Παρεν-Θέσεις

Πρόωροι εκλογικοί τοκετοί

Δημοσίευση: 10 Απρ 2009 3:15 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:45
 
Άιντε ξανά-μανά... βάλτα να τ’ αρμέξουμε! Κάθε φορά που γίνεται μια επιτροπή... παρακολούθησης του βίου και της πολιτείας των πολιτικών, τσουπ (!) ξεπροβάλλει και ένα σενάριο πρόωρων εκλογών, έτσι να μας βρίσκεται. Όταν είχε γίνει εκείνη η περίφημη Επιτροπή για το Βατοπαίδι, η οποία κατέληξε στα γνωστά συμπεράσματα, τότε λοιπόν έλεγαν τα... σενάρια ότι μόλις τελειώσει η Επιτροπή της Βουλής το έργο της, είναι πολύ πιθανό να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Δεν προκηρύχθηκαν βέβαια, αλλά είχαμε να λέμε και να γράφουμε τα περί εκλογολογίας σενάρια. Και... «λέγε-λέγε το κοπέλι κάνει το παιδί και θέλει», που λέει και η παροιμία. Άκουγε και κάθε μέρα, κάθε μέρα ο Γ. Παπανδρέου για πρόωρες, έβλεπε και στα γκάλοπ ν’ ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ, άρχισε να ζητάει επί καθημερινής βάσεως εκλογές, και... Και από τότε δεν το ’κοψε γιατί του ’μεινε συνήθεια.
Τώρα, πάλι τα ίδια. Αυτή τη φορά με την προανακριτική για τον Παυλίδη και με το ΠΑΣΟΚ να προηγείται πέντε μονάδες της Ν.Δ. Τώρα, λένε τα σενάρια, ότι «κρίσιμη» είναι η 27η Απριλίου, γιατί τότε ξαναλένε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της προανακριτικής. Οπότε τότε, ματαλένε, θα αποφασιστεί «αν» θα έχουμε διπλές κάλπες στις ευρωεκλογές. Τρέχα γύρευε δηλαδή. Βέβαια, ο Καραμανλής έχει πει σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους ότι δεν σκοπεύει να πάει σε πρόωρες εκλογές, αλλά... Αλλά ποιος τον πιστεύει; Γιατί και αλήθεια να λέει, είναι τέτοια η πρεμούρα για συνεχή τροφοδότηση της εκλογολογίας, που συνεχίζει ακατάσχετη, παρά τις πρωθυπουργικές διαψεύσεις. Και έρχονται και διάφορα γεγονότα, όπως το συγκεκριμένο με την περίπτωση Παυλίδη και δίνουν νέα τροπή και νέα τροφή, επίσης, στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.
Ύστερα σου λέει, εκτός που τις ζητάει διαρκώς τις πρόωρες ο Γ. Παπανδρέου και ενισχύεται από τον φίλα σ’ αυτόν και το κόμμα του προσκείμενο Τύπο, είναι και διάφορα στελέχη και υπουργοί της κυβέρνησης που με τις διφορούμενες δηλώσεις τους καλλιεργούν το κλίμα. Αυτή τη φορά ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας και μια «σιβυλλική» δήλωση του Γιώργου Σουφλιά ήρθε να ενισχύσει - κατά ορισμένους τουλάχιστον - τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Ο μεν Δικαιοσύνης είπε τη... «μαγική λέξη» σε αποστροφή ομιλίας του, σχολιάζοντας ότι «η αντισυνταγματική συμπεριφορά ενός πρωτοδίκη είναι δυνατό να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές». Ο δε Σουφλιάς, όταν ρωτήθηκε λέει, απέφυγε να πει ότι δεν θα γίνουν εκλογές τον Ιούνιο, που είναι η επίσημη κομματική γραμμή. Οπότε, όλα αυτά τα βάζουμε κάτω, τα αθροίζουμε και πού καταλήγουμε; Ότι μπορεί να γίνουν πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο μαζί με τις ευρωεκλογές! Έτσι απλά.
Τώρα βέβαια, αν αφήσουμε τα απλά και πάμε στα... σύνθετα, το ερώτημα είναι προφανές και λογικό: γιατί να επιδιώξει η κυβέρνηση πρόωρες εκλογές, όταν το ΠΑΣΟΚ προηγείται 5 μονάδες της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις για τις εθνικές και άλλες 3 και, μονάδες για τις ευρωεκλογές: Βαρεμένη είναι; Ή το πάει φιρί-φιρί να χάσει την εξουσία; Αν είναι κάποιος που δεν μπορεί να θέλει πρόωρες εκλογές υπό τις παρούσες συνθήκες είναι σαφέστατα η κυβέρνηση. Έτσι κι αλλιώς έχει πάρει την κάτω βόλτα. Αυτό στο οποίο μπορεί να ελπίζει είναι η αναστροφή τού κλίματος από ένα... θαύμα, το οποίο δεν μπορεί, ας πούμε, να συνδέεται με μια προανακριτική. Επιπλέον, όσο στριμωγμένη και να είναι η κυβέρνηση οικονομικά, λόγω της ειδικής αλλά και της ευρύτερης συγκυρίας, αν αποφασίσει να πάει σε πρόωρες, θα κόψει από δω, θα ράψει από κει «θα κάνει το σ...τό της παξιμάδι», που λέει ο λόγος, προκειμένου να εξοικονομήσει κάποια κονδύλια για να κάνει κάποιες παροχές. Γιατί είπαμε: εκλογές χωρίς παροχές στην Ελλάδα δεν γίνονται.
Πότε λοιπόν να γίνουν όλα αυτά; Να μη λέμε και ό,τι θέλουμε. Αν ο Παυλίδης αποδειχτεί «ένοχος», από τη στιγμή που η κυβέρνηση συναίνεσε στη σύσταση προανακριτικής «έχει κάνει το καθήκον της και έχει λάβει τις αποστάσεις της» ή έτσι θα το παρουσιάσει. Αν πάλι όχι no problem. Ας πάμε λοιπόν στις ευρωεκλογές να δούμε τι θα γίνει και... έχει ο Θεός. Πρόωρες θα είναι έτσι κι αλλιώς οι εκλογές. Υπομονή.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass