Αμυνα

Οι τουρκικές υπερπτήσεις

Δημοσίευση: 18 Απρ 2009 16:08 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:48
Ο ελληνικός λαός με εύλογη ανησυχία παρακολουθεί τον τελευταίο καιρό, τις καθημερινές προκλήσεις της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, τα αεροσκάφη της οποίας παραβιάζουν όχι μόνο τα 10 ΝΜ του εθνικού εναερίου χώρου (ΕΕΧ) που δεν αναγνωρίζει η Τουρκία, αλλά ακόμα και τα 6 ΝΜ, που ουδέποτε μέχρι τώρα έχει αμφισβητήσει και πολλές φορές τα αεροσκάφη της, υπερίπτανται των ελληνικών νησιών, όπως συνέβη τη 13η.4.09, όταν σχηματισμός δύο αεροσκαφών F4 πέταξαν πάνω από τα νησιά Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι σε ύψος 400 μέτρων.
Ενεκα αυτών των καθημερινών παραβιάσεων του ΕΕΧ, έχει δημιουργηθεί η απατηλή εντύπωση στον ελληνικό λαό ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία αλωνίζει στην κυριολεξία ανενόχλητη, πάνω από το Αιγαίο. Και όμως τα πράγματα, δεν είναι καθόλου έτσι και επ΄αυτού έχουν γνώση οι φύλακες. Η χώρα μας έχει αναπτύξει ένα άρτιο και τέλειο θα έλεγα σύστημα αεράμυνας που της δίνει τη δυνατότητα με την Πολεμική της Αεροπορία, (ΠΑ) να αντιδρά θετικά και αποτελεσματικά σε όλες αυτές τις καθημερινές προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα στα προωθημένα αεροδρόμια της Λήμνου για το βόρειο Αιγαίο, της Σκύρου για το κεντρικό και στο Καστέλλι Ηρακλείου Κρήτης για το ΝΑ (Δωδεκάνησα), στα οποία διατηρεί ετοιμοπόλεμα και οπλισμένα αεροσκάφη επιφυλακής (Readyness), τα οποία βρίσκονται σε ανάλογη ετοιμότητα των δύο, ή των πέντε ή των τριάντα λεπτών. Τούτο σημαίνει ότι από τη στιγμή, που δοθεί σε αυτά απογείωση (Scramble), στους χρόνους αυτούς οφείλουν να απογειωθούν και απογειώνονται. Στη συνέχεια το λόγο τον έχουν οι επίγειοι σταθμοί ραντάρ, οι οποίοι κατευθύνουν τα αεροσκάφη στην περιοχή όπου, ενωρίτερα έχουν εισέλθει αυθαίρετα τουρκικά αεροσκάφη και ακολουθεί κανονική εμπλοκή με αυτά (αερομαχία), στην οποία λαμβάνουν χώρα, όλες οι ενέργειες, μιας πραγματικής μάχης, πλην της πυροδότησης των όπλων τους (εκατέρωθεν). Ανάλογες ετοιμότητες τηρούνται και σε πολλά άλλα αεροδρόμια της ηπειρωτικής χώρας.
Η εμπειρία, που έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια η χώρα μας και η αποτελεσματικότητα του συστήματος αεράμυνας, είναι τέτοιες, που επιτρέπουν στην πολεμική μας αεροπορία, να αντιδρά ακαριαία και τα μαχητικά της αεροσκάφη (Readyness) να έρχονται και να εμπλέκονται έγκαιρα, με τα τουρκικά αεροσκάφη. Είναι τέτοια η ικανότητα του συστήματος αερόμυνας και των άλλων συναφών βοηθητικών υπηρεσιών, που γνωρίζει σε πολλές περιπτώσεις εκ των προτέρων, τα σημεία εισόδου των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, την πορεία τους, την αποστολή τους και τα δικά μας αεροσκάφη, βρίσκοντας μπροστά τους και αιφνιδιάζουν ως εκ τούτου τους Τούρκους.
Σχηματισμοί των τουρκικών αεροσκαφών, που πραγματοποίησαν υπερπτήσεις των νησιών τα τελευταία χρόνια έχουν ως εξής: Το 2000 (16), 2001 (68), 2002 (285), 2003 (88), 2004 (24), 2005 (29), 2006 (10), 2007 (48), 2008 (25) και το 2009 μέχρι την 13η Απριλίου 17 (Φαρμακονήσι 9 - Αγαθονήσι 6 και Φούρνοι 2). Στοιχεία εφημερίδα τα «ΝΕΑ» της 14ης4.2009.
Ολο αυτό το διάστημα, που διαρκεί ο ακήρυκτος ιδιότυπος αυτός ο αεροπορικός πόλεμος πάνω από το Αιγαίο, δηλαδή 35 χρόνια, η Πολεμική μας Αεροπορία, εκπληρώνει επιχειρησιακά στο ακέραιον το καθήκον της, απέναντι στη χώρα μας. Οι Τούρκοι πράγματι μπαίνουν καθημερινά στο Αιγαίο αλλά ως κλέπτες. Εντοπίζονται αμέσως, αναχαιτίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά και τελικά φεύγουν, κυνηγημένοι. Εν τω μεταξύ τους έχουμε πάρει τους αριθμούς των αεροσκαφών και έτσι πιστοποιούμε, έμπρακτα τις αυθαίρετες ενέργειές τους, πάνω από το Αιγαίο, οι πράξεις τους πλέον δεν νομιμοποιούνται και το υπουργείο Εξωτερικών στη συνέχεια προβαίνει στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες όπου πρέπει.
Η Τουρκία με την καθημερινή της προκλητικότητα στο Αιγαίο, επιδιώκει την ανατροπή του υφισταμένου status quo και θέτει πλέον ευθέως, τη συζήτηση όλων των συναφών θεμάτων, που καθημερινά προβάλλει και εγείρει, από μηδενική βάση, μη αναγνωρίζουσα ουσιαστικά τη συνθήκη της Λοζάννης του 1923, την Ιταλοτουρκική συμφωνία του 1932 για τα Δωδεκάνησα, το πρωτόκολλο ειρήνης του 1947 για τα Δωδεκάνησα, τη σύμβαση για το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας του Μοντέγο Μπέι του 1982, τις αρμοδιότητες του FIR Αθηνών και άλλα πολλά. Το κεμαλικό κατεστημένο η ουσιαστική πηγή εξουσίας στην Τουρκία εκμεταλλευόμενο στο έπακρο, τις συγκυρίες και τη γεωστρατηγική της θέση, θέτει πλέον, απερίφραστα ως εθνικό της στρατηγικό στόχο, τις λεγόμενες εθνικές της, διεκδικήσεις στο Αιγαίο (Διχοτόμηση - Συγκυριαρχία) και συνεπώς το παιχνίδι αρχίζει να χοντραίνει πολύ και ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο εκ μέρους της, δεν αποκλείεται όταν αυτή εκτιμήσει ότι τη συμφέρει, να το προκαλέσει.
Η σημερινή πολιτική, που ακολουθούμε απέναντι στην Τουρκία, του κατευνασμού και του καλοπιάσματος, όχι μόνο δεν αποδίδει, αλλά απεναντίας την αποθρασύνει και την κάνει περισσότερο απαιτητική και ακόμα περισσότερο προκλητική. Συνεπώς χρειαζόμαστε επειγόντως πριν είναι αργά αλλαγή πλεύσης και άλλες προσεγγίσεις και αναζητήσεις. «Οι καιροί ου μενετοί».
Το κείμενο αυτό το αφιερώνω σε αυτούς, που υπερασπιζόμενοι καθημερινά το Αιγαίο, έγιναν θυσία, στο βωμό του καθήκοντος.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass