, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, το οποίο αποτελεί σημαντικό μέρος του προγράμματος της κυβέρνησης Καραμανλή βρίσκεται σε συνεχή τροχιά υλοποίησης. Υιοθετώντας μια ακραία συμπεριφορά όλα ή τίποτα, σίγουρα δεν είναι η λύση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 4ετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο κατά την περίοδο 2008-2012, προϋπολογισμού 108 εκατομμυρίων ευρώ, είναι ένα χειροπιαστό δείγμα ότι η πολιτεία είναι παρούσα και δίδει και αυτή το δικό της συντονισμένο αγώνα για τους πολίτες αυτού του τόπου χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass