Παρεν-Θέσεις

Θαύμα - Θαύμα!

Δημοσίευση: 09 Απρ 2009 2:34 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:45
Θαύμα! Θαύμα! Εξαφανίστηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος... από τη λίστα των επαφών τού Μπαράκ Ομπάμα. Και επειδή αυτό δεν μπορεί να έγινε με παρέμβαση Θεού, έγινε με παρέμβαση... Αλλάχ, απ’ ό,τι φαίνεται. Για την ακρίβεια ο Αλλάχ πίεσε τον Ερντογάν, τον... επιφοίτησε ας πούμε και μετά ο Ερντογάν πίεσε τον Ομπάμα και... θαύμα - θαύμα! «Μαγική εικόνα» ο Πατριάρχης της Ορθοδοξίας και 300 εκ. περίπου πιστών ανά τον κόσμο. Εξαφανίστηκε! Με όλους τους λοιπούς θρησκευτικούς ηγέτες που συναντήθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ να φωτογραφίες, να φλας, να κάμερες. Η συνάντηση με τον Βαρθολομαίο έγινε εν... κρυπτώ! Και πάλι καλά που έγινε δηλαδή να λέμε. Γιατί, όπως όλοι θυμόμαστε, αρχικά υπήρχε η εκπεφρασμένη πρόθεση του Ομπάμα να επισκεφτεί το Φανάρι. Εν συνεχεία όμως άρχισαν οι Τούρκοι τις πιέσεις, η επίσκεψη δεν έγινε ποτέ και συμφωνήθηκε να γίνει η συνάντηση μαζί με τους λοιπούς θρησκευτικούς ηγέτες σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης. Πλην όμως και αυτή έγινε στα μουλωχτά για να μη δυσαρεστηθούν οι Τούρκοι. Και αφού έφυγε ο Αμερικανός πρόεδρος και πάτησε αιφνιδιαστικά το πόδι του στο Ιράκ, δόθηκε στη δημοσιότητα, από αμερικανικής πλευράς, μια φωτογραφία από τη συνάντηση Ομπάμα - Βαρθολομαίου, όπου πλέον ο πρώτος δεν βρισκόταν επί τουρκικού εδάφους. Θα μπορούσε, ας πούμε, να πει κανείς ότι για λόγους... ευγένειας προς τους Τούρκους οικοδεσπότες του ο πλανητάρχης ακύρωσε την επίσκεψη στο Φανάρι. Τέλος πάντων, μέχρις εκεί καλά. Αλλά να... «θάβεται» μια συνάντηση που ήταν γνωστό ότι θα γίνει κατ’ αυτόν τον τρόπο, ε αυτό ξεπερνάει τα όρια της ευγένειας και αγγίζει εκείνα της αγένειας προς το θρησκευτικό ηγέτη και τα εκατομμύρια των πιστών που εκπροσωπεί. Καθότι υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές και... όρια, που ακόμη κι ένας πλανητάρχης δεν μπορεί να υπερβαίνει. Μπορεί δε πολύ περισσότερο να τα θέτει, όταν έχει αναμφίβολα τη δύναμη, αλλά ως φάνηκε, όχι τη θέληση για να το πράξει. Προτίμησε η συγκεκριμένη συνάντηση να κρατηθεί σ’ ένα «άτυπο» επίπεδο σχεδόν... ανύπαρκτο.
Από την άλλη... τόλμησε να επισκεφτεί την Αγία Σοφία - αφού του το... επέτρεψε ο Ερντογάν που τον συνόδευσε - και να αναφωνήσει «είναι υπέροχη»! Κάτι είναι κι αυτό. Και τόλμησε, επίσης, να ζητήσει την επαναλειτουργία   της Σχολής της Χάλκης, στο πλαίσιο των θρησκευτικών ελευθεριών που θα πρέπει να εναγκαλίζει, υποτίθεται, μια σύγχρονη χώρα, η οποία θέλει να μπει και στην Ε.Ε. Και που ο Ομπάμα «λυσσάει» ντε και καλά να μπει, έχοντας προκαλέσει με τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις του στα ευρωπαϊκά πράγματα για το θέμα - τις έντονες αντιδράσεις των Ευρωπαίων και κυρίως των Γάλλων και των Γερμανών. Έχουμε δηλαδή μία, ας πούμε, αντικρουόμενη συμπεριφορά, που κατά μία έννοια αυτοακυρώνεται, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για την αυθεντικότητα και την καθαρότητα των προθέσεων. Δεν μπορεί από τη μια να ζητάει ο Ομπάμα την επαναλειτουργία της Χάλκης και από την άλλη να... κρύβει τον καθ’ ύλην αρμόδιο θρησκευτικό ηγέτη, υποχωρώντας στις τουρκικές πιέσεις.
Έτσι η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη περιορίστηκε σε μια «σύντομη τυπικότητα» κα μάλιστα ανεπίσημη, η οποία απλώς έδωσε την ευκαιρία στον κ. Βαρθολομαίο να ευχαριστήσει, ως όφειλε, τον Αμερικανό πρόεδρο για την παρέμβασή του περί επαναλειτουργίας της Χάλκης και... Και μέχρις εκεί. Και φυσικά, έστω και υπό συνθήκες... μυστικότητας, να δημιουργηθούν κάποιες εντυπώσεις προς γενική χρήση.
Αυτά, τα... θαυματουργά!
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass